La 4 august, Curtea Supremă Anticorupție din Ucraina a trimis fostul judecător Mykola Ceaus, suspectat de luare de mită, sub arest la domiciliu. Acesta a fost reținut după ce a fost identificat în urma răpirii sale, scrie hromadske.ua.
Fostul judecător Mykola Ceaus ar urma să poarte o brățară electronică pe perioada arestului său la domiciliu. Avocatul suspectului, Rostislav Kravets, a spus că nu poate oferi informații despre locul unde se va afla în arest la domiciliu Ceaus, deoarece acesta se află sub protecția SBU.
Avocatul susține că intenționează să discute problema recursului la hotărârea judecătorească cu Ceaus.
„În opinia mea, este evidentă provocarea mitei. În materialele studiate de mine lipsește informația despre transmiterea sumelor de bani, iar îngroparea lor într-un borcan pare lipsită de logică”, a spus apărătorul.
În 2016, judecătorul ajunge la Chișinău
Nikolai Ceaus a fost magistrat la Judecătoria raionului Dnepropetrovsk din Kiev. Organele de anchetă ucrainene afirmă că acesta urma să treacă prin procedura de lustrație, datorită faptului că a participat la judecarea participanților la revolta populară din Piața Maidan a capitalei ucrainene. Judecătorul însă a putut evita procedura cu ajutorul administrației fostului președinte Petro Poroșenko, potrivit anchetatorilor.
În august 2016, Biroului Național Anticorupție din Ucraina l-a reținut în flagrant delict pe Nikolai Ceaus, în momentul când încasa 150.000 de dolari pentru a pronunța o sentință în favoarea unor inculpați, într-un caz de contrabandă cu droguri.
La 5 septembrie 2016, Parlamentul de la Kiev a aprobat ridicarea imunității lui Ceaus, permițând arestul și urmărirea lui penală. Însă și de această dată Ceaus e putut evita reținerea, fugind în R. Moldova, cu traversarea ilegală a frontierei de stat.
Operațiunea de scăpare ar fi fost organizată în baza unor înțelegeri între Poroșenko și fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc, cu participarea colaboratorilor Serviciului pază de stat al Ucrainei. Judecătorul Ceaus a ajuns la Chișinău la bordul unui avion privat, care nu ar fi fost verificat de către angajații aeroportului din Kiev. La 12 septembrie 2016 Ceaus a fost anunțat în căutare națională, iar pe 14 noiembrie în cea internațională.
Răpirea fostului judecător ucrainean
Amintim că, versiunea activ vehiculată în presă este că Ceaus ar fi fost răpit de Serviciul de Informații din Ucraina. La 3 aprilie Mykola Ceaus a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook.
La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceaus, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit, ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.
La 30 iulie s-a aflat despre faptul că fostul magistrat a fost găsit într-un sat din Ucraina. Ceaus a afirmat că a fost răpit de persoane necunoscute.
Reamintim că, Ceaus s-a ales cu un refuz din partea autorităților R. Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic în țara noastră. Magistratul s-ar fi aflat la Chișinău din 2016. Totodată, ex-judecătorul Mykola Ceaus a fost eliminat din lista de căutare a Interpolului.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
