
CC a decis: Recurs împotriva deciziilor Curții de Apel în materie penală, doar după emiterea deciziilor motivate
Curtea Constituțională s-a pronunțat în cazul unei excepții neconstituționale ridicate de un procuror din cadrul Procuraturii municipiului Cahul care a argumentat că art. 422, privind termenul de declarare a unui recurs ordinar împotriva unei hotărâri a Curții de Apel ar crea confuzie. Magistrații Înaltei Curți au dispus însă că articolul respectiv este constituțional, în măsura în care se consideră că termenul de 30 de zile va începe să curgă începând de la data emiterii deciziei integrale.
・
„Acesta (procurorul – n.r) a susținut că art. 422 din Codul de Procedură Penală creează incertitudine. Instanța pronunță dispozitivul deciziei iar pronunțarea deciziei motivate, poate fi amânate pentru o dată ulterioară, astfel persoana dispune de un termen de 30 de zile pentru declararea recursului, deși argumentele instanței de apel îi vor fi prezentate la data pronunțării deciziei integrale. Prin urmare persoana nu poate cunoaște momentul de la care începe să curgă termenul de declarare a recursului ordinar”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
Aceasta a mai precizat că în unele cazuri, instanța de apel poate amâna pronunțarea deciziei motivate și după trecerea celor 30 de zile prevăzute de art. 422, astfel încât persoana nu poate formula un recurs conform rigorilor Codului de Procedură Penală, întrucât nu cunoaște motivele care au stat la baza emiterii acelei decizii. În acest sens, magistrații Înaltei Curți au dispus ca termenul de la care încep să curgă cele 30 de zile necesare declarării unui recurs ordinar, este data de la care se va emite decizia integrală și motivată a Curții de Apel.
„În consecință, recursul declarat după acest termen, poate fi declarat inadmisibil. Curtea a declarat că se consideră ca punct de pornire a curgerii termenului de contestare a. unei decizii, data de la care a fost pronunțată decizia integrală. Începând cu acest moment, persoana are posibilitatea să cunoască conținutul acestei decizii. În caz contrar, acest drept de contestare, de recurs ordinar, riscă să devină nul teoretic și iluzoriu. De vreme ce statul garantează un drept, acesta trebuie să creeze premisele realizării acestuia, cu respectarea rigorilor constituționale”, a. precizat Manole.
Totodată în ipoteza în care persoana ar cunoaște motivele deciziei ea ar putea fi de acord cu aceasta și să nu o mai conteste, asigurându-se astfel, reducerea volumului de muncă a instanțelor de judecată și economia de resurse. Curtea a hotărât că art. 422 din CPP este constituțional în măsura în care termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel.