
Moldovenii, cu interes tot mai mare pentru portul tradițional. Cum deosebim o ie autentică de una stilizată (VIDEO)
De multe ori, o mulțime de bluze stilizate brodate la mașină sunt considerate și cumpărate drept ii autentice. Asta se întâmplă din cauza lipsei cunoașterei reperelor repere principale care definesc o IE adevărată, tradițională și autentică. Alteori, mulți dintre noi renunță la gândul de a-și achiziționa haine tradiționale atunci când află prețul lor. Despre aceste elemente specifice tradiționaele, dar și cum a evoluat interesul oamenilor pentru portul tradițional, am vorbit cu Lilina Starciuc, fondatoarea atelierului „Liliart”.
・
Potrivit meșteriței, o ie autentică este în primul rând una brodată manual. Aceasta se coase pe o pânză naturală de in, bumbac, cânepă sau borangic. Totodată, se ține cont de simbolurile aranjate într-o ordine specifică zonelor. Cea stilizată folosește pânză subțire sau chiar transparentă.
„Ia autentică are o anumită structură. Pe ea se regăsesc: altiță (elementul definitor și unic al modelului), încrețul și râurile (benzile drepte sau oblice pe piept și mâneci)”, explică Liliana.
Totodată, cămașa tradițională nu este croită sau purtată cu mâneca scurtă și este adunată strâns la gât.
„Ca să vedem că este lucrată manual, trebuie s-o întoarcem pe parte opusă, unde se observă cum este cusută cu acul”, mai afirmă meșterița.
Potrivit proprietarei Liliart, interesul moldovenilor pentru portul tradițional a crescut constant, atât pentru iele tradiționale, cât și pentru cele stilizate.
„Foarte multă lume solicită portul popular, măcar câteva semnificații să fie pe o fustă, pe o ie, cămașă. Ei le iau pentru cununie, nuntă tradițională, unde mulți tineri deja pun accentul pe aceste tradiții moldovenești. Își dau interesul ce semnificații are un design, altul”.
Un număr mare de cereri vin și din partea părinților, care optează pentru haine tradiționale pentru copii săi la seratele de la școală. Totuși, cei mai mulți interesați sunt cei de peste hotarele țării.
„Țin minte, o doctoriță din Chișinău a cumpărat o cămașă pentru nora ei, care este originară din Germania”, își amintește Liliana.
Cei care solicită haine tradiționale cusute manual sunt într-un număr mai restrâns, întrucât prețul îi sperie și îi fac să opteze pentru cele stilizate.
„O cămașă brodată manual este de la 4.000 de lei, până la 5.500, depinde de ornamentele aplicate, pentru că timpul de creare poate ajunge până la trei luni, sau chiar șapte în cazul celor complicate. La mașină, prețul este mai mic, de la 1.200 de lei în sus pentru adulți, iar timpul de creare este de cinci-șapte zile”, mai susține proprietara.
Cele mai solicitate elemente care să se regăsească pe hainele tradiționale sunt florile, în special trandafirii și macii, iar dintre culori - roșu și negru.