*Acest material este sponsorizat

Rinita alergică, dușman de temut al copiilor. Dr. ORL Irina Sîrghii explică simptomele alergiei și riscurile tratamentului necorespunzător

 Rinita alergică, dușman de temut al copiilor. Dr. ORL Irina Sîrghii explică simptomele alergiei și riscurile tratamentului necorespunzător
Clinica Sante Moldova

Fiecare al doilea copil este afectat de alergii! Problema devine acută în special în sezonul alergiilor. Rinita alergică poate fi ușor confundată de un părinte cu o răceală! Greșeala numărul 1 a părinților este că încearcă să își trateze copiii fără a consulta medicul, punându-i astfel, fără exagerări, viața copilului în pericol. Cum se face un diagnostic diferențiat și ce trebuie să știm despre rinitele alergice ne explică pe larg dr. Irina Sîrghii, specialist ORL în cadrul Clinicii Sante Moldova.

Ce este o alergie și cum apare rinita alergică?

Alergia este răspunsul imun al organismului la întâlnirea repetată cu un element care se numește alergen. Sistemul imun are funcția de bază de a proteja. La interacțiunea cu alergenul,  organismul creează un răspuns imun, spre exemplu la alergeni precum polenul, sau diferite componente din alimente, mucegai sau acarieni, și sistemul imun dă un răspuns/reacție. Rinita alergică este o reacție alergică ca răspuns imun excesiv. În particular, la moment vorbim despre năsuc – deci crește nivelul de secreții nazale cauzate de acest component alergic.

Simptomele sunt nas înfundat, obstrucție nazală abundentă, rinoree transparentă, strănut deranjant și frecvent și, de asemenea, modificările prezente determină un prurit nazal. Perioada specifică pentru rinita sezonieră este din luna mai și până în august, cauzată fiind mai mult de polenul florilor și copacilor, specific primăverii și verii, de înflorirea ambroziei în Republica Moldova, pelinul și pătlagina. O parte din pacienți nu doar în luna mai și august prezintă simptomatologie, dar, din cauza înfloririlor continue a copacilor, au semne de rinită alergică pe toată perioada verii. 

Ce presupune diagnosticul diferențiat, sau cum înțelegem că micuțul suferă anume rinită alergică?

Pentru un diagnostic diferențial trebuie să analizăm mai multe elemente. Rinita, fiind specifică și pentru răceli și gripe, este mai greu să ne dăm seama de ce natură este. Dacă rinita este inflamator-infecțioasă, atunci avem de-a face cu o răceală sau gripă. Cea din urmă debutează cu febră mare, cu frisoane și evident fiind cu impact mai sever pentru organism. În răceli, mai greu ne dăm seama care e diferența, ori avem la fel obstrucție nazală, rinoree seroasă. Atenție aici: dacă în 2-3 zile rinoreea devine albicios vâscoasă, avem o răceală. Ne ajută să stabilim corect diagnosticul anume investigațiile de laborator, deoarece un pacient poate prezenta aceste simptome mai diferit și ele nu ne vor comunica direct diagnoza. 

E corect să începem cu analiza generală de sânge în care, în sindrom inflamator-infecțios, o să găsim leucocitoză și un VSH mărit. Ce e specific pentru o rinită alergică sunt eozinofilele mărite. O altă investigație specifică este testul imunoglobulina E serică totală, care va fi crescută la pacienții cu un component alergic. O investigație de ajutor și de stabilire a diagnosticului foarte precis este citologia secrețiilor nazale. Și printre cele mai performante teste este Testul Allergy Explorer, sau testul ALEX - un test de ultimă generație care cuprinde un spectru de până la 300 de alergeni care sunt testați printr-o singură prelevare de sânge venos și rezultatul îl obținem într-o  zi. Testarea este rapidă, poate fi prelevată la orice moment al zilei și ne oferă o imagine completă despre profilul alergologic al copilului. Acest test ne va fi foarte util și în profilaxia ulterioară a acestor stări alergice, care pot persista. Dacă avem diagnosticul final o  rinită alergică, neapărat vom asocia și consultația medicului alergolog pentru a determina tactica de tratament corespunzător rinitei alergice. 

Un tratament greșit poate fi periculos pentru sănătatea copilului?

Să presupunem că micuțul are o rinită alergică, iar părinții lui o tratează ca pe o răceală, cu picături nazale, inhalații sau aromaterapie în baza de anumite esențe cum ar fi eucalipt, mentă. Dacă copilul este alergic anume la mentă, eucalipt, pin, încercând să amelioreze simptomele, evident că părintele face mai rău . Interacțiunea dintre ele poate să determine o reacție alergică de tip imediat, numită șoc anafilactic, în care se face obstrucție rapidă, persistentă a căilor respiratorii, iar consecințele pot fi grave, chiar fatale. Dacă nu va reacționa imediat, pe termen lung oricum vom avea o agravare a stării copilului, iritabilitate ridicată și disconfort continuu, lipsa poftei de mâncare etc. Doar medicul îi va ghida cel mai bine în alegerea unui tratament eficient.   

Ce complicații pot surveni ca urmare a unui tratament greșit al rinitei alergice la copii? Și, în general, de ce copiii fac alergii?

Complicațiile în cazul unui tratament necorespunzător pot duce la sinuzite, unilaterale sau bilaterale, care ulterior pot trece în alte complicații și mai urâte. Pentru cazurile mai lejere, odată cu încheierea sezonului alergic, copilul își revine datorită capacității organismului de a lupta cu orice obstacol pe care îl întâlnește. Însă la următorul contact cu alergenul specific, povestea va începe din nou. În cazul rinitelor alergice, componentul general nu se va trata complet, el se cupează prin preparate medicamentoase. Cauza alergiilor este cel mai adesea mediul ambiant tot mai poluat, tot mai multe substanțe chimice prezente în îngrijirea corporală și în alimentație, alimentația incorectă, substanțe care stimulează gusturi, diversificarea precoce a alimentației la copii sau greșelile în diversificare, cum ar fi introducerea laptelui de vacă timpuriu, un aliment foarte alergic. Un rol important îl are și factorul genetic, ereditatea: dacă cineva din părinții copiilor a fost alergic, atunci șansele sunt mai mari ca și copilul să fie alergic. Avem în tratament preparate antialergice de generație nouă, care se utilizează conform protocolului, împreună cu glucocorticoizi topici. În tratament, preparatele specifice, sistemice și locale, dau rezultate bune. 

Ce facem și cum putem acționa?

Profilaxia primară este orientată spre a preveni simptomele sau stările alergice. Este adresată gravidelor și are drept scop orientarea corectă pentru un regim echilibrat, sănătos, evitarea alergenilor, a medicamentelor, mai ales în primul trimestru și în special în prima lună de sarcină, evitarea fumatului, alcoolului și medicația sub stricta evidență a medicului. Ulterior, recomandăm alimentația la sân și diversificarea alimentație nu mai devreme de cinci-șase luni pentru a nu alergiza copilul și evitarea laptelui de vaci, fiind foarte alergic.  

Dacă vorbim de profilaxia secundară, orientată spre a calma și înlătura simptomele, vorbim despre evidența mediului ambiant și a poluării, altfel spus avem grijă ce mâncăm, ce respirăm, ce bem și unde trăim/dormim. Desigur evitarea alergenilor, după ce am făcut testul de laborator și știm exact de ce să ne ferim, iar acum, în pandemie, purtarea măștii ne va ajuta mult în acest sens. Desigur urmăm tratamentul medicamentos și ne informăm. Programele educative pentru părinți sunt TOTUL la această etapă și au menirea de a-i face mai conștienți și informați despre cum să prevină aceste momente. 

Profilaxia terțiară este orientată către ameliorarea condițiile de trai și a calității vieții. Pentru pacienții mai mari de 12 ani, interior sezonului alergiilor, putem aplica tratament local, pregătind organismul  ca să nu răspundă atât de mult/sever la alergen. Scopul este ca orice pacient să rămână cât mai mult integrat social – cu toții știm cât de deranjantă este obstrucția nazală și rinoreea și tot ce este asociat unei alergii. Aceste semne duc la cefalee și scad mult din randamentul și atenția pacientului de orice vârstă.  

Pandemia a scăzut ușor numărul de pacienți, în comparație cu verile precedente. Anotimpul mai ploios, înlăturarea parțială a ambroziei și modul de viață mai retras a determinat mai puțini pacienți. Însă la nivel mondial, număr de pacienți alergici este în continuă creștere. Recomandarea mea este ca pentru copil oricât de mic, odată ce persistă simptome alergice, testul ALEX este o soluție evidentă și foarte eficientă în a-i îmbunătăți calitatea vieții și a-l feri de pericole mari și fatale pe care le poate întâmpina în viața de zi cu zi. Adresați-vă la medic cât mai curând. Doar un specialist vă va orienta spre un tratament corect și eficient. 

Clinica Sante Moldova

Programare: 079774414 / 022 66 72 66 

Pagina de Facebook: Clinica Sante Moldova 

Clinica Sante a lansat campania de informare „Zece pentru SĂNĂTATE”. Astfel medicii Clinica Sante, în cadrul interviurilor realizate de reporterii AGORA, vor răspunde la întrebările care „dor” cel mai mult. Dacă ai și tu o întrebare la medicii Clinica Sante o poți expedia pe pr@clinica-sante.md.  Să aveți o sănătate de nota 10! 

P.

Vezi și aceste știri
Medic ORL: „R. Moldova este unica țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință” Directorul IMSP neagă informația

Medic ORL: „R. Moldova este unica țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință” Directorul IMSP neagă informația

Familiile lucrătorilor medicali, care și-au pierdut viața la locul de muncă din cauza pandemiei, decorate de Maia Sandu

Familiile lucrătorilor medicali, care și-au pierdut viața la locul de muncă din cauza pandemiei, decorate de Maia Sandu

Vaccinul mobil: Unde va staționa troleibuzul cu echipa medicală

Vaccinul mobil: Unde va staționa troleibuzul cu echipa medicală

Lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, extinsă. Iată ce denumiri include

Lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, extinsă. Iată ce denumiri include

Vaccinarea anti-COVID-19, pe strada ta. Unde vor staționa astăzi troleibuzul și autobuzul cu echipele medicale mobile

Vaccinarea anti-COVID-19, pe strada ta. Unde vor staționa astăzi troleibuzul și autobuzul cu echipele medicale mobile

Prioritățile BCS pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului: ajutoare unice pentru populație și majorarea salariilor în sectorul medical

Prioritățile BCS pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului: ajutoare unice pentru populație și majorarea salariilor în sectorul medical

Advertoriale
Deschide cardul Mastercard FinComBank & Rompetrol cu linie de credit de până la 300.000 de lei

Deschide cardul Mastercard FinComBank & Rompetrol cu linie de credit de până la 300.000 de lei

McDonald's a deschis cel de-al 6-lea restaurant în Chișinău (VIDEO)

McDonald's a deschis cel de-al 6-lea restaurant în Chișinău (VIDEO)

TANDEM lansează o nouă ofertă, -17% la toate produsele din stoc

TANDEM lansează o nouă ofertă, -17% la toate produsele din stoc

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră: SUA au oferit un răspuns în scris Moscovei, cu privire la pretențiile ce țin de prezența NATO în estul Europei
 • 2
  Moldova va avea acces la datele internaționale ale cetățenilor noștri legate de transferul banilor în străinătate
 • 3
  Ultima oră! Dorin Damir și Vasile Cojocaru au fost eliberați din penitenciar
 • 4
  Răspunsul NATO pentru Rusia: „Să își retragă trupele ce staționează ilegal în Ucraina, Georgia și Moldova”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.