Mai multe instrumente de finanțare și consolidare a business-ului mic și mijlociu din Moldova vor fi disponibile, după Summit-ul Parteneriatului Estic, care a avut loc recent la Riga. Potrivit Ministrului de Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, Uniunea Europeană va investi în crearea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova şi alte state ale Parteneriatului Estic.
„Tot ce este important de reţinut din textul declaraţiei recent adoptate, că sunt mai multe mecanisme şi instrumente care ni se pun la dispoziţie în perioada post-Riga. Se vorbeşte despre mai multe instrumente pentru a spori şi consolida businessul mic şi mijlociu.
Există un program prin care Uniunea Europeană va investi în crearea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova şi alte state ale Parteneriatului Estic. Mai există un instrument Connecting Europe Facility, care va fi pus la dispoziţia statelor partenere pentru finanţarea programelor de infrastructură. Mai este instrumentul european de vecinătate”, a declarat Natalia Gherman în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
Proiecte energetice
Totodată, ministrul a menționat că Banca Europenă ar putea finanța mai multe proiecte de energetică. „Am auzit mai multe propuneri din partea conducerii Băncii Europene pentru Investiţii şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deci, împreună cu instrumentul european pentru vecinătate vor fi finanţate mai multe proiecte de interconectare a Republicii Moldova la piaţa europeană energetică, la piaţa europeană a transporturilor, spaţiul european al transportului prin conectarea la coridoarele europene de transport şi multe altele”, a mai spus Natalia Gherman
Aspirații europene
În ceea ce privește declarația finală a Summit-ului Parteneriatiatului Estic, șefa diplomației de la Chișinău a spus că este un „compromis rezonabil”.
„Și acest text reprezintă un compromis rezonabil, ținându-se cont de faptul că a fost negociat de către cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și șase parteneri estici. Pentru Republica Moldova acest rezultat este unul pozitiv, deoarece în paragraful 7 al declarației summitului de la Riga se face o referință foarte și foarte clară la aspirațiile europene și la alegerea europeană a statelor din Parteneriatul Estic, care au încheiate Acordurile de Asociere”.
Totuși, ministrul a menționat că Republica Moldova trebuie să implementeze toate reformele pro-europene, pentru a se moderniza și pentru a asigura implementarea standardelor, înainte de lansarea următoarei etape, în relația cu Uniunea Europeană, cea a negocierilor de aderare. „Parteneriatul Estic oferă posibilitatea încheierii Acordurilor de Asociere, ale Zonei de Comerț Liber și de asigurare a unei mobilități sporite pentru cetățenii din statele respective”, a adăugat Natalia Gherman.
La sfârşitul săptămânii, la Riga a avut loc summitul „Parteneriatului Estic”, unde au participat liderii UE și miniștri și șefi de țări - parteneneri estici ai Uniunii Europene.
Vezi și aceste știri

Majoritatea deputaților susțin cererile lui Robu: Deputata Marina Tauber rămâne fără imunitate parlamentară

De 1 iunie, intrarea la Grădina Zoologică va fi gratuită pentru copii
