Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare solicită conducerii țării întreprinderea măsurilor urgente în cazul celor trei bănci problematice - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Membrii federației au organizat, astăzi, o conferință de presă în cadrul căreia au cerut demisia premierului Chiril Gaburici, care a propus lichidarea acestor bănci. Potrivit reprezentanților sindicatelor bancare, această măsură de lichidare ar putea avea consecințe grave pentru întreaga societate.
„Federația Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare își exprimă îngrijorarea față de intenția autorităților cu privire la lichidarea acestor bănci. Ne adresăm conducerii țării pentru a întreprinde măsuri urgente pentru a nu admite închiderea Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank. În aceste bănci sunt 3 500 de angajați, iar dacă luăm în calcul și familiile lor, atunci peste 10 000 de cetățeni rămân fără surse de existență. O bună parte din ei vor fi nevoiți să plece peste hotare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Instituţiile Bancare şi de Asigurări, Victor Onici.
Totodată, el a spus că statul ar urma să achite peste 20 miliarde de lei angajaților acestor instituții, dacă se va decide lichidarea băncilor. „Consecințele sunt foarte grave, dar și statul va trebui să achite bani grei angajaților, peste 20 miliarde de lei pentru garanțiile sociale stipulate în contractele colective de muncă”, a mai spus Victor Onici.
Situație stresantă
Un alt reprezentat al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare a spus că situația a devenit stresantă de când a fost instituită administrare la Banca Socială și Unibank.
„Colectivul nostru întelege de ce a fost insituita administrarea specială, noi și acum suportăm consecințele, suntem limitați la mai multe avantaje sociale. Situația este precară, este un stres, în fiecare dimineata ne întrebăm dacă astăzi mai lucram sau mergem acasa. Concedierea în masă va avea un impact negativ a asupra noastre, dar și economiei țării”, a spus Olga Cușnir.
Demisia lui Gaburici
În aceste condiții, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare solicită conducerii țării să formeze o comisie specială, care să găsească soluții, împreună cu colectivele celor trei bănci. Totodată, federația solicită demisia premierului Chiril Gaburici, întrucât el a fost cel care s-a pronunțat pentru lichidarea celor trei bănci administrate special de BNM.
„Este greu de înțeles declarațiile premierului care a spus că intreținerea celor trei bănci va fi mai costisitoare, decât lichidarea. Cerem demisia, pentru că el nu se gândește la partea umană a acestei probleme”, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Instituţiile Bancare şi de Asigurări, Victor Onici.