Nu există vară fără traume! Cum reacționează organismul uman la căzături, vânătăi sau alte tipuri de leziuni

Nu există vară fără traume! Cum reacționează organismul uman la căzături, vânătăi sau alte tipuri de leziuni

Leziuni ca vânătăile sau întinderile sunt întâmplări de care nimeni nu este asigurat că va scăpa. Copii și vârstnici, sportivi sau persoane cu un mod de viață mai pasiv, bărbați și femei - fiecare dintre noi poate avea situații în care un pas greșit sau efortul excesiv îi va cauza mici traumatisme. Și ce putem facem în situații de așa fel, găsiți în articolul de mai jos! 

Casa, mai nesigură decât ne-ar părea

Din cele mai vechi timpuri, traumatismele reprezentau testul de supraviețuire al rasei umane, al indivizilor în comunitate și societate. Statisticile arată că o persoană este mult mai probabil să se rănească sau să sufere o traumă acasă și la locul de muncă, decât în ​​timpul antrenamentelor sportive. Dintre leziunile sportive, traumele articulației gleznei sunt cele mai răspândite. Acestea reprezintă unul din cinci leziuni sportive care necesită intervenție medicală, conform datelor oficiale, iar pacienții se întorc la munca normală și la sport în doar câteva săptămâni. Leziunile genunchilor sunt mai puțin frecvente, dar tind să fie mai grave, deoarece afectează ligamentele. În cazul sportivilor de performanță, acestea se finalizează, de cele mai multe ori, cu o intervenție chirurgicală la genunchi, mai ales în cazul sportivilor care practică fotbal, baschet sau schi alpin. Și în viața de zi cu zi putem deseori suferi entorse sau întinderi de mușchi, cauzate de mișcări prea bruște, muncă monotonă care suprasolicită membrele. Amintiți-vă doar de durerea străpungătoare a umărului sau cotului atunci când trageți, ridicați o geantă sau cădeți - și totul se întâmplă acasă.

Publicitate

Cum reacționează organismul nostru la traumatisme

Corpul uman este un sistem extrem de complex și inteligent care face totul pentru a preveni rănirea de a-și „perturba activitatea”. Înainte de toate declanșează procesul inflamator. Inflamația care se dezvoltă după un traumatism acut este o reacție de protecție a leziunii traumatice. Sarcina sa este de a proteja toate celelalte sisteme și organe de consecințele rănirii. Întreg corpul uman lansează un ciclu de reacții care susțin inflamația la locul leziunii: formarea hematomului (vânătaia), mai târziu, dezvoltarea edemului, apoi regenerarea.

Țesuturile deteriorate sunt curățate datorită procesului de fagocitoză și, prin urmare, se creează condiții pentru formarea de țesuturi noi în locul celor afectate. Acestea vor începe să se formeze peste câteva zile datorită sintezei îmbunătățite a colagenului. Noua rețea de capilare permite țesutului cicatricial să fie complet alimentat cu sânge și să se formeze unul nou. Cicatricea scade în dimensiune în timp, deși resorbția sa completă poate avea loc, în dependență de gravitate, în 1-2 și până la 12 luni chiar.

Tratamentul și reabilitarea

Cu cât intervenim mai repede la o leziune, cu atât omul se recuperează mai rapid. Odihna și compresa rece sunt primele acțiuni din primul ajutor în cazul traumatismelor acute (spre exemplu o entorsă). Așezați persoana, reducând sarcina asupra membrului și aplicați imediat gheață sau compresă rece în zona afectată pentru a reduce hematomul și umflarea. Recuperarea după leziuni, în mod surprinzător, necesită activitate fizică. Desigur, cu acordul și supravegherea medicului, deoarece sarcina excesivă poate duce la reapariția leziunii. Alimentația adecvată este la fel de importantă, deoarece organismul trebuie să primească suficientă energie, proteine, vitamine și minerale. Aportul de vitamine din grupa B, vitamina E, precum și potasiul și magneziul joacă un rol esențial în recuperare.

Din păcate, nu va fi posibil să influențăm toți factorii simultan: vârsta și caracteristicile genetice sau alte boli vor influența timpul de recuperare. Cu toate acestea, abordarea corectă a tuturor tipurilor de leziuni va duce vindecare mai rapidă și revenirea în forță la viața normală.

Mai multe probleme – un singur remediu

În diferite cazuri, în traumatisme lejere, puteți să încercați Traumeel S. Traumeel S se poate de administrat în cazul unor eventuale leziuni, luxații, entorse, edeme traumatice, după proceduri estetice și chiar după mușcături de țânțar sau alte gâze. Manifestă acțiune regenerantă (cicatrizantă), antihemoragică, analgezică, antiinflamatoare, antiexudativă. Poate ajuta la calmarea pielii în caz de roșeață și iritație, poate accelera recuperarea și elimina vânătăile și umflăturile minore. Formula cremei constă din 14 componente de origine naturală și poate manifesta o acțiune complexă asupra zonei inflamate deteriorate. Traumeel S este potrivit pentru pielea predispusă la acnee. Este produs în Germania și poate fi găsit în majoritatea rețelelor de farmacii.

Reveniți treptat, acționați lent

În orice situație, după orice gen de traumatism, trebuie să revenim la mișcare. Practicarea sportului, exercițiile fizice, grădinăritul sau mișcarea în sine vă vor ajuta să vă reveniți treptat și eficient. Dacă faceți sport, nu uitați de încălzire și întindere. Mersul sau joggingul ajută la activarea circulației sângelui, iar mișcările ușoare întind mușchii, tendoanele și ligamentele, încălzesc și mobilizează articulațiile. Orice traumatolog va confirma: majoritatea leziunilor din timpul activităților sportive sunt asociate cu încălzirea și întinderea insuficientă.

Nu vă opriți niciodată brusc după un antrenament intens. Exercițiile mai puțin intense, întinderea finală ameliorează stresul asupra mușchilor și articulațiilor (acest lucru este extrem de important pentru prevenirea tensiunii musculare și a compactării) și restabilește încet circulația normală a sângelui. Majoritatea experților recunosc că antrenamentele zilnice de 20-30 de minute sunt cele mai eficiente. Se recomandă mișcarea moderată, care nu prezintă risc de rănire, în special pentru sportivii „începători” sau vârstnici.

Mai multe detalii pe pagina de Instagram Traumeel.

Preparatul se vinde în farmacii sau poate fi comandat în farmaciile on-line.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal