Magistrata care deține un penthouse în centrul capitalei a ajuns în vizorul ANI. Inspectorii de integritate au stabilit că avere acesteia ar fi nejustificată

Magistrata care deține un penthouse în centrul capitalei a ajuns în vizorul ANI. Inspectorii de integritate au stabilit că avere acesteia ar fi nejustificată

Magistrata care avea un penthouse în centrul capitalei a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate, după o investigație jurnalistică efectuată de Ziarul de Gardă. Astfel, inspectorii de integritate au stabilit că aceasta deține avere nejustificată și, în același timp, au constatat cine este beneficiarul final al imobilului.

Investigația jurnaliștlor de la Ziarul de Gardă relata că judecătoarea ar deține un penthouse în centrul capitalei, prețul căruia ar depăși suma de peste 120 de mii de euro, pe care nu l-ar fi declarat, dar ar fi fost surprinsă deseori cu automobilul în apropierea acestei locații.

La acumularea acestor informații, inspectorul de integritate a pornit o procedură de control al averii pe numele judecătorului. În cadrul procedurii au fost audiate mai multe persoane, figuranți ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, între care și un cetățean din stânga Nistrului. Astfel, din probatoriul acumulat, rezultă că datorită relațiilor de prietenie dintre mama judecătorului și persoana din regiunea transnistreană, aceasta a fost utilizată în calitate de persoană interpusă, ca urmare a faptului că locuiește în zona necontrolată de autoritățile Republicii Moldova, în scopul de a camufla tranzacția în folosul judecătorului.

Publicitate

La această concluzie s-a ajuns din probele și informațiile invocate în investigația jurnalistică, „unde mașina poate fi văzută practic zilnic în preajma blocului”, inclusiv și materialul fotografic, alegațiile martorului audiat, care preciza că judecătorul a fost văzut împreună cu mama acestuia și personal la adresa indicată.

La fel, în baza plăților pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial deținut, s-a constatat că judecătoarea este beneficiara finală a imobilului din centrul capitalei. Totodată, inspectorul a analizat veniturile obținute în mod oficial și a identificat că judecătorul nu deținea suma necesară pentru a intra în posesia imobilului dat. Respectiv, sursa provenienței sumelor bănești este una necunoscută.

În replică, judecătoarea a declarat că nu a procurat imobilul respectiv și că cetățeanul identificat ca persoană interpusă este un prieten de familie. Acesata a mai menționat că achită servicii în calitate de reprezentant și a negat că ar fi beneficiarul imobilului respectiv, a precizat aceasta conform actului de constatare.

În context, inspectorul de integritate a stabilit această diferență substanțială de peste 1 milion 300 de mii de lei manifestată prin deținerea apartamentului, fapt pentru care a dispus eliberarea din funcție a magistratului și sesizarea Procuraturii Generale pentru săvârșirea de către acesta a infracțiunii privind îmbogățirea ilicită.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a informat ANI că la 21 iulie curent a inițiat o cauză penală pe numele judecătorului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal