Platon ar fi pregătit un video fals pentru denigrarea imaginii Maiei Sandu și PAS în campania electorală. În secvențe apare Ilan Șor (VIDEO)

Platon ar fi pregătit un video fals pentru denigrarea imaginii Maiei Sandu și PAS în campania electorală. În secvențe apare Ilan Șor (VIDEO)

Un material video fals, prelucrat cu ajutorul graficii computerizate, a ajuns pe mâna jurnaliștilor de la Jurnal TV. În secvență apare Ilan Șor și președinta Maia Sandu. Falsul ar fi fost pregătit de un grup de troli ce ar fi lucrat la comanda controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și ar fi fost planificat pentru publicare în ultimele zile de campanie electorală, susțin jurnaliștii de la Jurnal TV. Informațiile nu au fost nici confirmate, nici negate până acum.

În video fake apare Ilan Șor și Maia Sandu discutând așezați la o masă. La un moment dat, liderul Partidului Șor întinde un plic în direcția președintei. În încăpere apare și o a treia persoană care ar fi asistenta lui Șor.

Din imagini se vede că Maia Sandu este aproape la fel de înaltă așezată ca asistenta lui Șor și mai înaltă decât acesta. Imaginile ar fi fost create aplicând tehnologiile digitale, spun cei care fac public video.

Publicitate

Potrivit Jurnal TV, pentru denigrarea imaginii Partidului Acțiune și Solidaritate în campania electorală ar fi fost implicată o echipă de troli, activitatea căror ar fi fost dirijată de Veaceslav Platon.

Secvența video în cauză ar fi fost pregătită pentru ultimile zile așa încât să nu fie timp pentru combaterea falsului.

...

Potrivit sursei citate, planul ar fi fost dat peste cap în urma perchezițiilor desfășurate de oamenii legii în cazul interceptării unui judecător. Atunci ar fi fost identificate calculatoarele de la care se lucra în mediul online. La unul dintre ele ar fi avut acces și Jurnal TV unde a fost identificat filmulețul.

Secvența video poate fi urmărită la minutul 6:00.

Ținem să menționăm că informația nu este demonstrată deocamdată. Partea vizată la această etapă nu a confirmat și nu a negat cele publicate. La fel menționăm că Veaceslav Platon a fost contactat telefonic pentru o reacție în timpul emisiei. Însă telefonul omului de afaceri era deconectat.

La scurt timp după publicarea materialului, Ilan Șor a venit cu o reacție, menționând că video este un fals. Vezi reacția aici: Ilan Șor, despre video fake cu Maia Sandu: Se vede cu ochiul liber că este un fals lipit neprofesional

„Așa material se dă cu două zile înainte de alegeri așa încât să nu aibă posibilitatea organizațiile care se ocupă cu deconspirarea și combaterea acestor falsuri să facă analiza tehnica și să demonstreze că-i fals. Cel mai probabil că urma să fie publicat vineri sau sâmbătă în ziua tăcerii așa ca mass-media independentă să nu poată publica poziția celor din PAS”, spune președintele Comunității Watch Dog, Valeriu Pașa.

„Noi am văzut în Moldova cum falsul despre cei 30 de mii de sirieni a răsturnat în ultima săptămână rezultatul alegerilor din 2016 la prezidențiale. A trebuit un an ca lumea să înțeleagă că a fost fake. Am găsit inițiatorul acelor știri, autorul. Cred că trebuie modificată legislația ce ține de știrile false, iar cei care distribuie știrile false să răspundă pe măsură”, a adăugat deputatul PAS, Lilian Carp.

AGORA amintește că în campania electorală Veaceslav Platon a reprezentat în spațiul public interesele candidatului independent la funcția de deputat Veaceslav Valico. Platon a fost prezent la dezbateri electorale și a avut ieșiri publice în sprijinul lui Valico, însă nu a ezitat în repetate rânduri să critice candidații PAS.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal