Legea antipropagandă revine: Modificările dorite de democrați și liberal-democrați la Codul Audiovizualului

Legea antipropagandă revine: Modificările dorite de democrați și liberal-democrați la Codul Audiovizualului
Colaj: Agora.md

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a revenit în atenția opiniei publice. Mai bine spus proiectele, pentru că în Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative în acest sens. Primul aparține liberalilor și prevede modificarea articolului 11 din Cod prin care se interzice difuzarea emisiunilor informativ-analitice din alte țări decât cele produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Ce de-al doilea este o retușare a proiectului anterior elaborat de democrați și liberal-democrați și conține mai multe modificări ale Codului Audiovizualului.

Proiectul liberalilor

Documentul propus de liberali prevede completarea articolulul 11 din Codul Audiovizualului, în partea ce ține de ponderea emisiunilor informativ-analitice autohtone în grila de emisie a posturilor de televiziune.Astfel autorii propun că radiodifuzorii și distribuitorii de servicii vor difuza doar programe autohtone cu caracter informativ și analitic, în proporție de 100%. Totodată, în același alineat este propusă permiterea difuzării programelor informative și a emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.  

Documentul a fost avizat de Cabinetul de miniștri, în ședința din 20 mai curent. În cadrul audierilor publice organizate astăzi, majoritatea reprezentanților radiodifuzorilor au susținut proiectul de lege.

Ce vor democrații

Cel de-al doilea proiect de modificare a Codului Audiovizualului este semnat de deputații democrați Sergiu Sîrbu, Nichiforciuc Eugen, Apolschi Raisa, Constantin Țuțu, Corneliu Padnevici și liberal-democrații Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Tudor Deliu. Acesta este de fapt o retușare a așa-zisei Legi antipropagandă. Și de această dată, inițiativa a trezit nemulțumiri în rândul radiodifuzorilor.

Autorii au exclus din proiect acele propuneri ce vizau libertatea de exprimare, dar au lăsat aspectele legate de cota producției autohtone în grila de emisie. Autorii insită în continuare ca produsul autohton să constituie cel puțin opt ore din volumul zilnic de emisie și să fie difuzat exclusiv (în totalitate) în intervalul 6.00 - 24.00. De asemenea, cel puțin 6 ore din produsul autohton să fie difuzat în orele de maximă audiență. Dintre acestea cel puțin 4 ore vor fi în limba de stat (în proiectul anterior această cotă era de 5 ore).

Declarații

Sergiu Sîrbu, deputat PD: „Am primit solicitări de la radiodifuzori locali care spun că au produs autohton, dar nu pot sa-l difuzeze pentru că este concurență neloială pe piață. Dvs acum oricum aveți 7,2 ore din grilă produs autohton. Noi propunem să fie 8 ore, dar nu zilnic ci în intervalul orelor 6.00 - 24.00. Este un șiretlic la mijloc, când produsul autohton se difuzează după miezul nopții”.

Lorena Bogza, ProTV: „Ceea ce se încearcă în acest moment este monopolizarea pieței. Înțeleg de ce PD insistă pe aceste subiet sub paravanul antipropagandă. Acum dacă introducem această prevedere, ProTV nu va rezista financiar. Nu înțeleg însă de ce PLDM sprijină. De ce acum trebuie să facem acest lucru? Proiectul PL este bun, este exact ceea de ce avem nevie acum, nu mai mult”.

Corneliu Mihalachi, deputat PCRM: „ProTV este de 20 de ani pe piață și are doar un buletin de știri. Directorii porturilor TV ar trebui să reinvestească banii în dezvoltarea unor programe noi. Haideți să nu parazităm spațiul informațional cu programe retransmise”.

Maria Ciobanu, deputat PLDM: O s-mi exprim propira părere. Modificările din proiectul PL dezvoltă piața mass-media și exclude monopolul. Dar, ce facem dacă Rusia ratifică Convenția ce se întâmplă?”

Corina Fusu, deputat PL: „Când va ratifica, ne vom gândi la o altă modalitate”.

Natalia Davidovici, TV7: „Este un proiect care își propune să contracareze propaganda externă și să instaureze propaganda internă”.

Petru Macovei, Asociația Presei Independente: „În acest moment avem două documente, unul din care are deja și avizul Guvernului. Pe celălalt însă noi nu l-am văzut. Vineri, 22 mai, seara la ora 18, acesta încă nu era publicat pe site-ul Parlamentului. Acum ni se cere părerea asupra unui document pe care nu l-am analizat. Haideți să fim corecți”.

Audierile de astăzi au durat mai bine de două ore. La final președintele Comisiei parlmertare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, a declarat că va solicita descifrarea discuțiilor, dar că decziafinală o va lua plenul Parlamentului. 

Vezi și aceste știri
Chicu nu se lasă bătut: „Vă aștept joi la locul de muncă, stimați deputați. Nu fugiți”

Chicu nu se lasă bătut: „Vă aștept joi la locul de muncă, stimați deputați. Nu fugiți”

CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile

CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile

Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă, arată un studiu făcut într-una din cele mai afectate țări de COVID-19

Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă, arată un studiu făcut într-una din cele mai afectate țări de COVID-19

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
 • Înghețată cu fructe, ciocolată și nuci, preparată acasă în doar câteva minute (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
 • 4
  12 angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, infectați cu COVID-19, iar cinci instituții de învățământ - plasate în carantină
Autentificare