Carabinierul condamnat pentru omorul de la Elizaveta a fost eliberat în legătură cu expirarea termenului de arest

Carabinierul condamnat pentru omorul de la Elizaveta a fost eliberat în legătură cu expirarea termenului de arest

Carabinierul care a fost implicat în cazul omorului de la Elizaveta a fost eliberat în legătură cu expirarea termenului de arest. Acesta a fost anterior judecat și condamnat la 17 ani de închisoare de Judecătoria Bălți, însă prin decizia Curții de Apel Bălți, dosarul a fost trimis la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistrații din instanța de fond.

Portalul de știri NordNews a anunțat în urmă cu scurt timp că Vitalie Tataru, carabinierul care a împușcat mortal anul trecut un tânăr din Elizaveta a fost eliberat la miezul nopții, în jurul orei 23:55, fiind scos cu un microbuz din ograda penitenciarului nr. 11 din Bălți. În jur de 20 de polițiști ar fi asigurat protecția acestuia. Informația a fost confirmată pentru AGORA, de Administrația Națională a Penitenciarelor, cu precizarea că totul s-a realizat conform art. 310 din Codul de Executare.

Contactată de AGORA, deputata Arina Spătaru a confirmat că inculpatul a fost eliberat în legătură cu expirarea termenului de arest preventiv, acesta fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile cu interdicția de a ieși din țară și fiind plasat sub supravegherea Poliției. Parlamentara a precizat că dosarul a fost tergiversat în instanța de judecată, așa încâta ajuns pe masa judecătorilor în aprilie 2020 iar prima ședință a avut loc în noiembrie 2020.

Publicitate

În același timp, ofițera de presă a IP Bălți, Svetlana Talpă, a declarat pentru AGORA că polițiștii au asigurat protecția unei persoane, conform unei decizii judecătorești prin care a fost dispusă paza persoanei și a locuinței sale.

Amintim că, pe 19 iulie 2021, Procuratura Generală a anunțat că a intentat și a depus la CSM opt proceduri disciplinare împotriva judecătorilor care examinează cauza, fiind dispusă și verificarea procurorilor care instrumentează cazul. S-a întâmplat după ce Curtea de Apel Bălți a întors la rejudecare dosarul din cauza unei erori de procedură admisă de magistrații de fond, iar perioada de menținere în stare de arest a inculpatului a expirat.

Simion Botnari a murit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2020, fiind împușcat de carabinierul Vitalie Tataru, în urma unui conflict între mai multe persoane. Pe 17 decembrie a anului trecut, Judecătoria Bălți l-a recunoscut pe Vitalie Tataru drept vinovat de omor și l-a condamnat la 17 ani de închisoare. El nu și-a recunoscut vina.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal