Prioritățile BCS pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului: ajutoare unice pentru populație și majorarea salariilor în sectorul medical

Prioritățile BCS pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului: ajutoare unice pentru populație și majorarea salariilor în sectorul medical

Ajutoare unice pentru populație, majorarea salariilor în sectorul medical și mai multe inițiative de susținere a producătorilor locali, sunt doar câteva dintre inițiativele anunțate de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului. Aflați în opoziție față de partidul de la guvernare, aceștia și-au prezentat prioritățile în cadrul unei conferințe de presă.

Una dintre primele inițiative ale fracțiunii BCS în viitoare sesiune parlamentară va fi rectificarea bugetului de stat, pentru a fi alocate peste 50 de milioane de lei în vederea acordării de suporturi financiare agricultorilor care au avut de suferit de pe urma calamităților naturale. În același timp, deputatul socialist Radu Mudreac, a mai declarat că va înainta în Parlament și o inițiativă legislativă prin care fondul de subvenționare să nu fie mai mic de 4% din suma cheltuielilor aprobată în bugetul de stat. Aceasta ar însemna că alocările de la buget spre acest fond ar trebui să depășească suma de două miliarde de lei.

O altă inițiativă pe care o vor înainta deputații BCS se referă și la interzicerea importului de produse alimentare modificate genetic, care, în viziunea acestora, ar reprezenta „un genocid alimentar, în ceea ce ține de calitatea produselor”.

Publicitate

Modificarea Codului Funciar prin care se va stabili expres că cetățenii străini nu au dreptul să dețină terenuri în proprietate, este o altă inițiativă ce urmează a fi propusă în Parlament, deputații socialiști fiind de părere că „pământurile trebuie să fie în proprietatea cetățenilor Republicii Moldova”.

Și proiectul de lege propus de președinta Maia Sandu, prin care cetățenii Republicii Moldova care revin de peste hotarele țării, ar urma să beneficieze o scutire pentru bunurile personale, printre care și un automobil, ar urma să fie supus modificărilor la inițiativa BCS. Deputatul Petru Burduja, a declarat că socialiștii apreciază această lege ca fiind una bună, însă consideră că această facilitate trebuie să fie extinsă asupra tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care ar urma să beneficieze de o scutire unică.

Printre alte inițiative anunțate se numără și acordarea unui ajutor unic de 1.000 de lei pentru fiecare elev din clasa I-IX, de rând cu extinderea alimentației gratuite inclusiv în rândul copiilor din clasele gimnaziale. Totodată, parlamentarii socialiști au propus și alte inițiative printre care se numără și realizarea creșterii graduale cu 40% a salariilor în sistemul medical, creșterea coeficientului de indexare a pensiilor sau stabilirea unui prag minim de reducere la 10% a prețului oferit de producătorii locali în cadrul achizițiilor efectuate de rețelele comerciale.

În cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 27.17% din sufragii sau 32 de mandate în Parlamentul de legislatura a XI-a. La ședința de constituire a noii legislaturi, aceștia s-au declarat în opoziție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal