*Acest material este sponsorizat

SANZIENELE, 2020 sau CUCOANELE, 2020 de la Castel Mimi? Ambele, vă rog!

SANZIENELE, 2020 sau CUCOANELE, 2020 de la Castel Mimi? Ambele, vă rog!
Castel MIMI

De multe ori, când alegem un vin nou, dorim să încercăm gusturi și arome noi. De obicei, senzația respectivă ne poate fi oferită de brendurile noi. Acestea pot fi găsite într-o gamă largă în seria Classic Collection de la Castel Mimi. Anterior, W&S a făcut o descriere a brendurile roșii – Sfăditele, 2018, Isterie, 2018, Frați, 2018, Mâini în șold, 2018. În vara aceasta, 2021, au apărut două vinuri albe – Sânzienele, 2020 și Cucoanele, 2020. Aceste vinuri sunt extraordinare nu doar după conținutul soiurilor, din care se realizează vinuri foarte bune, dar și după valoarea spirituală. Vă invităm să vedeți ce mesaj au dorit să ne transmită vinificatorii prin vinul din sticlă.

Sânzienele, 2020

Am avut o conexiune totală cu acest vin. De regulă, gust un vin nou doar după ce aflu anul roadei, compoziția și conținutul de alcool. Iar după ce mi-am creat o impresie despre produs, mă interesez ce comunică producătorul despre el. Se știe că acesta este compus din trei soiuri: Feteasca regală, Feteasca albă și Viorica, tăria – de 12,7%  (dat pe etichetă scrie 13%).

Prima impresie despre ceea ce este în pahar. Vin de culoare pai deschisă, nuanță verzuie cu luciu. Prima aromă simțită – floral delicat. Aroma – caisă verde, pară de ducesă, flori de viță de vie, pajiște înflorită, măr de vară. Aproximativ jumătate de oră mai târziu apar nuanțe de coajă de portocală, o adiere ușoară de migdale, iar puțin mai târziu – de lămâie, iarbă uscată cu nuanță de busuioc.

Textura mătăsoasă delicată, aciditate pronunțată, în gust – o nuanță de lămâie. În aroma gustului – o nuanță de busuioc abia sesizată. Postgustul – nuanță de migdale.

Nu toate aromele enumerate sunt prezente concomitent în vin. Spre exemplu, aroma de pară de ducesă a trecut, însă cea de flori de viță de vie rămâne  prezentă mereu. După două ore de la deschidere sticlei, aromele florale se vor împleti cu nuanța de lămâie și ierburi, iar busuiocul, caracteristic pentru Viorica, mai degrabă, trebuie ghicit. Dacă pe cineva această aromă deranjează, atunci, aici ea practic nu există.

Sânzienele, 2020 este un vin ușor, ce se dă la băut, răcoritor (dacă este scos de la rece). Este o alegere perfectă pentru o cuconadă. Acest vin mi-a creat următoarea imagine în fața ochilor: soarele în zori luminează ușor câmpia verde cu flori, unde dansează, fredonând, trei fete frumoase, desculță, în rochii albe lungi cu broderii, purtând pe cap coronițe.

Ce înseamnă Sânzienele?

Aflu mai apoi că Sânzienele, al căror nume îl poartă vinul, nu sunt doar niște zâne bune care au venit în folclorul moldovenesc din mitologia daco-romană, ele erau prezentate dansând (la fel ca în imaginația mea). Se considera că ele erau zânele câmpului, care înzestrau florile cu anumite puteri, în special în noaptea de Sânziene – din 24 iunie. În această zi este sărbătorită nașterea lui Ioan Botezătorul și e marcat solstițiul de vară. Spirala de pe eticheta sticlei simbolizează hora de sărbătoare, dansată în această noapte fermecată. Iar dansul este dedicat mișcării soarelui și repetării ciclice a anotimpurilor. 

”Deoarece Sânzienele sunt zâne, pentru ca vinul să corespundă denumirii de Sânziene, am ales trei moldovence – Feteasca albă, Feteasca regală și Viorica. Demult mi-am dorit să creez un asemenea cupaj, însă doi ani la rând, vinul din Feteasca regală nu a ieșit așa cum ne-am gândit. Iar din roada 2020, da, și visul meu s-a împlinit. Nu știu dacă cineva a mai unit aceste trei soiuri într-un vin, dar ele se asociază foarte armonios împreună. Noi am ales foarte minuțios proporția soiurilor: Feteasca albă – 50%, Feteasca regală – 25% și Viorica – 25%. Aproape o lună am experimentat în laborator, compunând proporțiile, dar a meritat efortul, deoarece suntem foarte mulțumiți de rezultat”.  

Adrian Trofim, directorul general al Castel Mimi

Secretele vinificatorilor

Strugurii au fost crescuți pe plantațiile din Speia – la doar 20 de minute de fabrica de vin. Aceștia au fost culeși în lăzi mici și transportați într-o mașină închisă. Viorica a fost plasată în frigider pe noapte, deoarece bobițele acestui soi au coaja mai groasă. După răcire, strugurii Viorica sunt mai ușor de vinificat.

”Noi respectăm un regim rece. Pulpa este răcită pe bandă. Când o transportăm în presă, adăugăm gheață uscată (CO2), pentru a elimina oxigenul din sistem. Aerul din presă este înlocuit cu gazul inert. După presare, în must este adăugat azot. Când mustul ajunge la fermentare, este pompat bioxidul de carbon, iar azotul, ajuns în recipient cu mustul, ajută la eliminarea aerului. Este foarte important ca temperatura mustului să fie de doar 4 0C. La o temperaturi joase vinul e mai ușor de controlat, iar clarificarea are loc mai repede. Echipamentul nostru ne oferă această posibilitate, de aceea noi o folosim la maximum, fapt ce influențează foarte mult calitatea. 

Viorica s-a fermentat la o temperatură de 12-14 0C, celelalte soiuri – la 14-16 0C. Soiul Viorica îl ținem la temperaturi mai scăzute pentru ca în aromă să nu fie prezente nuanțe puternice de Muscat. Dacă temperatura de fermentare e mai ridicată, atunci nuanțele de Muscat sunt mai pronunțate. Eu nu sunt amatorul acestora, de aceea în vinul nostru predomină nuanțele de ierburi.”

Adrian Trofim, directorul general al Castel Mimi

De ce Cucoanele?

În popor astfel erau numite soțiile boierilor, femeile tinere din familii de gospodar, în sate – femeile de la oraș sau din străinătate. Fondatorul Castelului Mimi Constantin Mimi s-a născut la Chișinău, în Basarabia, dar el nu avea aici rădăcini adânci. Tatăl lui, Alexandr Mimi – albanez de origine, s-a căsătorit cu o grecoaică – Aglaida Vakamei. Respectiv, mama lui Constantin și două surori de-ale lui – Alexandra și Anna, soția sa armeană – Gulzade – pentru oamenii simpli erau cucoane. Având în vedere acest aspect istoric, am decis să creăm la Castel Mimi un brend din struguri de soiuri internaționale, care au fost aduse în Moldova și s-au adaptat cu succes. Pentru a justifica denumirea vinului, au fost selectate soiul german Riesling de Rin și soiul francez Pinot Gris. Trebuie să recunoaștem că aceste soiuri se completează foarte bine unul cu altul.

Cucoanele, 2020

Culoarea vinului – pai deschis, cu nuanță verzuie, lucioasă. Prima aromă – floral fructat. În aromă – măr verde, pară, coajă de lămâie, cireșe albe, coajă de piersic.

Rieslingul de Rin și Pinot Gris se combină foarte bine, deoarece au arome comune – pere și mere, care, în unison, devin mai pronunțate. Soiul Riesling se caracterizează printr-o aciditate înaltă, ceea ce soiului Pinot Gris îi lipsește adesea, iar în tandem rezultă un nivel optim.

Puțin mai târziu în aromă apar note de citrice, se simte o nuanță florală. Pinot Gris are nevoie de timp ca să se îmbogățească cu oxigen și să se deschidă: acest soi a conferit aromei o nuanță de ananas și pepene galben. După două ore de la deschiderea sticlei, în aromă se simt notele de iarbă proaspătă.Textură mătăsoasă, aciditate bine pronunțată, gustul – coajă de lămâie și notă de pară. Există o senzație plăcută de crocant. În postgust îmi place aroma florală.

”Vinul Sânzienele cucerește prin moliciunea sa, deoarece are o aciditate puțin mai joasă (5,6 g/l) decât Cucoanele (5,7 g/l), iar pe fundalul unui conținut suficient de zahăr (3,6 g/l), aceasta se simte mai puțin. În Cucoanele, în afară de faptul că aciditatea e mai înaltă, zahărul rezidual e mai jos – 1,5 g/l, de aceea gustul pare ”crocant”. ȘI ca aromă aceste vinuri sunt diferite. Sânzienele au arome florale și de ierburi, iar Cucoanele – fructate. Pentru obținerea unor arome mai pronunțate în vin, înainte de procesare Pinot Gris a fost răcit în frigider. În general, noi ne-am străduit să facem aceste vinuri foarte ușoare și proaspete. Totodată, în seria Classic Collection este vinul maturat în butoaie – Fudul Chardonnay – cu un corp puternic, mai ”gras”. Așa că pentru fiecare amator de vin, noi avem oferta noastră”.

Adrian Trofim, directorul general al Castel Mimi

Cu ce se servește?

Sânzienele, 2020 – un vin foarte ușor, și ușor de băut. Este perfect dacă e servit la aperitiv, după prânz sau cină, cu un platou de cașcaval (fără parmesan) și migdale. Dacă, totuși, doriți să-l combinați cu gastronomia, atunci – cu pește slab și cu fructe de mare.

Cucoanele, 2020 este un vin mai gastronomic. Cu el se potrivesc salatele (de dorit, fără maioneză), cașcaval moale, ideal – brânzeturi murate în gustările preparate cu ele, precum și preparate din pește.

Cât costă?

Ambele vinuri cu amănuntul costă circa 120-130 de lei.

Unde poate fi procurat?

Aceste vinuri sunt prezentate pe larg în comerțul cu amănuntul, vinoteci, magazine online. În curând vor apărea în vânzare în România. În prezent, Sânzienele, 2020 se află în drum spre Japonia și China (vinurile din soiuri locale au devenit mai solicitate).

Autor: Anghelina Taran

P.

Vezi și aceste știri
DE ACASĂ: Castel Mimi vine cu un nou concept pentru această vară - Open Air Kitchen. Iată ce presupune acesta (VIDEO)

DE ACASĂ: Castel Mimi vine cu un nou concept pentru această vară - Open Air Kitchen. Iată ce presupune acesta (VIDEO)

„Mâini în Șold, 2018” de la Castel Mimi: o altfel de Rară Neagră

„Mâini în Șold, 2018” de la Castel Mimi: o altfel de Rară Neagră

„Frați”, 2018 de la Castel Mimi – un „vin - dedicație”. Ce mesaj poartă și ce calități are?

„Frați”, 2018 de la Castel Mimi – un „vin - dedicație”. Ce mesaj poartă și ce calități are?

Vrei să ieși cu întreaga familie? Alege un Family Tour de la Castel Mimi și descoperă autenticul modernizat

Vrei să ieși cu întreaga familie? Alege un Family Tour de la Castel Mimi și descoperă autenticul modernizat

Vinul „Roșu de Bulboaca 2016” de la Castel MIMI a primit trofeul Notorium Wine în categoria vinuri roșii (VIDEO)

Vinul „Roșu de Bulboaca 2016” de la Castel MIMI a primit trofeul Notorium Wine în categoria vinuri roșii (VIDEO)

SFĂDITELE - povestea unui simbol din broderia moldovenească care a ajuns tema unui vin deosebit de la Castel MIMI (VIDEO)

SFĂDITELE - povestea unui simbol din broderia moldovenească care a ajuns tema unui vin deosebit de la Castel MIMI (VIDEO)

Advertoriale
Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Noi reguli de intrare în România. Toți călătorii vor completa formularul de localizare a pasagerului
 • 2
  Marina Tauber, adresare către Maia Sandu: „Este un război. În el neapărat vor fi câștigători și invinși, iar învinșii veți fi voi”
 • 3
  Un bărbat de 30 de ani a murit după ce ar fi fost împușcat în timpul unei partide de vânătoare
 • 4
  Reacții după decizia Curții de Apel Bălți de a anula înregistrarea Marinei Tauber în cursa electorală
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.