ZDG: Apartamente la prețuri preferențiale pentru judecători. Printre beneficiari, magistrați cu averi de milioane

ZDG: Apartamente la prețuri preferențiale pentru judecători. Printre beneficiari, magistrați cu averi de milioane
Sursa Foto; zdg.md

Acum două săptămâni, o Comisie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a împărțit judecătorilor și angajaților din sistemul judecătoresc apartamente la prețuri preferențiale. De această dată, apartamentele sunt destinate angajaților din justiție din raioanele R. Moldova. Astfel, alți 185 de magistrați și lucrători ai sistemului de justiție vor beneficia de imobile în Chișinău la un preț de aproape două ori mai mic decât prețul de piață, adică vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat, scrie ZDG.md

Comisia de selecție refuză însă să facă publică lista beneficiarilor, motivând că o va oferi atunci când persoanele beneficiare vor semna contractele cu firma de construcții. ZdG a reușit să afle numele unor magistrați care vor beneficia de apartamente la preț preferențial în capitală și a constatat că, deși unul dintre criteriile de selecție a persoanelor beneficiare era ca aceștia să nu dețină imobile înregistrate în Chișinău, printre beneficiari se regăsesc judecători a căror familii sau chiar ei, dețin bunuri imobile în capitală.

 Peste 200 de magistrați și angajați ai sistemului judecătoresc, care activează în raioane, au depus cerere pentru a achiziționa apartamente la preț preferențial în blocuri locative, construite special pentru ei. Acum două săptămâni, Comisia responsabilă de acest proiect din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a selectat 185 dintre solicitanții care urmează să beneficieze de apartamente la un preț preferențial.

Blocuri pentru judecători, construite pe terenul public

Blocurile în care lucrătorii din sistemul judecătoresc urmează să primească spații locative sunt amplasate pe strada Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. Terenul cu o suprafață de 0,7785 ha, pe care au fost construite blocurile, este unul public. Acesta a fost transmis în arenda CSM acum șapte ani, la sfârșitul anului 2014, printr-o hotărâre de a Consiliul municipal Chișinău (CMC).

Abia peste trei ani, în mai 2017, a fost constituit grupul de lucru care urma să identifice compania de construcții care să edifice blocurile locative și totodată să aprecieze necesitatea îmbunătățirii condițiilor locative pentru selectarea angajaților sistemului judecătoresc care vor beneficia de apartamente la un preț preferențial. Comisia a fost formată din reprezentanți ai CSM, printre care Victor Micu, Dorel Musteață, dar și din reprezentanți ai instanțelor judecătorești: Petru Moraru, Valeriu Efros și Dumitru Gherasim.

Complexul locativ din sectorul Ciocana al capitalei, în care judecătorii și angajații din sistemul judecătoresc urmează să procure apartamente la preț preferențial.

Apartamente pentru magistrați la preț de două ori mai mic decât prețul de piață

Compania de construcții „Basconslux” SRL a fost selectată pentru edificarea blocurilor. Reprezentantul firmei a precizat că pe terenul alocat a fost construit, de fapt, un complex locativ, alcătuit din șase blocuri. Potrivit înțelegerii dintre CSM și firma de construcții, sistemul judecătoresc a beneficiat de o cotă de 40% din apartamente, iar companiei i-au revenit 60% din proiect.

Deocamdată, potrivit agentului imobiliar, complexul nu a fost dat în exploatare. Cert este că construcția este pe ultima sută de metri, iar, în prezent, se fac lucrări de fațadă. Reprezentantul companiei susține că deocamdată apartamentele nu au fost scoase în vânzare și că nu a fost stabilit prețul cu care urmează să fie vândute spațiile locative, dar estimează că prețul de început ar putea fi de 750 de euro pentru un metru pătrat.

Magistrații și angajații din sistemului judecătoresc, în schimb, vor beneficia de apartamente la un preț de aproape două ori mai mic, adică vor achita doar 420 de euro pentru un metru pătrat.

Criteriul principal –  de a nu deține imobile înregistrate în Chișinău

Solicitat de ZdG, Victor Micu, președintele Comisiei de selecție, a refuzat să furnizeze lista beneficiarilor de apartamente la prețuri preferențiale, precizând că o va transmite doar după ce vor fi definitivate contractele dintre angajații sistemului de justiție și compania de construcții.

„Acum sunt probleme. Țin minte că a mai fost și data trecută făcută o repartizare și mulți judecători, nu chiar mulți, dar oricum, judecători, asistenți au refuzat să încheie contracte până la urmă. Noi am făcut lista și am expediat-o la presă și presa a făcut diverse interpretări, deși el în genere, nu a înregistrat și nici nu a dorit mai departe să activeze. Când deja o să fie încheiate toate contractele, d-stră o să puteți lua lista”, a argumentat Micu.

Victor Micu, membru CSM și președintele Comisiei de selecție a angajaților din sistemul judecătoresc care urmează să beneficieze de apartamente la preț preferențial.

Întrebat despre criteriile în baza cărora au fost selectați angajații din sistemul judecătoresc care au fost incluși în lista celor care urmează să primească apartamente la prețuri de două ori mai mici decât prețul de piață, Micu susține că Comisia s-a bazat pe experiența de muncă a solicitanților, numărul membrilor familiei, dar și ca aceștia să nu dețină blocuri locative înregistrate în Chișinău.

„Conform datelor de la organul cadastral, noi am verificat ca să nu aibă (imobile, n.r.), pentru că cei care aveau, noi i-am exclus automat, indiferent dacă e judecător sau asistent, imobile înregistrate în Chișinău”, a precizat Victor Micu.

Cât despre necesitatea edificării unui nou bloc locativ pentru magistrații din raioane, membrul Comisiei de selecție a declarat că „la moment, sunt judecători și asistenți, grefieri, care lucrează în raion, dar nu au domiciliu, nici în Chișinău și nici în raion, fac naveta”. Totodată, Micu a punctat că „scopul a fost de a acorda spațiu locativ persoanelor din sistemul judecătoresc din raioane care nu dețin spații locative în Chișinău”.

Apartament „preferențial” pentru magistrat cu avere de milioane

Deși Comisia de selecție din cadrul CSM a refuzat să ofere lista beneficiarilor, ZdG a reușit să afle numele unor magistrați care urmează să beneficieze de apartamente la preț preferențial.

Alexandru Gheorghieș, fostul membru CSM și actual judecător în cadrul Curții de Apel (CA) Bălți va fi unul dintre beneficiarii de apartamente la prețuri preferențiale în Chișinău. Magistratul muncește și locuiește în orașul Bălți. Până în 2019, familia președintelui CA Bălți a locuit într-un apartament de 74,3 m.p., pe care însă nu îl avea în proprietate.

Într-o anchetă din octombrie 2017, portalul anticorupție.md scria că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza apartamentul de 74,3 m.p. care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Potrivit primarului orașului Bălți, Renato Usatîi, pentru ca să evite achitarea a circa 400 de mii de lei pentru privatizarea locuinței, Gheorghieș și-ar fi înscris soacra și socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul de privatizare a scăzut la 19 mii de lei. Atunci magistratul afirma că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de CNA.

În anul 2019, familia a moștenit apartamentul, alături de un garaj de 23,9 de m.p.. Magistratul indică în declarația sa de avere și interese personale o valoare totală de aproximativ 248 mii de lei pentru aceste bunuri imobile. În 2020, printr-un contract de schimb, familia judecătorului a oferit aceste bunuri în schimbul unei case de locuit de 153,7 m.p., pentru care indică o valoare de circa 1,3 milioane de lei, dar și a altor două averi imobile de 17,2 m.p. și respectiv, 63,9 m.p. Magistratul mai declară cinci terenuri agricole cu o suprafață totală de 3,4578 ha și cote-părți din alte trei, ale căror suprafață totală este de 2,4952 ha.

Alexandru Gheorghieș, fostul membru CSM și actual judecător în cadrul Curții de Apel Bălți.

Solicitat de ZdG, judecătorul a confirmat informația că urmează să beneficieze de un apartament în sectorul Ciocana al capitalei. Întrebat de ce are nevoie de spațiu locativ în Chișinău, în contextul în care muncește și deține imobile în orașul Bălți, acesta a declarat că are nevoie de locuință în capitală în eventualitatea în care va fi promovat în funcție.

„Eu sunt numit în funcția de judecător până la 65 de ani și dacă ați urmărit hotărârile CSM, eu am participat la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Respectiv, în cazul în care o să fiu numit în funcția de judecător, atunci o să am nevoie de un spațiu locativ ca să nu închiriez. În cazul în care nu o să fiu numit, nu mă gândesc că poate să fie, mă gândesc la pozitiv”, a declarat Gheorghieș pentru ZdG.

Restul articolului poate fi citit pe Ziarul de Gardă.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Când va avea loc prima ședință de judecată în cazul procesului intentat de magistratul Vladislav Clima împotriva președintei Sandu

Când va avea loc prima ședință de judecată în cazul procesului intentat de magistratul Vladislav Clima împotriva președintei Sandu

Judecători, procurori, funcționari publici cu statut special și aleși locali, în vizorul Autorității Naționale de Integritate

Judecători, procurori, funcționari publici cu statut special și aleși locali, în vizorul Autorității Naționale de Integritate

Gheorghe Cavcaliuc cere recuzarea întregului corp de procurori și transmiterea dosarului „verde de briliant” unei alte instanțe

Gheorghe Cavcaliuc cere recuzarea întregului corp de procurori și transmiterea dosarului „verde de briliant” unei alte instanțe

Advertoriale
Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un autocar de pe linia Chişinău-Bucureşti a ars în totalitate pe traseu
 • 2
  Kremlinul consideră că problema suspendării livrărilor de gaze către Moldova este una „strict comercială”
 • 3
  Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică
 • 4
  Vor reveni școlile la regimul online? Gavrilița: Gradul de alertă nu este suficient în lumina acestei contagiozități
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.