Europarlamentarul român Eugen Tomac i-a trimis o scrisoare lui Putin în care îi cere să renunțe la „teza predecesorilor săi sovietici”

Europarlamentarul român Eugen Tomac i-a trimis o scrisoare lui Putin în care îi cere să renunțe la „teza predecesorilor săi sovietici”

Europarlamentarul român Eugen Tomac i-a trimis o scrisoare președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin în care îi cere să renunțe la „teza predecesorilor săi sovietici”, prin care liderul de la Kremlin susține că în 1918, România a ocupat Basarabia și Bucovina. Acesta a solicitat lui Putin să înceteze promovarea unor „astfel de neadevăruri”.

Anunțul a fost făcut pe pagna sa de Facebook, unde a declarat că a expediat această scrisoare prin Misiunea Permamentă a Federației Ruse la Uniunea Europeană.

În textul scrisorii, Tomac invocă tezele istoriografiei sovietice care susțin că în anul 1940, URSS „a eliberat” o parte din aceste teritorii, făcând referire la articolul publicat recent de președintele rus pe site-ul Kremlinului, unde acesta a afirmat că rușii și ucrainenii ar fi de fapt un singur popor.

Publicitate

„Având în vedere că omiteți un aspect important legat de anul 1940, doresc să vă reamintesc că țara noastră a fost pusă în situația de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că așa s-a înțeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul Basarabiei în baza înțelegerii secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova la 23 august 1939”, se arată în scrisoarea eurodeputatului.

Alături de scrisoare, Tomac a mai transmis și Rezoluția Parlamentului European referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial și la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, adoptată pe 17 septembrie 2019.

„În acest document, la punctul C, se precizează următoarele: „Întrucât, ca o consecință directă a Pactului Ribbentrop-Molotov, urmat de Tratatul de prietenie și frontieră germano-sovietic din 28 septembrie 1939, Republica Polonă a fost invadată mai întâi de Hitler și două săptămâni mai târziu de Stalin, care a înlăturat independența acestei țări, ceea ce a reprezentat o tragedie fără precedent pentru poporul polonez – Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți din România – teritorii care nu au fost niciodată returnate – și a anexat republicile independente Lituania, Letonia și Estonia”, afirmă Tomac.

În cuprinsul scrisorii, acesta a descris mai multe dintre evenimentele istorice care au urmat ocupației sovietice din 28 iunie 1940 și reinstaurării regimului în 1944.

Oficialul susține că Rusia, ca moștenitoare a URSS, ar avea obligația morală de a renunța la aceste teze și a-și cere scuze „pentru toate crimele produse împotriva poporului român”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal