Un primar, un secretar al consiliului local și directorul unei Case de Cultură se află în vizorul ANI. Ar fi luat decizii în favoarea rudelor

Un primar, un secretar al consiliului local și directorul unei Case de Cultură se află în vizorul ANI. Ar fi luat decizii în favoarea rudelor

Un primar, un secretar al Consiliului local și un director al unei Case de Cultură au intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI) fiind suspecți că au admis conflicte de interese. Sub lupa inspectorilor au ajuns și un consilier din consiliul raional și unul din consiliul local, ambii pentru incompatibilitate de funcție. Inspectorii de integritate au dispus aplicarea prevederilor legale pentru admiterea încălcărilor depistate.

Astfel, primărița satuluii Hăsnășenii Mari din raionul Drochia a admis conflicte de interese cu soțul, care activa în cadrul primăriei. Aceasta a participat la luarea deciziilor și la semnarea actelor administrative în privința soțului.

Un alt conflict de interese a fost stabilit pe numele unei secretare a Consiliului local Maximovca din raionul Anenii Noi. Exercitând atribuțiile de primar al satului, secretarul a semnat dispoziții în favoarea persoanelor apropiate - fiica și soțul, nedeclarând și nesoluționând situația de conflict de interese.

Publicitate

Și directoarea Casei de Cultură a satului Recea din raionul Râșcani a fost depistat cu conflicte de interese pe care le-a admis în privința persoane apropiate - soțul. A emis și a semnat 14 acte administrative pe numele soțului, care era angajat în calitate de paznic și lucrător tehnic în cadrul Casei de Cultură.

O încălcare a legislației a fost constatată și la un consilier din cadrul Consiliului raional Fălești. Acesta s-a aflat în incompatibilitate de funcție, în perioada ianuarie 2020 – mai 2021, exercitând simultan mandatul de consilier în Consiliul raional și funcția de conducător auto în cadrul subdiviziunii Aparatului Președintelui Raionului.

Altă incompatibilitate de funcție a fost stabilită în privința unui consilier din Consiliul local Carabetovca, raionul Basarabeasca. Persoana supusă controlului deținea mandatul de consilier în Consiliul satului și exercita funcția de paznic în cadrul primăriei satului.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, se va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând ca toate persoanele vizate să fie incluse în Registrul Interdicțiilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal