Gestionarea greșită a banilor publici în perioada pandemică. Lista neregulilor depistate de Curtea de Conturi

Gestionarea greșită a banilor publici în perioada pandemică. Lista neregulilor depistate de Curtea de Conturi

Utilizarea netransparentă a mijloacelor financiare publice, specificații tehnice eronate și deficiențe în procesul de achiziționare centralizată a echipamentelor de protecție. Sunt doar câteva dintre neregulile menționate în raportul Curții de Conturi privind auditului conformității gestionării banilor publici pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19. 

Potrivit documentului, odată cu declararea stării de urgență în perioada 17 martie – 15 mai 2020, Ministerul Sănătății a inițiat procedurile de achiziții publice pentru echipamentele de protecție pentru trei luni. Cele 147 de milioane de lei puse la dispoziție nu au fost, însă, suficiente. Astfel, au fost procurate cantități reduse de echipamente, și anume, cu 11,7 milioane de unități mai puține comparativ cu necesarul estimat. Raportul Curții de Conturi subliniază că, în consecință, cu derogare de la cadrul legal, s-a dispus dreptul ca instituțiile medicale să desfășoare de sine stătător proceduri de achiziții publice de medicamente, echipamente de protecție și alte produse de uz medical.

Conform auditului, la achiziționarea ecranelor de protecție și a respiratoarelor, nu a fost negociată oferta operatorului economic, în special prețul. Această situație a determinat utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare în sumă de 7,7 milioane de lei.

Publicitate

Într-un alt caz, în cadrul procedurii de achiziție publică a 38 de aparate de ultrasonografie în sumă de 11 milioane de lei, grupul de lucru a desemnat câștigător ofertantul care a depus oferta cu specificații tehnice eronate.

Raportul vorbește și despre o situație în care au fost achiziționate unități mobile de radiografie în sumă de circa 4,5 milioane lei, în lipsa unui motiv documentat.

Au fost desfășurate 30 de proceduri de achiziții publice, prin intermediul cărora au fost contractate bunuri în sumă de 338 milioane lei, necesare instituțiilor medicale. Potrivit raportului, nu au fost valorificate 45 milioane lei pentru achiziții de echipamente de protecție, medicamente și alte bunuri destinate prevenirii și combaterii infecției COVID-19.

Contractarea a 90 de mii de combinezoane și costume de maximă protecție, în sumă de 6,4 milioane lei, s-a efectuat în lipsa evaluării necesităților înaintate de către instituțiile medicale.

Totodată, în cadrul procedurii de achiziții a respiratoarelor, mănușilor, ecranelor de protecție, Curtea de Conturi a constatat că de la solicitare și până la atribuirea contractelor de achiziții publice au decurs mai mult de 3 luni de zile. Drept urmare, nu a fost asigurată realizarea și valorificarea contractului de solicitare a 4,5 milioane de mănuși și respiratoare în sumă de 8,4 milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal