Piața produselor petroliere se află de mai mult timp într-o criză provocată de acțiunile contrar legii a ANRE. Metodologia aplicată în prezent duce la monopolizarea pieței, distrugerea micilor companii în favoarea câtorva companii mari transnaționale, creșterea pieței gri de vânzare a produselor petroliere și lipsirea agricultorilor de prețuri reduse la motorină. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță
„Toți așteptau o intervenție a noii guvernări, dar noul proiect de lege are în esență un singur scop: să scoată de sub reglementare un segment important de produse petroliere. Tot ce face acest proiect este introducerea unei sintagme noi: produse petroliere principale de tip standard. Atât. Nimic mai mult”, spune Ioniță.
Potrivit lui, proiectul este un tertip legislativ pentru a scoate de sub reglementare încă un segment din piața produselor petroliere.
„Este suficient ca la motorina sau benzina standart să adaugi un nume propriu și gata. Produsul tău nu mai este reglementat. De fapt marele transnaționale care operează în Moldova au produse petroliere care le vând sub anumit Brand. Avem Benzina standard 95, dar și benzină 95 însoțită de un cuvânt de firmă. Avem motorină standard, dar și motorină însoțită de anumit cuvânt de firmă”, explică expertul.
Astfel, Veaceslav Ioniță susține că proiectul de lege propune ca aceste tipuri de benzină să nu fie reglementate, iar petroliștii vor putea pune ce preț doresc ei.
„Ce avem în rezultat: În prezent circa 40% din piața produselor petroliere este în zona gri, nereglementată, vândută fără bonuri de cază, condiții de păstrare și cel mai des de companii, car nu au licență de activitate. Iar acum se propune ca piața nereglementată să crească și mai mult din contul așa numitelor produse petroliere de brand. Altfel spus, dacă vinzi benzina sau motorina cu un nume propriu de Brand, atunci fixezi ce preț dorești, fără a fi reglementat de ANRE”, a mai afirmat economistul.
Ioniță și-a exprimat speranța că se va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum acest proiect de lege a ajuns pe agenda Parlamentară.
Amintim că, miercuri, 29 iulie, partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desfășurat la Parlament consultări publice cu privire la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere. La întrunire au participat exerperți în domeniu, angajați ai structurilor de stat și reprezentanții rețelelor de comercializare a produselor petroliere.
Directorul ANRE, Eugen Carpov, a criticat legea privind piața produselor petroliere, menționând că ar întruni grave erori de ordin juridic și tehnic și conceptual.
Amintim că, pe 26 iulie deputații PAS din Parlamentul Republicii Moldova au anunțat consultări publice pentru a discuta amendamente la Legea privind piața produselor petroliere și la legislația care se referă la funcționarea Autorității Naționale de Integritate.
Potrivit lor, proiectele vor fi înregistrate la Secretariatul Parlamentului imediat după alegerea conducerii Legislativului și a organelor de lucru ale acestuia.
Legea privind piața produselor petroliere a fost votată de deputații precedentei legislaturi în luna martie. Aceasta prevede plafonarea prețurilor în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către Agenția Națională de Reglementare Energetică (ANRE). Proiectul fusese înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul independent Alexandru Oleinic.
Legea a fost promulgată de președinta Maia Sandu pe 5 mai. Șefa statului a declarat, însă, că legea ar fi una slabă și ar conține prevederi confuze, motiv pentru care următorul Parlament ar trebui să o modifice.
Agenția Națională pentru Reglementare a venit cu o reacție după ce mai multe companii de pe piața produselor petroliere au anunțat că sunt la limita stocurilor de carburanți, iar problema ar fi noua metodologie de calculcare a prețurilor. Astfel, instituția a precizat că proiectul a fost elaborat fără a recurge la expertiza ANRE și fără a se ține cont de propunerile înaintate.
AGORA amintește că anterior deputatul PAS Radu Marian a propus revenirea la vechea metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți, prin plafonarea acestora de către ANRE, menționând că „prețul pentru consumator devine tot mai mare”.
Precizăm că, din martie 2019, petroliștii stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere de sine stătător, fără intervenția ANRE, așa cum era până atunci.
De menționat că în ultimele două săptămâni pe piața petrolieră din Moldova s-a atestat un deficit de motorină, după repetete majorări de prețuri la pompă. Trei dintre cele şase cele mai mari companii de pe piaţa petrolieră a Moldovei susţineau că nu au de unde cumpăra benzină şi motorină pentru a o vinde la staţiile de alimentare.
Vezi și aceste știri

Consultări pe marginea Legii privind piața produselor petroliere. Deputatul Budianschi: „O să încercăm să reparăm greșeala urgent”

Expert economic: În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere

Unul dintre operatorii pe piața produselor petroliere a redus prețurile la benzină, motorină și gaz
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
