Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat

Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat

Majoritatea deputaților aleși în urma scrutinului din 11 iulie 2021, sunt la primul mandat, cei mai mulți provenind din Partidul Acțiune și Solidaritate. În vreme ce la capitolul profesii, cei mai mulți în continuare sunt juriștii și economiștii, la capitolul de gen, bărbații reprezintă majoritatea.

Numărul parlamentarilor care au acces pentru prima dată în fotoliul de deputat este de 52 de persoane, dintre care 27 sunt bărbați iar 25 femei. Doar cinci dintre aceștia, fac parte din formațiunea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, în vreme ce restul de 47 de persoane sunt membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Chiar și la capitolul vârstă, membrii PAS dețin locurile de extremă, cel mai tânăr deputat fiind președintele PAS Youth, Eugen Sinchevici, care are 22 de ani și este manager de profesie. La polul opus, cea mai în vârstă deputată este Valentina Manic, în vârstă de 62 de ani, aleasă pe listele aceleași formațiuni, de profesie economistă, în prezent agentă de asigurări la o companie din municipiul Hâncești. De altfel, aceasta a mai candidat și la parlamentarele din februarie 2019, pe listele fostului Bloc electoram ACUM Platforma DA și PAS, dar nu a ajuns în Legislativ.

Publicitate

Nouă dintre cei care sunt la prima lor experiență legislativă, au vârsta cuprinsă între 22 și 35 de ani, aici fiind incluși și Adrian Băluțel, fost secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul Sandu și actualul consilier municipal Alexandr Trubca. Alte 17 persoane, au vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani, din această listă remarcându-se consiliera prezidențială și ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, fosta ministră a finanțelor în Guvernul Sandu, candidată desemnată la funcția de prim-ministru în februarie 2021, Natalia Gavriliță, și jurista Ana Racu, membră a comitetului ONU împotriva torturii.

În lista celor care pentru prima dată vor reprezenta interesele cetățenilor în forul legislativ, avem 10 juriști și 12 economiști. Aici pot fi menționați actualul lider al fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru sau Artemie Cătănoi, coordonator de proiect în cadrul A.O „Asociația Psihologilor din Tighina”.  Aceștia sunt urmați de opt pedagogi și șapte ingineri, printre aceștia numărându-se și Rosion Vasiloi, fost șef al Poliției de Frontieră în perioada Guvernului condus de actuala președintă Maia Sandu. Pe listă mai sunt trei manageri, doi jurnaliști, un medic, biolog, o asistentă socială și un politolog.

Totodată, la primul mandat de deputat se va afla și primărița satului Palanca din raionul Ștefan Vodă. Recent, Secretariatul Parlamentului a anunțat că deputații care se află la primul mandat vor primi un kit, care va cuprinde toate informațiile necesare pe care trebuie să le cunoască noul parlamentar despre instituția Legislativului, cum ar fi autentificarea în sistemul Intranet al instituției sau datele de contact ale tuturor subdiviziunilor instituției, menite să faciliteze inițierea în activitatea de deputat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal