
Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală. Precizările Avocatului Poporului
Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală, anunță Avocatul Poporului. Cel puțin la etapa actuală, o asemenea prevedere nu se regăsește în Codul Muncii, singurul act normativ principal care reglementează relațiile dintre angajați și angajatori.
・
Reprezentanții instituției susțin că în prezent Republica Moldova nu are un cadru legal care să permită angajatorilor să decidă asupra eliberării din funcție a unui angajat pe motivul refuzului de a se imuniza. Articolul 5 din Codul Muncii garantează asigurarea dreptului fiecărui salariat la apărarea drepturilor și libertăților sale de muncă.
Condițiile concedierii unui salariat sunt strict stipulate în art. 86 din Codul Muncii, printre care nu se regăsește și cea privind refuzul vaccinării. Avocatul Poporului precizează că vaccinarea este un drept la sănătate al omului și conform Tratatului Internațional cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale, statele trebuie să asigure cetățenilor săi dreptul de a se bucura de cea mai bună sănătate fizică și mintală.
Profilaxia și tratamentul bolilor epidemice este una din garanțiile prevăzute. De asemenea, în Declarația Universală a Drepturilor Omului se menționează că orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și a familiei sale, inclusiv îngrijirea medicală (îndeosebi în circumstanțe precum este COVID-19). Transpus la nivelul Republicii Moldova, asta înseamnă că statul este obligat să protejeze populația sa de orice virus actual și potențial prin tratament, dar și prin imunizare corespunzătoare pentru a preveni îmbolnăvirea în masă.
„Deși Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale prevede că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, la 8 aprilie 2021 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie referitoare la obligativitatea vaccinului în cauza Vavřička și alții c. Republicii Cehe. Acceptând că vaccinarea obligatorie este o interferență cu dreptul la respectarea vieții private, Curtea totuși a subliniat că o asemenea interferență servește obiectivului legitim de protejare a sănătății publice. Necesitatea acestei ingerințe în viața privată ar trebui evaluată în lumina obligațiilor pozitive ale statelor de a proteja viața și integritatea fizică a celor de pe teritoriul lor, în ansamblu și nu individual”, se menționează în comunicat.
De asemenea, Avocatul Poporului precizează că orice decizie prin care celor nevaccinați li s-ar limita accesul în anumite teritorii sau instituții, indiferent de forma de proprietate, ar fi una discriminatorie. Prin urmare, este necesar ca legiuitorul să accentueze clar caracterul obligatoriu sau facultativ al vaccinării.
În termeni de obligarea unor categorii de populație să se vaccineze, instituția precizează că acest lucru ar putea fi realizat pentru anumite categorii de funcționari, în vederea garantării siguranței tuturor subiecților sănătății publice. Se precizează și că rata de vaccinare ridicată rămâne necesară pentru a asigura protecția celor care nu s-au putut vaccina din motive ce țin de contraindicații de sănătate.
„Restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți ale cetățenilor poate avea loc în anumite condiții și doar în strictă conformitate cu prevederile art. 54 din Constituție. Astfel, pentru unele sectoare publice și private sau pentru anumite categorii de angajați, încurajarea vaccinării ar putea fi obligatorie, însă numai prin emiterea unor acte normative speciale prin care vaccinarea să fie una din condițiile în vederea relaxării restricțiilor privind exercitarea activității la locul de muncă și protecția sănătății publice. În caz contrar, condiționarea raportului de muncă de efectuarea unui vaccin sau a testării este inoportună, discriminatorie și încalcă flagrant legislația muncii”, se arată în comunicatul instituției.
Nu în ultimul rând, Ombudsmanul face apel către populație să se imunizeze, menționând importanța responsabilității comunitare, responsabilitatea fiecărui cetățean de a contribui la asigurarea securității sănătății publice și de a respecta deciziile specialiștilor în domeniu.
Amintim că, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), instituțiile de stat și cele private, autoritățile publice centrale și locale, sunt încurajate să-și vaccineze cel puțin 70% din angajați. Măsura ar urma să fie realizată până la 01.09.2021