Comisia de la Veneția ține partea Domnicăi Manole, cea care urma să fie verificată de ANI pentru că a participat la judecarea unei cauze care o viza

Comisia de la Veneția ține partea Domnicăi Manole, cea care urma să fie verificată de ANI pentru că a participat la judecarea unei cauze care o viza

Într-o scrisoare adresată Curții Constituționale, Comisia de la Veneția își exprimă susținerea față de Domnica Manole, cea care urma să fie verificată de Agenția Națională de Integritate, pentru că participase la judecarea unei cauze care o viza pe ea personal. Mai exact, președinta CC era acuzată de ANI că a fost prezentă la acea ședință, în cadrul căreia s-a examinat constituționalitatea deciziei luate de Legislativ în 2019, prin care tot ea, Domnica Manole, a ajuns membru la Înalta Curte. Potrivit ANI, acel lucru ar fi însemnat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Tot atunci, CC a răspuns instituției de integritate că nu are are niciun drept să o verifice în vreun fel pe Manole. Astăzi, Comisia de la Veneția a dat dreptate Curții Constituționale.

„Stimată doamnă Președinte Manole,

Am aflat că Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova (ANI) a solicitat de la Curtea Constituțională informații și copii autentificate ale actelor jurisdicționale pronunțate în cadrul procedurilor prin care s-a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23 aprilie 2021 (Hotărârea Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021). Se pare că ANI v-a invitat pentru a vă interoga cu privire la participarea dumneavoastră ca judecător constituțional în cadrul acestor proceduri, participare care ar echivala cu un conflict de interese.

Pe baza legislației naționale aplicabile, Curtea Constituțională i-a răspuns deja ANI că controlul efectuat de ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale.

În acest context, permiteți-mi să subliniez că, în general, îi revine Curții Constituționale să decidă cu privire la chestiunea recuzării judecătorilor în baza legislației aplicabile. Asemenea decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație.

Cu respect,

Gianni Buquicchio”

La sfârșit de aprilie, Parlamentul a decis anularea Hotărârii Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la CC. În aceeași seară, Curtea a suspendat deciziile Legislativului.

Pentru că a participat la acea ședință în care au fost suspendate deciziile Legislativului, Domnica Manole urma să fie verificată de ANI, dacă nu cumva a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Totul se făcea la solicitarea socialistului Grigore Novac. În aceeazi zi, Curtea Constituțională explică, într-un comunicat, că Agenția Națională de Integritate nu are competența de o a verifica pe Domnica Manole. Mai mult, CC preciza că scrisoarea ANI este o ingerință în activitatea independentă a CC și cerea instituției să și-o retragă.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, datorită locului de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc patru sesiuni pe an, este denumită în mod obișnuit Comisia de la Veneția.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal