Maia Sandu, pentru publicația rusească Kommersant, vorbește despre relația cu Vladimir Putin

Maia Sandu, pentru publicația rusească Kommersant, vorbește despre relația cu Vladimir Putin

Într-un interviu pentru publicația rusească Kommersant, Maia Sandu vorbește despre relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, de la preluarea mandatului de președinte de stat. Sandu nu explică exact când ar urma să se vadă cu omologul său rus, pasând această responsabilitate pe noul Guvern care urmează să fie format. Publicăm mai jos un fragment din această discuție.

- În UE, sunteți bine cunoscută și cunoașteți Uniunea Europeană destul de bine. Nu ați fost niciodată în Rusia și nu ați comunicat niciodată cu Vladimir Putin. Aveți de gând să construiți o relație? Va fi o întâlnire cu Putin și când?

— Suntem interesați de o conversație pragmatică de fond. Avem o agendă exactă cu privire la chestiunile pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse și atunci, inclusiv, se va pune în discuție organizarea unei întâlniri cu președintele Federației Ruse.

Publicitate

— De obicei, summitul CSI are loc la sfârșitul anului. Sunteți gata să participați la un astfel de summit dacă va avea loc în acest an cu prezență fizică și nu online, așa cum se obișnuiește în ultimul timp?

- Trebuie să decidem care format va fi pentru noi formatul cel mai bun pentr a discuta toate problemele atât cu președintele Federației Ruse, cât și cu Guvernul. Când se va forma noul Guvern, vom demara aceste discuții și vom găsi formatul potrivit, ca să vorbim și să începem lucrul asupra agendei bilaterale.

- Am observat că atunci când ați fost aleasă în calitate de președină a țării și ați mers la Bruxelles, nu ați făcut ceea ce fac mulți politicieni care vizitează capitala belgiană: nu ați vizitat cartierul general al NATO.

Primii mei pași au fost făcuți pentru a îmbunătăți relațiile cu vecinii noștri – România și Ucraina. Acest lucru este foarte important pentru noi și vom lucra în această direcție. Apoi am avut o vizită la Bruxelles, deoarece avem nevoie de ajutor în perioadă criză și nu numai în criză. Și sunt recunoscătoare că UE a reușit să ne ofere un ajutor de 600 de milioane de euro foarte rapid pentru a ajuta economia să iasă din criză. De această dată, nu am fost la NATO, dar vă amintiți că atunci când am fost prim-ministră, am întreprins o vizită la NATO, avem relații, avem proiecte, primim asistență și vom continua în același spirit ca să primim această asistență și să colaborăm cu NATO.

Maia Sandu a devenit președintă în urma alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020, devansându-l pe pro-rusul Igor Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal