Omul legii: Ploi, pâine și ipotecă. O zi alături de comisarul din Șerpeni (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ploi, pâine și ipotecă. O zi alături de comisarul din Șerpeni (LONGREAD, FOTO)

Furtuna care făcuse prăpăd cu o seară înainte lăsase în urma ei un aer proaspăt, un cer senin și un soare care promitea să fie generos încă multe zile de-acum încolo. Drumul spre satul Șerpeni, r. Anenii Noi, reparat pe vremuri de fostul președinte Vladimir Voronin, ne-a primit îmbietor și lin, dar a uitat să ne preîntâmpine că tot ce-i bun durează puțin. Puterea cu care am intrat într-un crater amplasat mișelește chiar în mijlocul carosabilului ne-a trezit rapid din iluzia unei țări prin care îți place să călătorești. După celebrul Complex memorial „Capul de pod Șerpeni”,  ridicat pe malul drept al Nistrului în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944, într-o curte cu pavaj european, un bărbat tânăr aduna mai multe crengi răpuse de vânt. Văzându-ne, și-a șters rapid mâinile și s-a prezentat: Rudnițchi Dumitru, comisar la Sectorul de Poliție nr.5, Șerpeni. 

Apoi, alături de alți doi colegi a continuat să tragă de crengile căzute alandala pe jos.

Din dosul clădirii cu două etaje, care de câțiva ani găzduiește noul sector de poliție al localității, apare un bărbat brunet care trăgea după el o scară înaltă. S-a oprit și l-a privit întrebător pe Rudnițchi:

- Pune-o acolo și acuș rezolvăm! spuse comisarul parcă citindu-i gândurile. Se întoarce apoi spre noi și ne explică: 

- Vântul de aseară a dat jos drapelul Uniunii Europene. Scara pe care o aveam noi aici, la sector, nu era suficient de înaltă, de aceea am apelat la vecini pentru o alta, care să ne permită să ajungem pentru a-l arbora la loc.

Dumitru Rudnițchi a îmbrăcat uniforma de polițist acum 16 ani. Spune că direcția pe care a ales-o pentru mersul prin viață i-a venit, cumva, firesc. La fel ca și mulți dintre băiețeii anilor 80, își dorea să poarte epoleți. Un alt argument pentru a se face om al legii a fost constituit de dragostea lui Rudnițchi pentru dreptate și echitate.

„Mi-a plăcut uniforma și în permanență eram deranjat de faptele rele care vedeam că se întâmplă în societate, dar nu le puteam opri, nefiind om al legii. Cred că dacă aș avea posibilitatea să o iau de la capăt, în afară de salariul care nu-mi ajunge, nu aș avea de ce să mă plâng”

Dumitru Rudnițchi, comisar la Sectorul de Poliție nr.5, Șerpeni

„Știu ce am de făcut, iar cea mai mare plăcere este atunci când îți reușește să duci la capăt o misiune și vine o doamnă sau un domn și observi că sunt recunoscători din inimă”, spune comisarul de la Șerpeni. 

Deși este în sistem de aproape două decenii, abia din anul 2016 Dumitru Rudnițchi a primit statutul de comisar. Acum gestionează alte șase localități și are în subordine cinci angajați.

Omul legii spune că una dintre durerile mari ale Poliției Republicii Moldova ar trebui să fie lipsa cadrelor, precum și fluctuația angajaților existenți. Deși simte ca o lovitură fiecare cerere de demisie venită din partea subalternilor, Rudnițchi recunoaște că îi înțelege: 

„Analizând salariul pe care îl primesc polițiștii de sector, e greu. La noi toți polițiștii au credite. Cele mai multe credite sunt pentru ipotecă. Salariul de multe ori nu le asigură posibilitatea de a returna creditele la timp, de aceea unii pleacă peste hotare, iar alții sunt nevoiți să ia alte credite pentru a asigura plata lunară”.

AGORA a solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cele mai recente date despre salariile polițiștilor moldoveni. Acestea ne arată că un subofițer superior abia angajat în câmpul muncii ridică un salariu de puțin peste 6.300 de lei. Această sumă este cu peste 2.400 de lei mai mică decât salariul mediu pe economie în 2021 în R. Moldova (8.721 de lei). Cifrele arată că nici măcar un ofițer superior cu o vechime de muncă de zece ani nu primește salariul mediu pe economie din țară. Astfel, cea mai mare leafă ajunge să fie sub 8.200 de lei. Într-un final, aceasta este compusă din salariul de bază și câteva sporuri, care constituie un sfert din toată suma.

După ce adună toate crengile căzute și arborează la loc drapelul UE, alături de cel al Republicii Moldova, comisarul de la Șerpeni ne invită în interiorul sectorului de poliție.

Sectorul de poliție nr.5 Șerpeni, din raionul Anenii - Noi, a fost inaugurat la 8 octombrie 2019, după renovare. Edificiul a fost reparat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale, asigurând cetățenilor acces liber și transparent la serviciile poliției. Pentru modernizarea sectorului s-au investit circa două milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană. Această renovare, dar și altele care au precedat-o și au urmat, au fost posibilile după ce, în 2016, Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord de finanțare ce prevedea alocarea a 57 de milioane de euro pentru Reforma Poliției. Fondurile au fost debursate treptat în dependență de rezultatele implementării proiectului. Reforma a fost susținută și de Statele Unite ale Americii care a alocat un sprijin în valoare de peste 3,5 milioane de dolari. Banii au fost utilizați pentru consolidarea capacităților poliției în domeniul gestionării corespunzătoare a locului faptei și colectarea probelor, în conformitate cu standardele internaționale. Totodată, inspectoratele de poliție au fost dotate cu echipamente esențiale, fiind sprijinit și conceptul de poliție comunitară a Republicii Moldova.

Urmează o ședință cu colegii, iar pe ordinea de zi sunt atât subiecte mai noi - consecințele ploilor - cât și subiecte mai vechi, dar mereu actuale - numărul infracțiunilor, planul de acțiuni pentru combaterea violenței în familie, monitorizarea traficului mașinilor de mare tonaj, monitorizarea situației epidemiologice și pregătirea de Ziua Independenței, când la Memorialul de la Șerpeni se organizează evenimente solemne.  

Rudnițchi trece în revistă numărul infracțiunilor comise de la începutul anului pe sector:

- Colegi, sunt 37 de infracțiuni în acest an. Da, numărul lor este mai mic, este în descreștere, dar asta nu înseamnă că nu este loc de mai bine. Trebuie să muncim mai mult, să prevenim mai mult, să încercăm să fim mai prezenți.

Apoi, pe rând, omul legii a vorbit despre cele mai frecvente infracțiuni care au loc în această zonă a țării. Privește spre noi și spune, parcă scuzându-se:

„Din păcate în părțile noastre încă persistă stereotipul care spune că „femeia nebătută este ca o casă nemăturată”.  Violența în familie este una dintre năpastele cu care încercăm să luptăm cel mai mult”

Dumitru Rudnițchi, comisar la Sectorul de Poliție nr.5, Șerpeni

„Acumulăm informații din diverse surse, inclusiv de la asistența socială, administrația publică, analizăm cazurile deja înregistrate la poliție. Violența în familie e o infracțiune care nu necesită plângere de la victimă. Deja dacă există informația, trebuie să o documentăm și mai departe depinde de măiestria fiecăruia, chiar dacă victima nu conlucrează, să reușim să-i demonstrăm vinovăția”.

Rudnițchi se așează pe un scaun negru și sprijinindu-și coatele de masa din lemn explică modul în care acționează polițiștii atunci când sunt sesizați cu privire la un caz de violență în familie.

 „Activitatea polițiștilor în cazul violenței în familie constă în acumularea probelor, când persistă risc de violență în familie se stabilește printr-un chestionar de evaluare a riscurilor, se întocmește ordin de restricție, se înlătură agresorul”, spune polițistul. 

Un raport al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei pentru anul 2020, care relevă date cu privire la violența domestică și față de femei, arată că poliția a desfășurat numeroase activități de sensibilizare cu privire la acest fenomen. Mai exact, e vorba despre 1.333 de campanii de informare, flashmoburi, acțiuni informative și alte activități. Oamenilor li s-a oferit peste jumătate de milion de materiale informative. Chiar și așa, același studiu arată că pe parcursul anului 2020, actele de violență domestică au constituit 3,49% din numărul total de infracțiuni, adică 866 din 24.810.

La Șerpeni, la fel ca și în alte localități din Republica Moldova, printre cele mai frecvente încălcări comise sunt  infracțiunile patrimoniale precum și conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Totuși, localitatea reușește să se facă remarcată pe harta infracțiunilor și datorită originalității pe care o manifestă unii săteni:

 „Avem furturi din hambarele agenților economici. Fură semințe de floarea soarelui. Hambarele sunt securizate, dar se scot gratiile de la geam. Ei văd că paznicul nu este atent sau că doarme, iau săcușorii de 20 de kg și e destul să fie câțiva băieți care au oleacă de timp la dispoziție. Mașina era lăsată într-o parte și cam asta e toată schema de intervenție”. 

Se pare, însă, că originalitatea infractorilor de la Șerpeni nu se oprește aici.

 „Un alt tip de furt ține de sustragerea firelor electrice, care nu erau funcționale. Avem cauze penale pe faptul sustragerii capacelor din fontă de la gurile de canalizare și anume pe traseul acesta de care ați spus la început că ați avut nervi până ați ajuns”, adaugă polițistul. 

După încheierea ședinței de la sector, Rudnițchi, însoțit de un coleg care a devenit tată cu câteva ore mai devreme, se îndreaptă spre Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.  Vor face primele însemnări pentru a începe pregătirile de Ziua Independenței. Comisarul privește cu drag și blândețe împrejurimile în care a ales să trăiască. Spune că orașul, cu zarva și graba lui permanentă, nu l-a tentat niciodată:

 „M-am căsătorit aici, eu fiind născut în satul Roșcani, în satul vecin. Mereu mi-am dorit să activez la țară pentru că e liniște, oamenii sunt mai simpli, mai înțelegători”.

Un alt argument pe care îl are Rudnițchi la îndemână ține de felul în care sunt văzuți în comunitățile mici polițiștii comunitari. 

„Polițistul comunitar este stimat. La noi încă s-a păstrat ideea că polițistul este o autoritate”

Dumitru Rudnițchi, comisar la Sectorul de Poliție nr.5, Șerpeni

„Clar că mai avem și noi situații când veneau oamenii în stare de ebrietate la sector, aveau pretenții că le-am trimis scrisori. Ca până la urmă să stabilim că scrisoarea care l-a deranjat era de la Procuratură, nu de la Poliție. Respectul se câștigă făcându-ți bine datoria. Comunicarea este foarte importantă, e important să nu ignorăm cetățenii, să le ascultăm nevoile”, susține comisarul, privindu-și colegul peste umăr, parcă așteptând încuviințare.

Cifrele obținute de AGORA arată că în inspectoratele de poliție din țară muncesc peste 5.900 de oameni. Cei mai mulți sunt în Chișinău, pe când în UTA Găgăuzia muncesc 59 de persoane. În restul țării, unui raion întreg îi revin plus-minus 100-150 de angajați. Un sat sau chiar mai multe rămân a fi gestionate de doar câțiva oameni ai legii.

Pe una dintre băncile Complexului Memorial, doi bărbați stăteau la sfat. Polițistul se apropie, le întinde mâna și îi întreabă de sănătate. Cei doi răspund politicos, se plâng de ploaia de noaptea trecută, apoi dau păgubaș din mâini zicând că oricum toate sunt „la voia Domnului”.

În timp ce ne invită să ne arate locul în care sunt organizate paradele de 9 mai, Dumitru Rudnițchi răspunde la telefonul care îi sună cu insistență în buzunar. După câteva propoziții scurte anunță o schimbare de planuri.

„Trebuie să mergem la Primărie. Acolo a fost convocată ședința Comisiei Situații Excepționale. Vor discuta despre intervențiile necesare pentru eliminarea consecințelor ploilor. În tot satul nu-i lumină electrică. Trebuie să mergem chiar acum într-acolo”, spune comisarul, îndreptându-se spre mașina de serviciu în care urcă grăbit. 

În timp ce rotește cu iscusință volanul, subliniază că munca polițiștilor comunitari de la Șerpeni este ușurată în mod considerabil de legăturile bune care s-au format între oamenii legii și reprezentanții autorității publice locale:

„E mai ușor și mai plăcut să activezi atunci când există susținerea inițiativelor, când simți că și Primăria își dorește să avem o societate în care să fie cât mai puține infracțiuni”. 

Ședința de la Primărie a umplut agenda serviciilor locale. Rudnițchi a ieșit din sală îmbujorat. Se uită la ceas și spune că următoarea acțiune planificată pentru ziua de lucru este o întâlnire cu medicii de la punctul medical din sat. Tradiția asta, spune polițistul, îi ajută pe factorii de decizie din comunitate să țină mâna pe pulsul evenimentelor.

„Discutăm săptămânal pentru a avea un tablou asupra situației epidemiologice. Așa înțelegem ce avem de făcut, la ce trebuie să fim atenți, cum să ne comportăm”, explică omul legii, punându-și masca pe față. Intră în clădirea punctului medical, unde, altădată, a fost sediul vechi al sectorului de poliție. Surorile medicale dau din cap a binețe, iar el le salută zâmbind cu ochii. 

Pe hol, mai multe femei trecute de prima tinerețe își așteaptă rândul la doctorul de familie. Îl salută și ele pe polițist, iar din atitudinea pe care o au se întrevede respectul pe care i-l poartă. 

Rudnițchi nu merge la ședințe cu foaie și pix. Probleme cu care se confruntă localitatea în care activează de atâția ani i-au devenit atât de cunoscute, încât le tratează la fel cum ar trata situațiile neprevăzute care pot să apară în propria familie. Apropo de familie, comisarul de la Șerpeni recunoaște că fără susținerea și înțelegerea soției, nimic din ce reușește să facă la muncă nu ar avea sens. Prețuiește acceptarea de care are parte, mai ales pentru că este conștient că sunt dese situațiile în care pune munca de la sector pe primul loc în topul priorităților. 

„Reproșuri pentru: „să te duci să dormi la lucru” din partea soțiilor sunt foarte dese. Și la mine, și la colegi”

Dumitru Rudnițchi, comisar la Sectorul de Poliție nr.5, Șerpeni

„Chiar ieri m-a sunat soția și mi-a zis că atunci când revin de la muncă să trec pe la magazin să iau pâine. Eu am zis că o să cumpăr. Am calculat că la ora 20:00 urmau să se închidă magazinele. Mergând pe traseu, avem acum restricții legate de circulația rutieră în perioada orelor 10:00-20:00, atunci când temperatura aerului depășește 30 de grade. Noi avem multe cariere, aici mașinile de mare tonaj circulă foarte frecvent. Văzând încălcarea comisă de un șofer, uniforma nu mi-a permis să nu mă opresc. Am întocmit două procese verbale, iar până la urmă s-a închis și magazinul și am împrumutat pâine de la vecini”, povestește bărbatul. 

La ieșirea din punctul medical, Dumitru Rudnițchi s-a întâlnit cu alți câțiva săteni pe care i-a întrebat dacă „totul este normal”. Primind răspunsuri afirmative, a zâmbit larg și i-a îndemnat pe oameni să fie atenți și să respecte indicațiile medicilor. 

În drum spre sectorul de poliție, l-am întrebat pe comisar dacă există zile în care este dezamăgit și nemulțumit de ceea ce face. M-a privit întrebător și lung, a tăcut câteva clipe scrutând zarea cu privirea, apoi a spus:

„Cel mai greu e atunci când persoanele care s-au adresat la Poliție vin cu speranță la tine, iar unele infracțiuni nu reușesc să fie descoperite. Dezamăgirea lor e foarte greu de suportat”.

Dumitru Rudnițchi, comisar la Sectorul de Poliție nr.5, Șerpeni

Când eram gata să ne facem nevăzuți după colțul clădirii și să încheiem prima și (poate) ultima interacțiune cu acest polițist de la Șerpeni, Dumitru Rudnițchi strigă:

„O clipă, am uitat să spun ceva”. 

Ne-am întors și l-am privit cu curiozitate. 

„Voiam să spun că orice veți scrie voi acolo despre mine, să nu uitați să menționați că totul este meritul echipei întregi. Eu singur n-aș avea nicio valoare, iar atunci când știu că am colegii alături - chiar nu știu dacă există misiuni imposibile. Pentru că așa e mereu, un om apare în față și parcă el e erou mare, când de fapt - noi toți împreună, muncind cot la cot reușim să facem lucruri. Pentru mine e important ca lumea să știe asta”, a spus el punctând fiecare cuvânt.

Ne-am despărțit în curtea sectorului de poliție. Optimismul cu care privește realitatea lumii în care trăim mi s-a părut demn de toată admirația. Munca pe care o depune cu atâta străduință în comunitatea în care a ales să trăiască îl înnobilează, iar modestia cu care răspunde la întrebări, timiditatea cu care își asumă reușitele, ezitarea cu care își dă calificative - inspiră.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Omul legii: Ce l-a făcut pe un comisar de la Căinari să „se rețină” un sfert de secol în sistem (LONGREAD, FOTO)

Omul legii: Ce l-a făcut pe un comisar de la Căinari să „se rețină” un sfert de secol în sistem (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Omul legii. Versiune de (să te) Mîndrești (LONGREAD, FOTO)

Reforma Poliției 2016–2020. Promo-LEX: puține realizări, multe restanțe

Reforma Poliției 2016–2020. Promo-LEX: puține realizări, multe restanțe

Advertoriale
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

„Executor to Partner” – un program inovator de business awareness pentru dezvoltatorii seniori

„Executor to Partner” – un program inovator de business awareness pentru dezvoltatorii seniori

Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.