Situația dificilă din sectorul bancar, în special de la Banca Socială, Unibank și BEM făcut ca Banca Națională să intervină succesiv de cel puțin două ori. În primul caz, Guvernul Leancă a permis BNM să intervină cu 9,5 miliarde de lei, pentru a asigura stabilitatea macroeconomică în țară. În cel de-al doilea și al treilea însă cifrele nu sunt confirmate printr-un document oficial, informează Agora.
Prima hotărâre de acordare a banilor a fost luată de către Guvernul Leancă în preajma alegerilor din 30 noiembrie. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe secrete și prevedea acordarea a 9,5 miliarde de lei. Actul a fost desecretizat la mijlocul lunii aprilie 2015 și, potrivit lui, banii au fost oferiți pentru a asigura stabilitatea macroeconomică în contextul conjuncturii regionale.
Tranșa II, confirmată indirect de Chiril Gaburici
A doua „tranșă” ar fi fost acordată deja de guvernul Gaburici la sfârșitul lunii martie. Informația a fost dezvăluită de către liderul PSRM, Igor Dodon. De această dată a fost vorba de 6 miliarde de lei. Informația nu a fost confirmată oficială, însă în cadrul unor audieri parlamentare de la începutul lunii mai, în cadrul unui dialog dintre Valeriu Munteanu și Chiril Gaburici, ultimul a confirmat indirect existența unui document.
„Munteanu: Este adevărat că după Hotărârea secretă a Guvernului Leancă de a împrumuta 9,4 miliarde de lei celor trei bănci, în primăvara anului curent, s-a mai decis, la fel, în secret, acordarea unui nou împrumut în valoare de 5,6 miliarde de lei celor trei instituţii financiare?
Gaburici: Atunci când va fi desecretizat, o să aflaţi. A fost o decizie luata în mod secret. Dacă dvs eraţi Prim-ministru, aţi fi ieşit să spuneţi public: „Banca are probleme extraordinar de mari”?”, se menționează în schimbul de replici dintre cei doi.
Dodon vorbește despre tranșa III
Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat pe 12 mai că urmează să fie alocată încă o sumă pentru a acoperi „furturile din bănci”. Potrivit socialistului, Executivul va acorda o sumă între 4 și 5 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme, în aceleași condiții ca și cele date anterior de către Banca Națională a Moldovei.
Potrivit liderului PSRM, banii vor fi alocați celor trei bănci de BNM, sub garanția Guvernului, cu o dobândă de sub 0,1% anual, cu un termen de rambursare de un termen de până la 6-7 luni. Dodon declara că nici această sumă nu va fi întoarsă și va fi transformată în datorie de stat. Acesta mai spunea că banii urmează să fie acordați în săptămâna care urma, iar informația a venit de la persoane care fac parte din Guvern, care sunt nemulțumite de situația creată.
Astfel, conform calculelor, există 9,5 miliarde de lei confirmați oficial prin acte, cca 6 miliarde de lei despre care a lăsat să se înțeleagă premierul Gaburici și o sumă între 4 și 5 miliarde de lei despre care nu se cunoaște nimic, dar care este vehiculată de președintele PSRM.