Lilian Bacalîm, actual membru PACE și fost procuros PCCOCS nu a putut justifica o diferență de avere pe care o deține, în valoare de peste 835 mii de lei. Este vorba de un imobil din mun. Chișinău, un automobil marca Toyota RAV4 și mijloace financiare în numerar. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a solicitat instanței de judecată confiscarea bunurilor.
Inspectorul de integritate a depistat că în anul 2016, raportul dintre veniturile familiei procurorului de aproximativ 123 mii de lei și costul apartamentului achitat în decembrie 2016 în mărime de 280 mii lei, însumat cu alimentările bancare de aproximativ 68 mii lei și susținut de celelalte cheltuieli ordinare estimate la peste 71 mii de lei, denotă prezența unei diferențe substanțiale în mărime de peste 296 mii de lei, care depășește de 2,9 ori plafonul stabilit prin lege și demonstrează caracterul nejustificat al cotei-valorice de 280 mii lei din apartamentul situat în mun. Chișinău, precum și caracterul nejustificat al numerarului de peste 16 mii de lei depuse în cont bancar.
În anul 2019, costul autoturismului Toyota RAV4 Hibrid de 534 115 lei însumat cu alimentările bancare efectuate în această perioadă de aproximativ 5 mii de lei generează prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 538 mii de lei, care depășește de 3,9 ori plafonul stabilit prin lege. Materialele acumulate în cadrul controlului demonstrează că autoturismul deținut în proprietate de familia procurorului și numerarul depus poartă un caracter nejustificat.
Inspectorul de integritate a constatat că Bacalîm ar fi încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin neincludere, cu bună știință, în declarațiile de avere și interese personale depuse în perioada 2016-2019, a datelor despre venituri în mărime de 750 dolari SUA și 7.551 euro obținuți sub formă de transfer bancar și alimentare cont bancar, despre două case de locuit din mun. Chișinău deținute în proprietate și despre autoturismul de model Toyota RAV4.
ANI menționează că lui Lilian Bacalîm i s-a solicitat, în repetate rânduri, prezentarea punctului de vedere, însă acesta nu a beneficiat de drepturile sale și nu a prezentat explicații în legătură bunurilor deținute în proprietate cu caracter nejustificat.
La solicitarea AGORA a unei reacții în acest sens, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acasă Construim Europa, Victoria Kriukova a spus că va reveni cu un răspuns.
Dacă actul ANI va rămâne definitiv, subiectul nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.
Lilian Bacalîm a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Generale (PG) acum 9 ani, în septembrie 2012.
Cinci ani mai târziu, în anul 2017, Bacalîm a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Iar în ianuarie 2020, Bacalîm și-a dat demisia din funcția de procuror din cadrul PCCOCS.
Vezi și aceste știri

Un primar, un secretar al consiliului local și directorul unei Case de Cultură se află în vizorul ANI. Ar fi luat decizii în favoarea rudelor

Gestionarea greșită a banilor publici în perioada pandemică. Lista neregulilor depistate de Curtea de Conturi

PAS va desfășura consultări publice la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere și la legislația vizând funcționarea ANI
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
