Legea antipropagandă revine: Modificările dorite de democrați și liberal-democrați la Codul Audiovizualului

Legea antipropagandă revine: Modificările dorite de democrați și liberal-democrați la Codul Audiovizualului
Colaj: Agora.md


Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a revenit în atenția opiniei publice. Mai bine spus proiectele, pentru că în Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative în acest sens. Primul aparține liberalilor și prevede modificarea articolului 11 din Cod prin care se interzice difuzarea emisiunilor informativ-analitice din alte țări decât cele produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Ce de-al doilea este o retușare a proiectului anterior elaborat de democrați și liberal-democrați și conține mai multe modificări ale Codului Audiovizualului.

Proiectul liberalilor

Documentul propus de liberali prevede completarea articolulul 11 din Codul Audiovizualului, în partea ce ține de ponderea emisiunilor informativ-analitice autohtone în grila de emisie a posturilor de televiziune.Astfel autorii propun că radiodifuzorii și distribuitorii de servicii vor difuza doar programe autohtone cu caracter informativ și analitic, în proporție de 100%. Totodată, în același alineat este propusă permiterea difuzării programelor informative și a emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.  

Documentul a fost avizat de Cabinetul de miniștri, în ședința din 20 mai curent. În cadrul audierilor publice organizate astăzi, majoritatea reprezentanților radiodifuzorilor au susținut proiectul de lege.

Ce vor democrații

Cel de-al doilea proiect de modificare a Codului Audiovizualului este semnat de deputații democrați Sergiu Sîrbu, Nichiforciuc Eugen, Apolschi Raisa, Constantin Țuțu, Corneliu Padnevici și liberal-democrații Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Tudor Deliu. Acesta este de fapt o retușare a așa-zisei Legi antipropagandă. Și de această dată, inițiativa a trezit nemulțumiri în rândul radiodifuzorilor.

Autorii au exclus din proiect acele propuneri ce vizau libertatea de exprimare, dar au lăsat aspectele legate de cota producției autohtone în grila de emisie. Autorii insită în continuare ca produsul autohton să constituie cel puțin opt ore din volumul zilnic de emisie și să fie difuzat exclusiv (în totalitate) în intervalul 6.00 - 24.00. De asemenea, cel puțin 6 ore din produsul autohton să fie difuzat în orele de maximă audiență. Dintre acestea cel puțin 4 ore vor fi în limba de stat (în proiectul anterior această cotă era de 5 ore).

Declarații

Sergiu Sîrbu, deputat PD: „Am primit solicitări de la radiodifuzori locali care spun că au produs autohton, dar nu pot sa-l difuzeze pentru că este concurență neloială pe piață. Dvs acum oricum aveți 7,2 ore din grilă produs autohton. Noi propunem să fie 8 ore, dar nu zilnic ci în intervalul orelor 6.00 - 24.00. Este un șiretlic la mijloc, când produsul autohton se difuzează după miezul nopții”.

Lorena Bogza, ProTV: „Ceea ce se încearcă în acest moment este monopolizarea pieței. Înțeleg de ce PD insistă pe aceste subiet sub paravanul antipropagandă. Acum dacă introducem această prevedere, ProTV nu va rezista financiar. Nu înțeleg însă de ce PLDM sprijină. De ce acum trebuie să facem acest lucru? Proiectul PL este bun, este exact ceea de ce avem nevie acum, nu mai mult”.

Corneliu Mihalachi, deputat PCRM: „ProTV este de 20 de ani pe piață și are doar un buletin de știri. Directorii porturilor TV ar trebui să reinvestească banii în dezvoltarea unor programe noi. Haideți să nu parazităm spațiul informațional cu programe retransmise”.

Maria Ciobanu, deputat PLDM: O s-mi exprim propira părere. Modificările din proiectul PL dezvoltă piața mass-media și exclude monopolul. Dar, ce facem dacă Rusia ratifică Convenția ce se întâmplă?”

Corina Fusu, deputat PL: „Când va ratifica, ne vom gândi la o altă modalitate”.

Natalia Davidovici, TV7: „Este un proiect care își propune să contracareze propaganda externă și să instaureze propaganda internă”.

Petru Macovei, Asociația Presei Independente: „În acest moment avem două documente, unul din care are deja și avizul Guvernului. Pe celălalt însă noi nu l-am văzut. Vineri, 22 mai, seara la ora 18, acesta încă nu era publicat pe site-ul Parlamentului. Acum ni se cere părerea asupra unui document pe care nu l-am analizat. Haideți să fim corecți”.

Audierile de astăzi au durat mai bine de două ore. La final președintele Comisiei parlmertare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, a declarat că va solicita descifrarea discuțiilor, dar că decziafinală o va lua plenul Parlamentului. 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Detalii despre accidentul aviatic din Ucraina: Momentul prăbușirii avionului a fost surprins de martorii oculari (VIDEO)

Detalii despre accidentul aviatic din Ucraina: Momentul prăbușirii avionului a fost surprins de martorii oculari (VIDEO)

Mărturiile unui moldovean despre incendiile din Turcia: „Tot fumul a fost luat de vânt și a acoperit stațiunile turistice” (GALERIE FOTO)

Mărturiile unui moldovean despre incendiile din Turcia: „Tot fumul a fost luat de vânt și a acoperit stațiunile turistice” (GALERIE FOTO)

Joe Biden și Svetlana Tihanovskaia s-au întâlnit la Casa Albă

Joe Biden și Svetlana Tihanovskaia s-au întâlnit la Casa Albă

Advertoriale
Absolventă a Universității de Stat din Cahul și antreprenoare de la sud: „Ceea ce-i rămâne studentului peste ani sunt emoțiile” (VIDEO)

Absolventă a Universității de Stat din Cahul și antreprenoare de la sud: „Ceea ce-i rămâne studentului peste ani sunt emoțiile” (VIDEO)

Piscină pentru toată familia, la Castel MIMI. Locul perfect pentru odihna de vară (FOTO)

Piscină pentru toată familia, la Castel MIMI. Locul perfect pentru odihna de vară (FOTO)

Victoriabank, despre implementarea practicilor europene privind protecția datelor personale

Victoriabank, despre implementarea practicilor europene privind protecția datelor personale

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Scandalul diplomelor false. Socialista Alla Darovanaia este obligată de instanță să dezmintă informațiile răspândite despre Ala Nemerenco
 • 2
  Redistribuirea voturilor sau cum 50.07% a însemnat 71 de mandate în 2001, iar 52.80% înseamnă 63 de mandate în 2021
 • 3
  „Am să vă iau „paravozom” din urma mea”. CNA a făcut publice imagini video din dosarul de la Criuleni (VIDEO)
 • 4
  Polițiști, implicați într-o schemă de corupție de la Piața „Calea Basarabiei”. Cereau 500 de lei pentru a scuti comercianții de amenzi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.