Stoianoglo: Plahotniuc se află la Istanbul. Procurorul General explică de ce nici până astăzi fostul lider PDM nu a fost anunțat în căutare internațională

Stoianoglo: Plahotniuc se află la Istanbul. Procurorul General explică de ce nici până astăzi fostul lider PDM nu a fost anunțat în căutare internațională

Procurorul General susține că Vlad Plahotniuc s-ar afla în aceste momente în Turcia, acolo unde ar fi încercat să facă rost și de cetățenia locală, dar nu i-ar fi reușit. Alexandru Stoianoglo afirmă, totuși, că informațiile de care dispune sunt din surse neoficiale. Potrivit acestuia, fostul politician așa și nu a fost dat în căutare internațională de Interpol, pentru că instituția nu ar fi fost convinsă suficient de materialele prezentate de autoritățile din Moldova.

„După ultimele informații de care dispun eu, el acum se află în Turcia, chiar dacă anul trecut noi am avut de la turci informații că el ar fi plecat din țară. Dar nu avem canale oficiale, ci doar cele neoficiale, iar el se află în Istanbul”, a declarat Stoianoglo la emisiunea „Puterea a Patra”.

Stoianoglo spune că Plahotniuc ar fi încercat să obțină cetățenia turcă, dar nu ar fi reușit, iar anunțarea fostului politician în căutare internațională de către Interpol ar fi, deocamdată, pusă pe pauză.

Publicitate

„Materialele Interpol în privința anunțării în căutare internațională au fost expediate la Interpol înainte de numirea mea în funcția de Procuror General. Cred că materialul probator prezentat acolo nu a fost convingător pentru Interpol. Pe urmă am expediat materiale suplimentare, dar, cu regret, am primit un răspuns negativ. Acum noi căutăm posibilități pentru a găsi alte episoade și pornim procedura din nou.”

Procurorul General a declarat la emisiunea „Puterea a Patra” că sunt păstrate legăturile cu oamenii legii din Turcia, în eventualitatea redeschiderii subiectului legat de Vlad Plahotniuc.

„Procurorii noștri au fost acum două-trei săptămâni în Turcia și au avut întrevederi cu reprezentanții Procuraturii din Turcia. Cel puțin, avem niște înțelegeri prealabile de a discuta acestea.”

Amintim că Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari. În luna iunie 2020, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Americii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo spunea însă că procedura este „destul de problematică”.

Ziarul de Gardă a scris că, la 28 august 2020, Vlad Plahotniuc ar fi părăsit orașul Miami, SUA. Iar președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi a anunțat că ex-democratul s-ar afla la Istanbul, Turcia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal