În premieră pe piața de capital, două localități au obținut aprobarea CNPF a prospectelor pentru emisiuni de obligațiuni. Ce proiecte locale planifică

În premieră pe piața de capital, două localități au obținut aprobarea CNPF a prospectelor pentru emisiuni de obligațiuni. Ce proiecte locale planifică

Primele două localități din R. Moldova, Sîngera și Ceadîr-Lunga, vor emite obligațiuni municipale, iar prin intermediul instrumentului financiar nou pentru țara noastră vor obține resurse pentru implementarea unor proiecte de infrastructură locală. Aceasta odată ce Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) anunță că a aprobat prospectele de oferte publice pentru efectuarea primelor emisiuni de obligațiuni anunțate de către Primăriile celor două orășele.  

Prospectul de ofertă înregistrat de Primăria Sîngera prevede emisia publică de obligațiuni de clasa I (cu termen de circulație de doi ani) și de clasa II (cu termen de circulație de trei ani), cu o valoare nominală totală de 4,5 mil. lei (1.000 lei valoarea nominală per obligațiune).

Astfel, finanțările rambursabile contractate de Primăria Sîngera sub forma emisiunilor de obligațiuni vor fi folosite pentru aprovizionarea cu apă potabilă a gospodăriilor din localitate și construcția rețelei de apeduct în zonele în care aceasta lipsește (cartierul nou Sîngera-Revaca, de care ar urma să beneficieze circa 300 de gospodării).

Publicitate

La rândul său, prospectul de ofertă înregistrat de Primăria Ceadîr-Lunga vizează emisia publică de obligațiuni municipale de o singură clasă (cu termen de circulație de trei ani), cu o valoare nominală totală de 3 mil. lei  (1.000 lei valoarea nominală per obligațiune). Sursele acestei emisiuni de obligațiuni urmează a fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii locale, în particular reconstrucția a 11 drumuri și trotuare din municipiu.

Rata de dobândă la ambele oferte publice variază între 6,5-6,7% anual, acestea fiind intermediate de BC „Victoriabank” SA. Procesul este susținut inclusiv de o echipă de experți din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care implementează proiectul: „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Conform legislației naționale, obligațiunile emise de autoritățile publice locale sunt instrumente de datorie pentru a obține finanțare, de regulă pentru investiții capitale.

În opinia autorității de supraveghere, obligațiunile emise de autoritățile publice locale pot servi drept un imbold pentru înviorarea pieței de capital și diversificarea oportunităților de afaceri pentru potențialii investitori.

Cele două prospecte de ofertă publică pot fi consultate la sediul celor două Primării și Intermediar, pe paginile web ale acestora, precum și pe pagina oficială web (www.cnpf.md), după publicarea avizului privind lansarea ofertei publice.

Recent AGORA a analizat subiectul obligațiunilor municipale într-un amplu material din seria articolelor „Jurnalism de Soluții”. Prin intermediul acestui instrument localitățile au posibilitatea să obțină surse financiare care ar asigura derularea unui șir de proiecte de dezvoltare locală. Vezi în articolul de mai jos cum funcționează instrumentul și cum poate fi aplicat și în localitatea ta:

Vezi aici: Inovație pentru R. Moldova, normalitate pentru alte state. Soluții: Cum se pot dezvolta localitățile prin emiterea obligațiunilor municipale (VIDEO)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal