Compania care a efectuat lucrările de asfaltare a străzii Albișoara, se va ocupa și de reparația podului de pe traseul Leușeni-Dubăsari

Compania care a efectuat lucrările de asfaltare a străzii Albișoara, se va ocupa și de reparația podului de pe traseul Leușeni-Dubăsari

Compania care a efectuat lucrările de asfaltare a străzii Albișoara, se va ocupa și de reparația podului de pe traseul Leușeni-Dubăsari. Este vorba de aceeași companie care a fost impusă de autoritățile locale să-și facă treaba din nou, scrie mold-street.com.

Totodată, conducătorii auto care traversează drumul M1 sunt îndemnaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară și să ocolească zona în reparație, conform schemei generale de deviere a traficului rutier, disponibilă în imaginile publicate de ASD.

Administrația de Stat a Drumurilor mai precizează că lucrările vor fi finalizate peste un an, către sfârșitul lunii iunie a anului 2022, fără însă a oferi alte detalii.

Publicitate

Datele publice de pe paginile ASD sau Mtender relevă că licitaţia pentru achiziţia lucrărilor de reparatie a drumului „M1 Frontiera cu Romania-Leuseni-Chisinau-Dubasari-frontiera cu Ucraina, km 71.00-81.00” a fost organizată încă acum doi ani, în toamna 2019.

La licitaţie au participat cinci companii şi a fost câştigată de Lusmecon, controlată de familia milionarului Anatolie Ghilaş, directorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova. S-a întâmplat după ce ofertele a două firme (Dromas-Cons SRL şi Genesis International SRL) au fost descalificate. Totodată, Lusmecon a avut oferta cea mai mică la preţ - de 38,78 milioane lei, fără TVA, sau circa 46,5 milioane lei, cu TVA.

Decizia de atribuire a contractului a fost emisă la începutul lunii noiembrie 2019, iar termenii și condițiile de executare solicitați de ASD prevedeau ca lucrările să fie gata, peste un an, în octombrie 2020.

Putem constata, doar, că lucrările au întârziat deja cu peste opt luni şi ar putea fi finalizate cu o întârziere de 20 de luni, lucru care nu mai suprinde pe nimeni. Pe pagina ASD nu am găsit o informaţie referitor la motivele extinderii termenului de executare a lucrărilor, iar compartimentul monitorizare contracte este inaccesibil.

Am putea presupune că s-a întâmplat din cauza restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar anul trecut Lusmecon a executat alte câteva contracte bănoase de reparație a drumurilor. Cel mai cunoscut contract din 2020 este cel de efectuare a lucrărilor de reparație a străzii Albișoara din municipiul Chișinău, în valoare de circa 130 milioane lei.

Despre calitatea lucrărilor vorbeşte faptul că deja au fost iniţiate lucrări de remediere, care - potrivit primăriei municipiului Chișinău - vor fi efectuate din contul antreprenorului care a executat lucrările, adică a Lusmecon.

Menţionăm că, doar anul trecut, Lusmecon a câştigat contracte în valoare de circa 360 milioane lei de efectuare a lucririlor de reabilitare a drumurilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal