În prima jumătate a anului 2021, peste 90 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere

În prima jumătate a anului 2021, peste 90 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere

În prima jumătate a anului 2021 au fost înregistrate peste o mie de accidente în traficul rutier. În urma acestora, 93 de persoane și-au pierdut viața, iar 1.171 au fost traumatizate. Potrivit oamenilor legii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a fost înregistrată o creștere cu 24,33% a numărului de accidente înregistrate și cu 26,45% a persoanelor traumatizate. Totuși, numărul deceselor înregistrate a fost în scădere cu 8,82%.

În perioada ultimilor patru ani (2018-2021), trendul înregistrează o scădere a numărului de persoane decedate ca urmare a accidentelor rutiere.

...

Publicitate

În municipiul Chișinău au fost înregistrate 459 de accidente rutiere, sau 44,7% din numărul total de accidente rutiere înregistrate.

Pe drumurile naţionale au fost comise 240 de accidente rutiere, soldate cu 46 de persoane decedate şi 303 traumatizate. Cu risc sporit de producerea accidentelor rutiere şi consecinţele acestora s-a dovedit a fi traseul republican R3 Chişinău – Hînceşti – Cimişlia – Basarabeasca – frontiera cu Ucraina, fiind înregistrate 25 de accidente rutiere, soldate cu trei persoane decedate și 34 de persoane traumatizate.

Cauză principală a accidentelor rutiere rămâne a fi viteza neadecvată condiţiilor rutiere, constituind 40,51% din numărul total al accidentelor supuse evidenței pentru perioada vizată, care a dus la decesul a 52 de persoane şi traumatizarea a altor 493 de persoane. 

...

Referitor la categoria de vârstă a persoanelor decedate sau traumatizate ca urmare a accidentelor rutiere, în 2021 se păstrează tendinţele anului 2020, cu cea mai mare rată fiind persoanele cu vârsta cuprinsă între 31 – 64 ani.

În accidentele rutiere au fost implicați 186 minori (14,07% din numărul total de victime), dintre care 73 fiind în calitate de pietoni și 72 fiind în calitate de pasageri, iar 41 în calitate de conducători. În consecință, șase minori au decedat, 112 traumatizați ușor, 58 traumatizați grav, iar 10 nu au suferit traumatisme.

Totodată, 38 de accidente rutiere s-au produs din culpa minorilor, atestându-se o creștere cu 80,9% comparativ cu perioada similară a anului 2020, urmare a cărora trei minori au decedat, 12 au fost traumatizați ușor, 15 traumatizați grav, iar opt minori nu au suferit traumatisme.

La nivel naţional s-a intervenit în 2.962 de situaţii, în care conducătorii de vehicule au fost depistaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, astfel înregistrând o creștere cu 11,9% comparativ cu perioada analogică a anului 2020. Din ele, 2.354 de cazuri au fost calificate drept infracțiuni și 608 de cazuri documentate contravențional.

Pe parcursul primelor șase luni ale anului 2021, numărul accidentelor rutiere produse din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate s-a diminuat cu 6,62%, fiind înregistrate 141de  accidente în traficul rutier.

Din numărul total de accidente rutiere produse din vina conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, înregistrate în perioada vizată, 49 de accidente rutiere au fost calificate ca grave şi uşoare, soldate cu decesul a opt persoane şi traumatizarea altor 58.

Totodată, conform datelor prezentate de către Serviciul Tehnologii Informaţionale al MAI, în perioada a șase luni ale anului 2021, au fost inițiate 43 de cauze penale pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate narcotică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal