Majoritatea deputaților aleși în urma scrutinului din 11 iulie 2021, sunt la primul mandat, cei mai mulți provenind din Partidul Acțiune și Solidaritate. În vreme ce la capitolul profesii, cei mai mulți în continuare sunt juriștii și economiștii, la capitolul de gen, bărbații reprezintă majoritatea.
Numărul parlamentarilor care au acces pentru prima dată în fotoliul de deputat este de 52 de persoane, dintre care 27 sunt bărbați iar 25 femei. Doar cinci dintre aceștia, fac parte din formațiunea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, în vreme ce restul de 47 de persoane sunt membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate.
Chiar și la capitolul vârstă, membrii PAS dețin locurile de extremă, cel mai tânăr deputat fiind președintele PAS Youth, Eugen Sinchevici, care are 22 de ani și este manager de profesie. La polul opus, cea mai în vârstă deputată este Valentina Manic, în vârstă de 62 de ani, aleasă pe listele aceleași formațiuni, de profesie economistă, în prezent agentă de asigurări la o companie din municipiul Hâncești. De altfel, aceasta a mai candidat și la parlamentarele din februarie 2019, pe listele fostului Bloc electoram ACUM Platforma DA și PAS, dar nu a ajuns în Legislativ.
Nouă dintre cei care sunt la prima lor experiență legislativă, au vârsta cuprinsă între 22 și 35 de ani, aici fiind incluși și Adrian Băluțel, fost secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul Sandu și actualul consilier municipal Alexandr Trubca. Alte 17 persoane, au vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani, din această listă remarcându-se consiliera prezidențială și ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, fosta ministră a finanțelor în Guvernul Sandu, candidată desemnată la funcția de prim-ministru în februarie 2021, Natalia Gavriliță, și jurista Ana Racu, membră a comitetului ONU împotriva torturii.Cei mai mulți dintre deputații aflați la primul mandat sunt cei cu vârstele cuprinse între 46 și 65 de ani. În listă intră medicul și șeful departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi. În același timp, în această categorie de vârstă se regăsesc și puținii deputați din viitoarea opoziție parlamentară, care sunt cinci la număr în total. Este vorba de nume precum Elena Beleacova, deputată PSRM și actuală șefă a Agenției Relații Interetnice sau Valeriu Muduc, deputat PCRM, membru al comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane.
În lista celor care pentru prima dată vor reprezenta interesele cetățenilor în forul legislativ, avem 10 juriști și 12 economiști. Aici pot fi menționați actualul lider al fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru sau Artemie Cătănoi, coordonator de proiect în cadrul A.O „Asociația Psihologilor din Tighina”. Aceștia sunt urmați de opt pedagogi și șapte ingineri, printre aceștia numărându-se și Rosion Vasiloi, fost șef al Poliției de Frontieră în perioada Guvernului condus de actuala președintă Maia Sandu. Pe listă mai sunt trei manageri, doi jurnaliști, un medic, biolog, o asistentă socială și un politolog.
Totodată, la primul mandat de deputat se va afla și primărița satului Palanca din raionul Ștefan Vodă. Recent, Secretariatul Parlamentului a anunțat că deputații care se află la primul mandat vor primi un kit, care va cuprinde toate informațiile necesare pe care trebuie să le cunoască noul parlamentar despre instituția Legislativului, cum ar fi autentificarea în sistemul Intranet al instituției sau datele de contact ale tuturor subdiviziunilor instituției, menite să faciliteze inițierea în activitatea de deputat.
Vezi și aceste știri

Ultima oră: Alegerile din 11 iulie au fost validate de Curtea Constituțională

Pavel Filip, președintele PDM recunoaște că a vrut să demisioneze, influențat de rezultatele alegerilor

Cu 0,01% din sufragii obținute după alegeri, Partidul„Noua Opțiune Istorică” contestă rezultatele scrutinului, pentru că ar fi fost fraudate
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
