Admiterea 2021: Noi specialități în acest an. Vezi ce facultăți au fost mai solicitate anul trecut și la care nu a aplicat niciun candidat

Admiterea 2021: Noi specialități în acest an. Vezi ce facultăți au fost mai solicitate anul trecut și la care nu a aplicat niciun candidat

În acest an, studenții au noi oportunități de alegere specialităților în instituțiile  de învățământ superior, dar și în cele profesional-tehnice din Moldova. Astfel, universitățile din țară și colegiile au introdus mai multe programe de studii în oferta educațională pentru a atrage viitorii studenți.

În nomenclatorul domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior, în acest an au fost incluse specialități noi. Este vorba despre „Arhitectura peisajeră și amenajarea spațiilor verzi” la domeniul „Arhitectură şi dezvoltare teritorială”.  Astfel, absolvenții care doresc să-și urmeze studiile în acest domeniu, vor obține competențe nu doar în  domeniul proiectărilor peisajere, dar și ample cvunoștințe în biodiversitatea spațiilor verzi, în planificarea și managementul lor, în proiectarea peisajelor naturale și antropizate, de la mici grădini urbane până la mari proiecte de peisagistică.

Potrivit ministerului Educației, necesitatea acestor specialiști pe piața muncii din Republica Moldova este dictată, în primul rând, de faptul că amenajarea spațiilor verzi publice și rezidențiale este tot mai necesară și solicitată în țara noastră, însă lipsește cadrul normativ de instruire în învățământul superior.

Un alt program nou, care, la fel a fost dictat de cererea de pe piața muncii și evoluția sectorului energetic este „Ingineria sistemelor de energii  regenerabile”, de la Universitatea Tehnică din Moldova. 

Ciclul II - Master

Și pentru studenți de la cuclul doi de studii sunt oferte educaționale noi. Este vorba despre „Inginerie software”, și „Pedagogia vocațională - inginerie și fabricație”, care pot fi studiate la UTM. De altfel, cei care nu au absolvit domeniul ingineresc și nu au acumulat 240 de credite, dar vor să studieze în acest domeniu, pot aplica la programul de studii „Energie și Mediu” cu disponibilitatea de la 180 de credite.

Și în cadrul Universității de Stat din Moldova va începe în premieră formarea specialiștilor calificați în domeniul politic și de securitate națională, o colaborare între USM și Institutului Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (INIS).

Absolvenții programului se vor putea  angaja în cadrul instituțiilor de stat cu atribuții în securitatea națională (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal, SPPS, MAI, organele administrației publice centrale și locale), în sfera privată, sectorul neguvernamental, proiecte naționale și internaționale etc. Titularii acestor diplome vor avea posibilitatea de a activa în calitate de experți în securitate, politologi, analiști politici, cercetători stagiari în științe politice și ale securității, consultanți, funcționari publici, militari, reprezentanți ai formațiunilor politice/sociale/ONG-uri, cercetătoi, consilieri, coordonatori de programe etc.

Colegii

Cinci specialități noi au fost introduse și în instituțiile de învățămînt profesional din țară. Este vorba despre: operator mijloace tehnice utilizate în domeniul securității frontierei, fierar, instalator pentru sisteme termice solare și instalator pentru sisteme fotovoltaice solare.

Sesiunea 2020. Facultăți de top și profesii nesolicitate

Precizăm că anut trecut, cel mai solicitat domeniu de studii a fost Business, administrare și drept, care a atras, tradițional, cel mai mare număr de studenți, atât în învăţământul superior de licenţă - 6.280 de studenți (41%), precum– și cel de master - 2.486 (40,4%, în creștere cu 1.195 de studenți comparativ cu anul 2019.

Între cele mai solicitate specialități au fost: Dreptul (13,6% din total înmatriculați), Business și administrare (8,4%), Medicină, Stomatologie și Farmacie (5,7%), Contabilitate (5,9%), Finanțe și bănci (5,4%), Marketing și logistică (3,9%).

Cel mai puțin solicitat în sesiunea  de admitere 2020 a fost domeniul Științe agricole, silvicultură, piscicultură şi medicină veterinară, având înmatriculați la licență – 223 studenți (1,4%),  și 105 (1,7%) masteranzi din numărul  total de studenți înmatriculați.

La fel, la domeniul Științe ale naturii, matematică și statistică au fost înmatriculați la licență 234 studenți (1,5%) și  108 (1,8%) masteranzi.

Printre cele nesolicitate au fost și specialitățile – Geologie, Hidrologie și meteorologie, Științele solului.

Totodată, au fost și specialități pentru care nu a aplicat niciun candidat. Între acestea - Biblioteconomia, Asistenţa informațională și arhivistică, Tehnologia comunicării infodocumentare și Activitate editoriala.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Documentul strategic în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, modificat de Parlament

Documentul strategic în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, modificat de Parlament

În acest weekend vino la Cămara Fest: 100 de producători locali vor aduce cu ei tot ce au mai bun

În acest weekend vino la Cămara Fest: 100 de producători locali vor aduce cu ei tot ce au mai bun

Securitatea Companiei „Teleradio-Moldova” va putea fi asigurată doar de către paza de stat

Securitatea Companiei „Teleradio-Moldova” va putea fi asigurată doar de către paza de stat

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)
 • 2
  Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
 • 3
  Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”
 • 4
  Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.