Peste 65 de mii de moldoveni sunt deținători de arme. Ce reguli trebuie să respecte

Peste 65 de mii de moldoveni sunt deținători de arme. Ce reguli trebuie să respecte

La evidenţa Poliţiei se află 65.874 depersoane fizice care deţin 78.020 de arme. Din numărul total, cele mai multe sunt cu ţeava lisă, aproximativ 48.130 de arme. Acestea sunt urmate de cele cu țeavă ghintuită, peste 24,5 mii, iar 5.377 sunt neletale.

În prima jumătate a anului 2021, oamenii legii au efectuat în total 23,7 mii de verificări privind respectarea condiţiilor de păstrare a armelor. Ca urmare, au fost înaintate două prescripții în adresa persoanelor juridice privind necesitatea întreprinderii măsurilor de lichidare a încălcărilor depistate şi excluderea cazurilor de neexecutare a prevederilor legislaţiei în vigoare.

Totodată, au fost iniţiate în total 3.699 de proceduri contravenţionale, în domeniul armelor, suma amenzilor aplicate constituind peste 1.37 de milioane de lei.

Oamenii legii mai informează că în urma încălcărilor depistate, pe parcursului anului curent au fost iniţiate 400 proceduri de retragere a permiselor de armă, cu anularea sau suspendarea acestora.

Totodată, o descreștere cu 7,14 %, se atestă la numărul de infracțiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc.

Astfel, din numărul total de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armei de foc, au fost stabiliţi 35 infractori, iar în cazul a paru infracţiuni, autorii nu au fost stabiliți.

Totodată, au fost înregistrate 92 de incidente cu arme, inclusiv: cu arme înregistrate - 41 cazuri şi cu arme deţinute ilegal sau pneumatice -  36, iar în 15 cazuri nu a fost stabilită arma.

Poliția atenționează că posesorii de arme trebuie să țină cont de un șir de reguli și recomandări privind folosirea  sau aplicarea armelor. Admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma se sancționează contravenţional sau penal şi se retrage sau se anulează permisul de portarmă.

În acest context, forțele de ordine insistă asupra faptului ca posesorii de arme:

 • să nu poarte arme în stare de ebrietate;
 • să se abţină de la folosirea armelor;
 • să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale;
 • să se abţină de la folosirea armelor atunci, când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat;
 • să nu poarte armele la întruniri sau alte măsuri de masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea personală, precum şi a celor din jur;
 • să nu fie admis accesul la arme a membrilor familiei, rudelor, oaspeţilor sau altor persoane străine;
 • să nu lase armele în genţi, autoturisme sau în alte locuri fără supraveghere.
 • să nu poarte  armele la întruniri sau alte evenimente publice pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea lor şi a celor din jur.

Potrivit oamenilor legii, armele trebuie  păstrare în safeu la domiciliu, iar în cazul deplasărilor peste hotarele ţării, se recomandă ca acestea  să fie transmise pentru păstrare la Inspectoratul de poliţie din raza de domiciliu  sau la magazinele specializate în comercializarea acestora, unde dispun de condiții pentru depozitarea sau păstrarea acestora.

Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident, contravenție  sau infracţiune cu arma, persoanele riscă o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă, cu suspendarea dreptului de deținere a armelor pentru o perioadă până la 5 ani.

Folosirea armelor contrar destinaţiei lor speciale manifestată prin efectuarea tragerii din armă în locuri publice, se sancţionează cu amendă de la 300 la 1.500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu privarea de dreptul de deţinere, port şi folosire a armei pe un termen de la doi ani la cinci ani.

Depăşirea limitei de aplicare a armelor letale sau neletale, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 4.500 de lei cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei pe un termen de la doi ani la cinci ani.

Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă  de până la 42.500 lei sau închisoare de până la trei ani.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
SIPRI: La începutul anului 2021, la nivel mondial, existau peste 13 mii de arme nucleare

SIPRI: La începutul anului 2021, la nivel mondial, existau peste 13 mii de arme nucleare

A împușcat dintr-o armă pe care o deținea ilegal spre direcția unui trecător. Suspectul și complicele lui au fost reținuți

A împușcat dintr-o armă pe care o deținea ilegal spre direcția unui trecător. Suspectul și complicele lui au fost reținuți

Un soldat în vârstă de 19 ani din așa-zisele forțe armate din Transnistria a fost împușcat mortal în timpul unor exerciții

Un soldat în vârstă de 19 ani din așa-zisele forțe armate din Transnistria a fost împușcat mortal în timpul unor exerciții

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an
 • 2
  Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”
 • 3
  Spînu: „Premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL” și alte consecințe ale semnării contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES
 • 4
  Strategia chineză pentru a întoarce diaspora în țară: constrângere, hărțuire, forțare. 100 de așa-numite secții de poliție monitorizează activitatea din afara granițelor
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.