Stoianoglo o acuză pe Grigoriu că s-ar ocupa de fabricarea rapoartelor de anchetă pe subiectul Laundromatului. Reacția șefei comisiei de anchetă (VIDEO)

Stoianoglo o acuză pe Grigoriu că s-ar ocupa de fabricarea rapoartelor de anchetă pe subiectul Laundromatului. Reacția șefei comisiei de anchetă (VIDEO)

Procurorul general susține că șefa comisiei parlamentare de anchetă pe subiectul Laundromatului, Inga Grigoriu, ar fi condusă din spate de oameni ai căror încredere este dubitabilă. Respectiv, rapoartele emise de comisie ar fi intenționat fabricate, în așa fel încât imaginea lui Alexandru Stoianoglo să fie discreditată. În replică, Inga Grigoriu a enumerat realizările comisiei pe care a condus-o.

Alexandru Stoianoglo sustine că in spatele comisiei parlamentare de ancheta, care si-a propus elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, ar sta ex-seful Procuraturii Anticoruptie, Viorel Morari si o fostă angajata, care a fost concediata de la Procuratura Generala, din cauza incalcarilor financiare comise.

„Nu înțeleg cu ce până acum s-a ocupat doamna Grigoriu. Cel puțin, să aducă niște sugestii noi. Eu sunt sigur că această comisie a fost creată și a activat, doar din cauza atragerea atenției de la investigarea dosarului furtului miliardului. Dacă noi intrăm în detalii, noi vom vedea că Comisia a fost creată la inițiativa deputaților din Partidul Șor și oameni din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Lucrul că doamna a fost numită acolo șefă și a fost folosită pentru discreditarea mea ca Procuror General. Mai mult, pot să vă spun că în raportul care s-a făcut, din patru file, mai mult de două au fost dedicate mie, deși eu nu am nicio legătură nici cu Laundromatul. Eu, în general, am auzit despre Laudromat atunci când am devenit Procuror General. Dar, pot să spun, că declarațiile astea nu au apărut întâmplător. În spatele doamnei stă domnul Morari, care consulta doamna pe diferite întrebări și el a făcut raportul respectiv. Mai mult ca atât, mai este o persoană interesantă, care am concediat-o un an în urmă, e vorba de doamna Oxana Țurcan, concediată pentru încălcările financiare, în perioada în care a activat în Procuratura Generală. Ea este consiliera ei. După plecare, ea a fost angajată la Parlament. Și a lucrat la această comisie. Și iată așa oameni fac percepția, fac imaginea Procuraturii Generale. Iată ce avem noi, noi avem în spate niște oameni care promovează interesele ale niștor forțe care au participat la fărădelegile din Republica Moldova, au persecutat oameni, au participat la furtului miliardulului, la concesionarea aeroportului și așa mai departe”, a declarat Procurorul General la emisiunea „Puterea a Patra”.

Publicitate

Șefa comisiei parlamentare de anchetă nu a avut un comentariu direct la declarațiile făcute de Stoianoglo, menționând doar despre importanța și realizările acestei comisii pe care a condus-o, în cadrul unui briefing din data de 21 iulie. Nici celelalte două persoane vizate nu au avut un comentariu public direct la subiect.

„Mentionez ca anume această comisie privind spălările de bani, privind acțiunea Laundromatului a stabilit conexiuni clare între jaful bancar, spălările de bani, spălările de bani prin segmentul transnistrean. Această comisie a comunicat instituțional cu reprezentanții instituțiilor statului în formă scrisă, prin audieri publice sau audieri închise. Această comisie a înaintat circa 200 de demersuri, toate se păstrează în arhiva Parlamentului. Raportul final al comisiei l-am scirs în baza mai multor răspunsuri obținute de la instituțiile statului. Înteleg că anumiți reprezentanți ai instituțiilor statului nu au avut suficient curaj să explice ce se întâmplă în Moldova, în sistemul bancar. Cu regret, constat că instituțiile statului au fost amorfe. Am constatat că foartă multă comunicare cu parafă secretă a fost direcționată către Consiliul Suprem de Securitate și cu asta, atât”, a comentat Inga Grigoriu.

Proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost înregistrat în martie 2019, cu semnătura tuturor deputaților din fostul bloc ACUM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal