Gradul de îndatorare a populației Republicii Moldova este din nou pe trend ascendent, după ce doar în prima jumătate a anului 2021 a fost înregistrată o crește de 3.1 miliarde lei, ceea ce face ca volumul de credite să fie de 28.9 miliarde lei. Cea mai mare parte a creditelor a fost luată din bănci.
„Anul trecut am avut 50,8 miliarde de lei depozite în bănci. 25,8 miliarde de lei credite luate din bănci. Creditele nete le-am avut la nivel de 25 de miliarde de lei. Această creștere a depozitelor nete de anul trecut se explică prin faptul că oamenii au depus mai mulți bani și s-au împrumutat mai puțin”, a explicat Veaceslav Ioniță.
Cu alte cuvinte, gradul de îndatorare al cetățenilor moldoveni, la ziua de astăzi, este de aproape 29 miliarde de lei sau 13.8% din PIB. Pentru comparație, acum 10 ani, acesta era de 4.5 la din PIB. În actualul ritm de contractare a creditelor de către persoanele fizice, expertul este de părere că în 2021, ne vom apropia de 15% din PIB. Mai mult, cea mai mare parte a împrumuturilor se i-au pentru procurarea unui imobil.
Despre gradul de utilizare al serviciilor financiare în rândul populației Republicii Moldova, economistul a spus că în prezent, volumul tuturor contractelor pe care le au cetățenii moldoveni cu băncile și cu sectorul nebancar se ridica la 83 de miliarde de lei. Dintre care, 55 de miliarde de lei sunt depozitele din bănci și 28 de miliarde de lei - creditele luate de la bănci sau din sectorul nebancar.
În 2010, volumul total de contracte pe care le aveau moldovenii cu sectorul financiar, băncile și sectorul nebancar, era de 22 de miliarde de lei. „În prezent, gradul de utilizare al serviciilor financiare în rândul populației este de 39,3%. Precedentul record l-am avut în 2007 când a fost aproape de 32%. După criza din 2009 la noi gradul de utilizare al serviciilor financiare de către populație a scăzut până la 26%. Din 2010, cu un mic repaus în 2014-2015, când am avut criza financiară, și până în prezent asistăm la o creștere a relației dintre cetățeni și instituțiile financiare”, a menționat economistul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.