
Admiterea 2021: Noi specialități în acest an. Vezi ce facultăți au fost mai solicitate anul trecut și la care nu a aplicat niciun candidat
În acest an, studenții au noi oportunități de alegere specialităților în instituțiile de învățământ superior, dar și în cele profesional-tehnice din Moldova. Astfel, universitățile din țară și colegiile au introdus mai multe programe de studii în oferta educațională pentru a atrage viitorii studenți.
・
În nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior, în acest an au fost incluse specialități noi. Este vorba despre „Arhitectura peisajeră și amenajarea spațiilor verzi” la domeniul „Arhitectură şi dezvoltare teritorială”. Astfel, absolvenții care doresc să-și urmeze studiile în acest domeniu, vor obține competențe nu doar în domeniul proiectărilor peisajere, dar și ample cvunoștințe în biodiversitatea spațiilor verzi, în planificarea și managementul lor, în proiectarea peisajelor naturale și antropizate, de la mici grădini urbane până la mari proiecte de peisagistică.
Potrivit ministerului Educației, necesitatea acestor specialiști pe piața muncii din Republica Moldova este dictată, în primul rând, de faptul că amenajarea spațiilor verzi publice și rezidențiale este tot mai necesară și solicitată în țara noastră, însă lipsește cadrul normativ de instruire în învățământul superior.
Un alt program nou, care, la fel a fost dictat de cererea de pe piața muncii și evoluția sectorului energetic este „Ingineria sistemelor de energii regenerabile”, de la Universitatea Tehnică din Moldova.
Ciclul II - Master
Și pentru studenți de la cuclul doi de studii sunt oferte educaționale noi. Este vorba despre „Inginerie software”, și „Pedagogia vocațională - inginerie și fabricație”, care pot fi studiate la UTM. De altfel, cei care nu au absolvit domeniul ingineresc și nu au acumulat 240 de credite, dar vor să studieze în acest domeniu, pot aplica la programul de studii „Energie și Mediu” cu disponibilitatea de la 180 de credite.
Și în cadrul Universității de Stat din Moldova va începe în premieră formarea specialiștilor calificați în domeniul politic și de securitate națională, o colaborare între USM și Institutului Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (INIS).
Absolvenții programului se vor putea angaja în cadrul instituțiilor de stat cu atribuții în securitatea națională (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal, SPPS, MAI, organele administrației publice centrale și locale), în sfera privată, sectorul neguvernamental, proiecte naționale și internaționale etc. Titularii acestor diplome vor avea posibilitatea de a activa în calitate de experți în securitate, politologi, analiști politici, cercetători stagiari în științe politice și ale securității, consultanți, funcționari publici, militari, reprezentanți ai formațiunilor politice/sociale/ONG-uri, cercetătoi, consilieri, coordonatori de programe etc.
Colegii
Cinci specialități noi au fost introduse și în instituțiile de învățămînt profesional din țară. Este vorba despre: operator mijloace tehnice utilizate în domeniul securității frontierei, fierar, instalator pentru sisteme termice solare și instalator pentru sisteme fotovoltaice solare.
Sesiunea 2020. Facultăți de top și profesii nesolicitate
Precizăm că anut trecut, cel mai solicitat domeniu de studii a fost Business, administrare și drept, care a atras, tradițional, cel mai mare număr de studenți, atât în învăţământul superior de licenţă - 6.280 de studenți (41%), precum– și cel de master - 2.486 (40,4%, în creștere cu 1.195 de studenți comparativ cu anul 2019.
Între cele mai solicitate specialități au fost: Dreptul (13,6% din total înmatriculați), Business și administrare (8,4%), Medicină, Stomatologie și Farmacie (5,7%), Contabilitate (5,9%), Finanțe și bănci (5,4%), Marketing și logistică (3,9%).
Cel mai puțin solicitat în sesiunea de admitere 2020 a fost domeniul Științe agricole, silvicultură, piscicultură şi medicină veterinară, având înmatriculați la licență – 223 studenți (1,4%), și 105 (1,7%) masteranzi din numărul total de studenți înmatriculați.
La fel, la domeniul Științe ale naturii, matematică și statistică au fost înmatriculați la licență 234 studenți (1,5%) și 108 (1,8%) masteranzi.
Printre cele nesolicitate au fost și specialitățile – Geologie, Hidrologie și meteorologie, Științele solului.
Totodată, au fost și specialități pentru care nu a aplicat niciun candidat. Între acestea - Biblioteconomia, Asistenţa informațională și arhivistică, Tehnologia comunicării infodocumentare și Activitate editoriala.