Cine sunt membrii echipei propuse de Natalia Gavrilița pentru garnitura noului Guvern

Cine sunt membrii echipei propuse de Natalia Gavrilița pentru garnitura noului Guvern

Pe lista echipei noul Guvern, propus de candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița se regăsesc nume ale foștilor miniștri așa cum este Ala Nemerenco care ar urma să revină la șefia Ministerului Sănătății. Totodată, sunt incluși mai mulți deputați noi aleși din lista fracțiunii PAS, așa cum ar fi Sergiu Litvinenco sau Andrei Spînu. La fel, printre miniștrii propuși, se regăsesc consilieri ai președintei Maia Sandu. Iată cine sunt potențialii viitori miniștri ai Guvernului Gavrilița.

Andrei Spînu, propus viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Printre miniștrii viitorului Guvern se numără deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a. Cum ar fi Andrei Spînu, propus viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Până a fi ales deputat pe listele PAS,  Andrei Spînu a deținut funcția de Secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova.

În anul 2019, Spînu a fost Secretar general al Guvernului R. Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului.

Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău.

Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Nicu Popescu, propus viceprim-ministru, ministru al MAEIE

Candidatul pentru șefia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a deținut funcția respectivă și în Guvernul Sandu. Nicu Popescu este cercetător și expert în politică externă.

La fel, este profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris.

Potențialul ministru de Externe este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), Doctor în Științe Politice și magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Vlad Kulminski, propus viceprim-ministru pentru Reintegrare

Un alt mebru din echipa Maiei Sandu, pe timpurile când era șefă a Executivului, este Vlad Kulminski, care a fost Consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Sandu.

În perioada 2020 – 2021, a deținut funcția de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Kulminski a elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor și bunei guvernări din regiune, în cadrul diferitor organizații internaționale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveția, PNUD, DFID, Banca Mondială.

În perioada 2016 - 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova.

Iurie Țurcanu, propus viceprim-ministru pentru Digitalizare

Iurie Țurcanu este în prezent Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 - 2020 a deținut funcția de director.

Acesta a participat la dezvoltarea principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect.

În perioada 2000 - 2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic.

Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei. 

Ala Nemerenco, ar urma să reia funcția de ministrul al Sănătății

La șefia Ministerului Sănătății ar urma să revină Ala Nemerenco, medic de profesie. Până la alegerile parlamentare, Nemerenco a fost consilieră a Președintelui R. Moldova în domeniul sănătății.

În 2019, a mai deținut funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în guvernul condus de Maia Sandu. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România.

În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină

În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”. 

Ana Revenco, propusă șefă la Ministerul Afacerilor Interne

Consiliera președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Ala Revenco este propusă ministră la MAI.

Revenco a fost director executiv a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. A fost decorată cu distincția „Meritul Civic” de președintele Nicolae Timofti. 

Sergiu Litvinenco,  ar urma să fie ministrul Justiției

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco este propus la șefia Ministerului Justiției. În 2019 și 2021 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, iar ulterior - membru al acestei comisii.

Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică etc.

A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și autor al unor publicații de specialitate. 

Dumitru Budianschi, candidat la șefia Ministerului Finanțelor

Un alt deputat al fracțiunii PAS Dumitru Budianschi ar urma să ajungă ministru. El este matematician, economist și expert în finanțe publice.

În perioada 2011 - 2021 a deținut funcția de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup.

În perioada 2013 - 2019 a activat în calitate de expert și consultant financiar pentru mai multe proiecte și instituții internaționale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group.

Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematică și Cibernetică la Universitatea de Stat al Republicii Moldova și deține un masterat în Finanțe Publice și Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Sergiu Gaibu, candidatul propus pentru funcția de ministru al Economiei

Sergiu Gaibu este licențiat în Relații Economice Internaționale, la Academia de Studii Economice din Moldova. În prezent este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup.

De asemenea este responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern. În perioada 2009 - 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chișinău, iar în perioada 2008 - 2016 - expert asociat în cadrul IDIS Viitorul. 

Anatolie Nosatîi, candidat la funcția de ministru al Apărării

Anatolie Nosatîi este militar cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională. Acesta a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și este master în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA.

Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York.

A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Anatolie Topală, propus șef al Ministerului Educației și Cercetării

Candidatul pentru fotoliul de ministru al Educației și Cercetării este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice. Este secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În perioada 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. Topală a fost șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. 

Viorel Gherciu, candidat la fotoliul de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare

Viorel Gherciu este expert în agricultură, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina. În perioada 2015 - 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții „Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”. 

Iuliana Cantaragiu, propusă pentru funcția de ministrul al Mediului

Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare. În 2019 a fost secretară de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Sandu.

A deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul  proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare.

Sergiu Prodan, candidat pentru șefia Ministerului Culturii 

Prodan este regizor, scenarist și producător. În perioada 2013-2017 a fost Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei. În perioada 2009-2013 a fost profesor de regie și film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. A absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) și Institutul Teatral Boris Shchukin. Este înaintat pentru funcția de ministru al Culturii în Guvernul Gavrilița.

Marcel Spatari, ar urma să fie ministrul al Muncii și Protecției Sociale

Marcel Spătari este din 2010 expert și director general al Syndex România, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei și în Administrarea Afacerilor la IFAG și Universitatea din Nantes.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Comisia juridică, numiri și imunități a acordat vot de încredere Guvernului Gavrilița

Comisia juridică, numiri și imunități a acordat vot de încredere Guvernului Gavrilița

Natalia Gavrilița: „Este strigător la cer că în 2021 sunt persoane cu pensii de 800 de lei. Vom asigura pensia minimă de 2.000 de lei”

Natalia Gavrilița: „Este strigător la cer că în 2021 sunt persoane cu pensii de 800 de lei. Vom asigura pensia minimă de 2.000 de lei”

 Gavrilița spune de unde vor începe schimbările după învestirea Guvernului: Ne vom mișca repede. Dacă este o funcție unde concursul nu este necesar, modificăm regulile

Gavrilița spune de unde vor începe schimbările după învestirea Guvernului: Ne vom mișca repede. Dacă este o funcție unde concursul nu este necesar, modificăm regulile

Advertoriale
Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski: Un atac din Transnistria va fi o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură
 • 2
  Maia Sandu s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski (VIDEO)
 • 3
  Armata rusă a lovit un centru comercial în care s-ar fi aflat peste o mie de persoane. UPDATE: 10 persoane au decedat și 40 au fost răniți (VIDEO)
 • 4
  Vladimir Putin ar urma să participe la summitul G20. Kremlin informează că liderul de la Moscova a acceptat invitația
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.