Nereguli de milioane la Ministerul Justiției, depistate de Curtea de Conturi

Nereguli de milioane la Ministerul Justiției, depistate de Curtea de Conturi

Nereguli de milioane, admis în organizarea licitațiilor de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Justiției, au fost constatate de Curtea de Conturi. Reprezentanții instituției, au identificat mai multe cazuri de nepublicare a anunțurilor de intenție la licitații, a planurilor de achiziții sau de efectuare a achizițiilor neplanificate.

Astfel, în cadrul ședinței din 23 iulie, reprezentanții Curții de Conturi au audiat raportul efectuat asupra conformității achizițiilor publice în sistemul Ministerului Justiției în perioada 2019 – 2020. Astfel, potrivit documentelor, în această perioadă au fost organizate licitații în valoare de 327.2 milioane lei, cea mai mare parte din sumă sau peste 257 de milioane de lei, fiind gestionată de Administrația Națională a Penitenciarelor. La polul opus, Ministerul Justiției a organizat licitații în valoare de doar 4.1 milioane lei.

Auditorul realizat de Curtea de Conturi a verificat și cheltuielile executate de Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și Inspectoratul Național de Probațiune, suma executată fiind de 285.3 milioane lei sau 87.2% din totalul cheltuielilor pentru achiziții publice din sistemul Ministerului Justiției.

Astfel, s-a constatat că ANP nu a întocmit și publicat anunțurile de intenție la 14 licitații publice de 39.8 milioane lei în 2019 și alte 20 de licitații publice în valoare de peste 80 de milioane de lei în anul 2020. În plus, o altă neconformitate identificată ține de nepublicarea și neactualizarea planurilor anuale de achiziții, care în unele cazuri valorează peste 80 – 90 milioane lei. În această situație, auditorii au depistat mai multe achiziții neplanificată în valoare de 8.6 milioane lei, care nu au fost incluse în planurile anuale.

Unele instituții penitenciare nu au făcut un studiu calititv al pieței în 2019, ceea ce a dus la procurarea unor produse alimentare cu suportarea cheltuielilor suplimentare în sumă de circa 400 de mii de lei, ca urmare selectării ofertelor similare, cu un preț diferit.

Problemele depistate la Ministerul Justiției țin de nivelul redus de executare a unor investiții capitale, fiind identificate unele problematici și deficiențe în procesele de construcție și reconstrucție a unor obiective investiționale, nefiind valorificate resurse bugetarep entru investiții capitale în sumă totală de 216.2 milioane lei în 2019 și peste 390 milioane lei în 2020. Asta deși pe 3 martie 2017, Parlamentul a adoptat Hotărârea nr. 21 prin care a fost aprobat Planul de construire a clădirilor noi și de renovare a clădirilor existente necesare pentru buna funcționare a instanțelor judecătorești.

O altă problemă a fost identificată și în cazul investițiilor capitale în cadrul sistemului penitenciar, pentru a asigura îmbunătățirea condițiilor de detenție, potrivit normelor și standardelor internaționale. Astfel, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat obiectivul de construcție și reconstrucție a unor penitenciare, conform Planului de acțiuni și Strategiei de dezvoltare a sistemului administrației penitenciare pentru anii 2016 – 2020. Auditul a constatat că, deși lucrările de construcție și reconstrucție a două obiective, au fost finalizate la sfârșitul lui 2019, procesul de investiții capitale a fost afectat de mai multe reguli și deficiențe.

Astfel, construcția Penitenciarului din mun. Chișinău este în continuare afectată de licitații anulate, pe motivul necorespunderii ofertelor prezentate, noi proceduri de achiziții urmând a fi organizate în anul curent. Este vorba de penitenciarul a cărui lucrări de construcție urmau a fi finisate la 31 decembrie 2017, cu darea în exploatare în iulie 2018. Lucrările fiind în întârziere cu 54 de luni, la situația din 31.12.2019. Noul termen aprobat de Consiliul de administrare al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este 31 decembrie 2022.

Situațiile atestate de audit afectează implementarea în termen a unor politici guvernamentale în domeniul justiției, care țin de îmbunătățirea condițiilor de detenție și asigurarea instanțelor judecătorești cu sedii și condiții adecvate de muncă. Concomitent, aceste situații generează un impact financiar negativ, implicând costuri suplimentare din bugetul de stat, cauzate de tergiversările în realizarea construcției și reconstrucției obiectelor investiționale.

Rezultatele auditului public extern, bazate pe evaluările și activitățile desfășurate, denotă că  procesul de achiziții publice și utilizarea resurselor financiare publice în cadrul sistemului MJ în anii 2019-2020 au fost afectate de unele nereguli și deficiențe, condiționate, în mare măsură, de implementarea insuficientă a sistemului de control intern managerial, precum și de realizarea neconformă de către grupurile de lucru pentru achiziții din cadrul acestor entități a atribuțiilor și funcțiilor stabilite.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cupa Mondială: Brazilia învinge Elveția pe stadionul din Qatar și se califică în optimile de finală

Cupa Mondială: Brazilia învinge Elveția pe stadionul din Qatar și se califică în optimile de finală

Andrei Spînu explică deficitul anticipat de electricitate de 74%: Un fenomen inexplicabil. Prețul a crescut cu 30% pe piața europeană

Andrei Spînu explică deficitul anticipat de electricitate de 74%: Un fenomen inexplicabil. Prețul a crescut cu 30% pe piața europeană

Moldelectrica: Pentru 29 noiembrie deficitul de energie electrică va fi de 74%

Moldelectrica: Pentru 29 noiembrie deficitul de energie electrică va fi de 74%

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat
 • 2
  Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni
 • 3
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 4
  Protest organizat de Partidul Șor în fața Procuraturii Generale: Pancarte, un ecran mare și cordon de polițiști (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.