
În toamnă vor avea loc alegeri în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Câți deputați vor fi aleși și ce atribuții au aceștia
În toamna acestui an, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă cu statut special din componența Republicii Moldova, urmează să aibă loc alegerile în Adunarea Populară, care este organul legislativ al regiunii. Câți deputați vor fi aleși, în baza cărei legi electorale și ce atribuții are acest organ, află mai jos.
・
Stabilite inițial pentru ziua de 16 mai 2021, alegerile ordinare ale Adunării Populare a Găgăuziei au fost anulate prin decizia din 9 aprilie a Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, pe motiv că din 1 aprilie urma să intre în vigoare Starea de Urgență, instituită de Parlamentul Republicii Moldova.
Ce este UTA Găgăuzia și de ce are organ legislativ propriu
Găgăuzia este una dintre cele două regiuni ale Republicii Moldova, care în 1991 manifestau tendințe secesioniste, direct încurajate de Moscova, care, de altfel, nu a ezitat să amenințe direct reprezentanții RSS Moldova cu crearea „a două republici”. Fiind una dintre cele mai pro-ruse regiuni ale țării, Găgăuzia a profitat și până atunci de loialitatea guvernărilor de aceeași orientare de la Chișinău. Prima ocazie a fost în cadrul primului Parlament, ales după declararea Independenței.
Învingători în urma alegerilor parlamentare ordinare din anul 1994, deputații agrarieni au adoptat, la 23 decembrie 1994, legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, în contextul tensiunilor din zonă de la acea perioadă. Ulterior, în baza hotărârii de Guvern nr. 35 din 17 ianuarie 1995, a fost adoptat regulamentul provizoriu privind alegerea guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și regulamentul provizoriu cu privire la alegerile în Adunarea Populară (Halc Toplușu) a Găgăuziei (Gagauz-Yeri).
În baza acestui regulament s-a stabilit că alegerile în organul reprezentativ al UTA Găgăuzia, se desfășoară în circumscripții electorale cu un singur mandat pe un termen de patru ani. Totodată, doar candidații cu vârsta de peste 21 de ani erau eligibili pentru a candida la funcția de deputat în acest organ legislativ.
Numărul total de deputați în organul legislativ suprem al regiunii Găgăuzia este de 35. Aceștia sunt aleși în 17 circumscripții din municipiul Comrat, 12 din raionul Ceadîr-Lunga și 6 din raionul Vulcănești. Fiecare partid sau organizație social-politică are dreptul să înainteze doar câte un singur candidat în fiecare circumscripție electorală. Pentru a fi declarat învingător, un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturile valabil exprimate de alegători.
În cazul în care alegerile au fost declarate nule sau nevalabile, Comisia Electorală dispune repetarea alegerilor în termen de cel mult 2 săptămâni, de această dată, fiind ales candidatul care a acumulat mai mult de 50% din voturile alegătorilor ce au participat la scrutin.
Care sunt atribuțiile Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri
Conform Legii cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia, Adunarea Populară are următoarele competențe:
a) soluţionarea în condiţiile legii a problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, stabilirii şi modificării categoriei localităţilor, a hotarelor raioanelor, oraşelor şi satelor, denumirilor lor;
b) participarea la promovarea politicii interne şi externe a Republicii Moldova în problemele care privesc interesele Găgăuziei;
c) stabilirea modului de organizare şi de activitate a autorităţilor administraţiei publice locale ale Găgăuziei şi a asociaţiilor de cetăţeni, cu excepţia partidelor şi altor organizaţii social-politice;
d) fixarea, organizarea şi efectuarea alegerilor de deputaţi în Adunarea Populară şi aprobarea componenţei Comisiei Electorale Centrale pentru efectuarea alegerilor; fixarea alegerilor în autorităţile administraţiei publice locale din Găgăuzia;
e) efectuarea referendumului local în problemele ce ţin de competenţa Găgăuziei;
f) aprobarea regulamentului privind simbolica Găgăuziei;
g) stabilirea titlurilor de onoare şi aprobarea distincţilor;
h) examinarea chestiunii şi înaintarea în Parlamentul Republicii Moldova a iniţiativei privind decretarea stării excepţionale pe teritoriul Găgăuziei şi instituirea formei speciale de administrare, în acest caz, în interesul securităţii şi protecţiei locuitorilor Găgăuziei;
i) dreptul de a se adresa, în condiţiile legii, Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru a anula actele normative ale autorităţilor legislative şi executive ale Republicii Moldova care lezează împuternicirile Găgăuziei.
În același timp, aceasta adoptă legi care reglementează următoarele domenii:
a) ştiinţă, cultură, învăţămînt;
b) gospodărie comunală şi de locuinţe, urbanistică;
c) ocrotire a sănătăţii, cultură fizică şi sport;
d) activitate bugetar-financiară şi fiscală locală;
e) economie şi ecologie;
f) relaţii de muncă şi asistenţă socială.
Mandatul actualei componențe a Adunării Populare din Găgăuzia a expirat în februarie 2021. Inițial, data alegerilor a fost stabilită pe 16 mai, însă așa cum s-a menționat anterior, decizia a fost anulată, chiar dacă procesul electoral fusese început. Motivul a fost instituirea stării de urgență la nivel național printr-o hotărâre a Parlamentului de la Chișinău din 31 martie, care ulterior a fost invalidată prin decizia din 28 aprilie a Curții Constituționale.