
Între cerneală și ceață: Cum sunt securizate bancomatele din Republica Moldova, comparativ cu cele din Europa
Fiecare dintre noi a utilizat măcar o dată serviciile unui bancomat sau a văzut cum stau oamenii în rând pentru a retrage numerar. Astfel de servicii au devenit tot mai populare în rândul moldovenilor, înregistrându-se o creștere a numărului persoanelor deținătoare de carduri. Însă, odată cu această, crește și riscul fraudelor. Te-ai întrebat vreodată cum are loc securizarea bancomatelor? AGORA îți prezintă care sunt strategiile din Republica Moldova, dar și din Europa pentru prevenirea atacurile fizice asupra ATM-urilor.
・
Ce este un „ATM”?
ATM-ul este un acronim provenit din denumirea engleză „Automated Teller Machine” și este un aparat electronic care le permite clienților să efectueze diferite tranzacții bancare prin autodeservire. I se mai spune și bancomat. Prin intermediul acestor aparate moderne, clienții se identifică cu cardul bancar prin bandă magnetică sau prin cardul inteligent cu cip electronic. Astfel, pot fi efectuate diverse operațiuni bancare:
- retrageri de numerar;
- efectuarea plăților;
- Informații despre situația contului
- schimbarea PIN-ului și multe alte acțiuni
ATM-urile pot fi amplasate în orice locație, dar cel mai adesea sunt amplasate lângă sau în interiorul băncilor, centre comerciale / mall-uri, aeroporturi, gări, stații de metrou, magazine alimentare, benzinării, restaurante și alte locații.
Acestea pot fi în și în afara localurilor. Bancomatele care sunt în localuri, de obicei, sunt mașini mai avansate, multifuncționale, care completează capacitățile unei filiale ale băncii și, prin urmare, sunt mai scumpe. Bancomatele externe sunt implementate de instituții financiare și organizații independente de vânzări (ISO), unde există o nevoie simplă de numerar, astfel încât acestea sunt, în general, dispozitive cu o singură funcție și sunt mai ieftine.
Invenția, cu o istorie de peste jumătate de secol
Foto: teara.govt.nz
Primul bancomat din lume a fost creat de scoțianul John Shepherd-Barron și a fost instalat în anul 1967 în nordul Londrei. Acesta nu primea carduri bancare, ci primea cecuri imprimate cu substanțe radioactive, eliberând doar o contravaloare de 10 lire sterline. Primul bancomat avea doar două funcții: retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont.
Aparatul folosea coduri PIN personalizate compuse din șase cifre, însă după o perioadă de timp, John Shepherd-Barron și-a dat seama că majoritatea oamenilor memorizează doar patru dintre cele șase cifre ale codului PIN. Această structură a codului PIN a rămas neschimbată până în zilele noastre.
Foto: Actor Reg Varney, primul utilizator al bancomatului din lume, 27 iunie 1967/History.com
În anul 1968 a fost creat primul bancomat ce utiliza carduri bancare, însă cea mai mare problemă era în faptul că mașinăria înghițea cardul bancar și clientul era nevoit să achiziționeze un nou card pentru a face o altă tranzacție.
Prevenirea atacurilor fizice în Republica Moldova
La nivel european, rata de succes a atacurilor asupra bancomatelor este scăzută, doar o treime dintre acestea sunt cu succes. Dar, chiar şi atunci când atacul nu reuşeşte, sunt înregistrate daune asupra structurilor.
Te-ai întrebat vreodată cum are loc securizarea bancomatelor și cum se încearcă prevenirea numărului atacurilor fizice asupra unui ATM?
Pentru a preveni şi combate acest tip de criminalitate, este necesară o strategie clară și metode efective.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în Republica Moldova sunt utilizate patru metode de prevenire a atacurilor fizice asupra bancomatelor:
- Soluții anti-black box
- Terminal security
- Blocare porturi USB
- Monitorizare video
Totodată, sunt întreprinse măsuri de securitate a bancomatelor, conform recomandărilor standardului de securitate a datelor din industria cardurilor de plată: soluții antimalware, restricționarea accesului la bancomate în subrețele (Acces List Control), soluții privind controlul integrității (integrity control) și protecția contra intruziunii (intrusion protection), utilizarea sistemelor de operare sigure, aplicarea periodică a actualizărilor de securitate, criptarea canalelor de comunicare.
Black Box
Potrivit Europol, fenomenul Black Box a apărut pentru prima dată în Europa de Vest în 2015, dar majoritatea arestărilor au avut loc în 2016 și 2017. Acesta este un fel de atac logic la ATM prin conectarea unui dispozitiv neautorizat (de obicei, cutie sau laptop necunoscut) care trimite comenzi de distribuție direct la bancomat pentru a retrage banii. Astfel, noua metodă presupune spargerea carcasei ATM-ului în zona tastaturii, pentru ca apoi să se realizeze, printr-un laptop, conexiunea la sistemul de operare al aparatului.
Foto: europol.europa.eu
Cu ajutorul calculatorului, sistemul este virusat, iar bancomatul golit instantaneu. Infractorii au maximum trei minute să adune banii. Prin urmare, pierderile pot fi semnificative și ajung la sute de mii de euro.
BNM susține că vulnerabilitatea la atacurile black box în Republica Moldova s-a redus considerabil odată cu instalarea modelelor noi de ATM-uri, prevăzute la etapa de producție cu sisteme mai avansate de protecție și în urma dotării suplimentare a bancomatelor de generație mai veche și mai puțin protejate, cu opțiunea de protecție împotriva acestor tipuri de atacuri.
În țara noastră au fost înregistrate doar trei tentative nereușite de atacuri black box asupra bancomatelor.
Securizarea bancomatelor în Europa: Bani cu cerneală și sistem de ceață
Europenii sunt de părere că reducerea șanselor de a obține o recompensă ușoară și creșterea riscului pentru făptuitori scad așteptările și dorinţa acestora de a se implica într-un atac fizic asupra bancomatului. Astfel, potrivit EUCPN, Rețeaua europeană de prevenire a criminalității, pot fi întâlnite metode precum: reducerea sumei de bani în numerar, Sistemele inteligente de neutralizare a bancnotelor (IBNS), măsuri la nivel arhitectural și sistem cu ceaţă.
Reducerea sumei de bani în numerar
O măsură de reducere a recompensei este reducerea sumei de bani în numerar disponibile într-un bancomat. La nivel european, aceasta ar trebui să fie limitată la suma necesară numai pentru o zi de tranzacționare.
În Olanda, o serie de bănci au colaborat la crearea unei rețele de bancomate independente de bancă, numită „Geldmaat”. Scopul colaborării este de a asigura disponibilitatea, accesibilitatea, caracterul rezonabil și securitatea banilor în numerar. Acest lucru va duce probabil la o reducere a numărului de bancomate. Cu toate acestea, fiecare bancomat nu va conține mai mulți bani în numerar, dar va fi alimentat mai des. Numărul de alimentări va fi adaptat în funcție de necesitate.
Întrucât infractorii atacă în mare parte bancomatele între orele 03:00 și 04:00, este recomandat cu tărie ca bancomatele independente (în mare parte situate în spații comerciale și publice, care sunt mai vulnerabile) să fie golite la sfârșitul zilei, iar banii să fie mutați într-un seif.
În Franța, legislația obligă comercianții cu un bancomat independent în magazin să scoată numerarul noaptea și să lase bancomatul deschis, cu un semn de avertizare care să informeze publicul că bancomatul nu deține bani în timpul nopții. A doua zi, bancomatul trebuie alimentat ferit de privirea clienților și cu spațiul închis.
Sistemele inteligente de neutralizare a bancnotelor (IBNS)
Sistemele inteligente de neutralizare a bancnotelor reprezintă o primă tehnică pentru dezvăluirea recompenselor. Astfel, atunci când bancomatul este smuls, trimite alerta către sistem, care eliberează cerneală și pătează bancnotele, care în cazul unei utilizări să fie recunoscute ca furate. Marcatorii și markerele pot fi adăugate în cerneala IBNS-urilor. În acest moment, acești marcatori sunt folosiți în principal în scop criminalistic, asociind bancnota cu locul infracțiunii și crescând posibilitatea ca făptuitorii lor să fie prinși.
Deși IBNS este considerată o măsură preventivă eficientă, aceste sisteme au atât aspecte pozitive, cât și negative. Banca Centrală Europeană nu rambursează bancnotele pătate din 2003, însă o serie de bănci centrale naționale ale statelor membre ale U.E. încă fac acest lucru. Bancnotele pătate sunt, de asemenea, reintroduse în sistemul juridic prin intermediul cazinourilor și activităților ilegale.
Astfel, bancnotele pătate nu ar trebui să fie acceptate de către băncile centrale naționale. Excepții pot fi făcute pentru circumstanțe specifice, cum ar fi bancnotele pătate în timpul unei activări false.
În Belgia și Franța sunt utilizate sisteme cu infraroșu care detectează bancnotele pătate cu markere infraroșii, însă detectarea cernelii este dificilă și costisitoare. Când bancnotele cu markere infraroșii sunt introduse în bancomat, bancomatul va accepta („înghiți”) banii, dar nu îi va credita într-un cont.
Cum să recunoașteți o bancnotă colorată în sistemul IBNS
Când o bancnotă este colorată în interiorul sistemului inteligent de neutralizare a bancnotelor (IBNS), cerneala de securitate se îmbibă în bancnotă și lasă urme care sunt în mod normal mai pronunțate pe marginile bancnotei. Culorile originale ale celor mai frecvent utilizate cerneluri de securitate sunt violet, verde, albastru, roșu sau negru. Cerneala curge de obicei de la margini către partea interioară a bancnotelor și lasă un model caracteristic (efect de bancnotă undă).
Uneori, infractorii încearcă să spele bancnotele, dar fără succes, iar acest lucru poate schimba culoarea cernelii de securitate din cauza unei reacții la substanțele chimice utilizate în încercarea de spălare. Culorile originale ale bancnotei pot fi, de asemenea, modificate, iar unele elemente de securitate pot fi deteriorate sau chiar pot dispărea.
Dacă există una sau două pete mici pe bancnotă și marginile sunt intacte, atunci petele sunt cel mai probabil accidentale sau nu de la un IBNS.
Foto: Câteva fotografii cu bancnotele colorate cu cerneală IBNS (dintre care unele au fost spălate)/nbb.be
Măsuri la nivel arhitectural
La instalarea unui bancomat, europenii recomandă folosirea aparatelor la care accesul se face în partea din spate. În acest caz, făptuitorul trebuie să intre în clădire și să obțină acces în partea din spate a aparatului pentru a fura numerarul.
Bancomatele portabile și independente sunt cele mai vulnerabile. O reducere a numărului acestor bancomate ar crește nivelul de securitate. Obligația de a instala bancomatele într-o cameră antiefracție ar reduce automat folosirea bancomatelor independente.
Sistem cu ceață
Un alt sistem inteligent de prevenire a atacurilor fizice asupra bancomatelor este sistemul de ceață, alcătuit dintr-un tun menit să umple rapid o cameră cu o ceață densă, astfel încât intrusul să nu poată vedea nimic.
Foto: protectglobal.b
Această ceață pentru securitate face deseori imposibilă executarea atacului asupra bancomatului. În cel mai rău caz, sistemul încetinește făptuitorul, oferind timp serviciilor de poliție pentru a interveni.
Aceste sisteme de securitate cu ceață sunt conectate la sistemul de alarmă și pot fi activate în două moduri: declanșat automat de senzorii de alarmă, cum ar fi detectoare de mișcare (noaptea) sau senzori de manipulare a obloanelor bancomatelor sau poate fi activat și de un centru de alarmă pentru a evita prea multe alarme false.
Lipiciul
O altă tehnică în curs de dezvoltare pentru a dezvălui prada este folosirea lipiciului. Eficacitatea lipiciului a fost dovedită în Olanda, dar costurile de implementare și de funcționare sunt în prezent ridicate.
Mai mult decât atât, lipiciul poate reprezenta un pericol de incendiu dacă sistemul nu este activat înainte de un atac, deoarece dispersia particulelor de lipici în aer ar putea produce un amestec de combustibil.
Despre ATM-uri, în cifre
În primul trimestru al anului 2021, pe teritoriul Republicii Moldova erau în total 1.132 de ATM-uri, numărul lor fiind în creștere cu 11 bancomate, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Numărul bancomatelor raportat la 1.000 de locuitori este de 0,4, pe când în Uniunea Europeană acest indicator este de 0,8.
Pe lângă ATM, în Republica Moldova, erau peste 22 de mii de terminale POS, dintre care 22,1 mii erau amplasate la comercianți, iar 2,5 mii - la bănci. Numărul terminalelor raportat la 1.000 de locuitori este de 9,3, iar media pe Uniunea Europeană - 32,7.