Redistribuirea voturilor sau cum 50.07% a însemnat 71 de mandate în 2001, iar 52.80% înseamnă 63 de mandate în 2021

Redistribuirea voturilor sau cum 50.07% a însemnat 71 de mandate în 2001, iar 52.80% înseamnă 63 de mandate în 2021

Dacă istoria se repetă uneori, atunci alegerile parlamentare anticipate din 2001 și 2021, sunt unul dintre exemplele care pot confirma această idee. Nu doar că ambele au reprezentat o premieră istorică pentru Republica Moldova, dar, în același timp, au relevat o diferență majoră la nivelul numărului de mandate obținut de principalele formațiuni. De altfel, întrebarea principală, care apare mai puțin în discuție, este cum a reușit PCRM în 2001, cu un scor de 50.07% să obțină 71 de mandate, iar în 2021, PAS să obțină doar 63 de mandate cu 52.80%? Ce schimbări de ordin legal, social și politic au avut loc că au dus la acest fapt? Ce s-a păstrat și ce s-a adăugat?

Încă în urma primelor alegeri parlamentare democratice din februarie-martie 1990, în Parlamentul Republicii Moldova s-a înregistrat existența unei majorități parlamentare. Astfel, un al doilea caz în care o formațiune să obțină majoritatea de una singură au fost alegerile parlamentare (tot anticipate) din 27 februarie 1994, care au adus în istoria țării, pentru prima dată după independență, o majoritate confortabilă de 56 de deputați, care i-au asigurat un mandat de aproape patru ani Guvernului Sangheli.

Situația s-a schimbat după ce în urma alegerilor din 22 martie 1998, țara a cunoscut în premieră existența unei guvernări de coaliție, în contextul în care nici unul dintre concurenții electorali nu acumulase peste 51 de mandate. Cu toate acestea însă, conflictele politice între componentele coaliției au dus la destrămarea acesteia și la reforma constituțională din 5 iulie 2000, în urma cărora Moldova, a devenită o republică parlamentară.

În condițiile în care șeful statului urma să fie ales de Parlament, și nu de popor așa cum fusese până atunci, deputații au eșuat în decembrie 2000 să ajungă la un consens, fapt care a condus la dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri parlamentare anticipate la 25 februarie 2001.

2001 vs 2021: De jure

Anticipatele din 2000 și 2021, înregistrează totuși, la 20 de ani distanță, unele diferențe în plan legal. Astfel, cea mai sesizabilă dintre toate acestea, a fost pragul de 5% pentru partide în 2021, în vreme ce acum 20 de ani pragul a fost de 6% și era valabil atât pentru partide, cât și pentru blocuri electorale. La alegerile din 11 iulie 2021, pentru a accede în Parlament, un bloc electoral avea nevoie de 7% din sufragii.

De menționat aici că, în raportul său final privind monitorizarea alegerilor din 2000, OSCE a criticat această prevedere întrucât nu era clar dacă aceasta va contribui la formarea unui cadru politic mai stabil, întrucât încuraja formarea coalițiilor, care din experiența anterioară, nu garantau un climat politic stabil.

Sistemul proporțional a fost de asemenea utilizat atât în 2001 cât și în 2021, fiind folosită aceeași metoda d’Hont pentru calcularea și repartizarea mandatelor. Un aspect care trebuie menționat se referă și la faptul că metoda de repartizare a mandatelor formațiunilor care nu au trecut pragul electoral, a fost modificată în 2010, în sensul în care acestea erau împărțite egal la toate formațiune politice care au reușit să acceadă în Parlament. În 2019, legea a fost modificată din nou și introdusă varianta anterioară. Astfel, atât în 2001, cât și în 2021, mandatele se repartizează în primul rând formațiunii care a acumulat cel mai mare număr de voturi în cadrul alegerilor.

2001 vs 2021: De facto

Cu cifrele pe masă, apar și unele diferențe mai vizibile. Astfel, în cadrul alegerilor din 2001, numărul de alegători înscriși în listele electorale era 2.256.241, în timp ce în 2021, numărul cetățenilor cu drept de vot a fost de 3.282.837. Deși pare un fapt paradoxal, în contextul în care în cei 30 de ani de independență, Republica Moldova a pierdut 1,5 milioane de alegători, totuși acest lucru se explică prin creșterea numărului de persoane care au atins majoratul.

Cu o rată de participare de 67.52%, alegerile din 2001 au înregistrat 1.606.703 cetățeni care s-au prezentat la secțiile de vot. O prezență mai scăzută la urne a fost înregistrată 20 de ani mai târziu, aceasta fiind de 52.30% sau 1.480.965 de alegători.

De ce 50.07% înseamnă 71, iar 52.80% înseamnă 63 

Astfel, apare și întrebarea legată de motivul pentru care a generat o asemenea diferență, deși scorul electoral înregistrat de PAS este oficial cel mai mare din istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, răspunsul stă în așa-numitul „vot util” care în 2021 a fost mai prezent și s-a manifestat prin faptul că cetățenii au ales să voteze partidele care au avut cele mai mari șanse să treacă pragul electoral și prin urmare numărul de % sau mandate acumulat de formațiuni care nu au trecut pragul a fost mai mic decât în anul 2001. Asta a și dus la faptul că au rămas mai puține mandate pentru a fi redistribuite.

VEZI ȘI: Matematica din Parlament: Cum sunt împărțite cele 101 mandate și ce se întâmplă cu voturile celor care nu acced în Legislativ (VIDEO)

Astfel, în 2001, cei 24 de concurenți electorali care nu au trecut pragul electoral au înregistrat un scor total de 28.33%, care a fost în cele din urmă distribuit proporțional, cele mai multe ajungând la PCRM, care a și obținut cel mai mare număr de mandate. În 2021, acest procent a fost de 20.29%, și prin urmare numărul de mandate redistribuite a fost mai mic.

Un alt aspect care a contribuit la această diferență stă și în pragul electoral, care așa cum am menționat anterior, a fost modificat și scăzut pentru partidele și organizațiile social-politice.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț cu PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)

Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț cu PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)

Cum un amendament la Codul Electoral, făcut de socialiști în 2019, i-a permis PAS-ului, în 2021, să ia majoritatea în plen (VIDEO)

Cum un amendament la Codul Electoral, făcut de socialiști în 2019, i-a permis PAS-ului, în 2021, să ia majoritatea în plen (VIDEO)

Raportul CEC privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate a ajuns la Curtea Constituțională

Raportul CEC privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate a ajuns la Curtea Constituțională

Advertoriale
Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

FinComBank susţine antreprenorii şi evenimentul Pria E-Commerce Conference Moldova (VIDEO)

FinComBank susţine antreprenorii şi evenimentul Pria E-Commerce Conference Moldova (VIDEO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Un preot ortodox din Ucraina a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Acesta a divulgat Rusiei informații despre pozițiile de apărare ucrainene
 • 2
  Vadim Ceban: Sunt cazuri, când gradul de vulnerabilitate energetică din factură diferă de cel stabilit de Guvern. Cu ce soluție vine Moldovagaz
 • 3
  Putin declară că nu înțelege de ce R. Moldova păstrează rezervele de gaze în Ucraina
 • 4
  Institutul pentru Studiul Războiului: Putin pregătește Rusia pentru un război prelungit de cucerire în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.