Cu cât va crește prețul la gazele naturale pentru consumatorul final. Precizările președintelui Moldovagaz

Cu cât va crește prețul la gazele naturale pentru consumatorul final. Precizările președintelui Moldovagaz

Ajustarea tarifelor devine o necesitate, după ce gazele naturale s-au scumpit de circa două ori față de primul trimestru al acestui an. În acest sens, conducerea Moldovagaz, a anunțat că se pregătește o cerere de majorare a prețurilor, scrie mold-street.com.

O astfel de creştere semnificativă a preţului mediu de import nu s-a făcut observată deocamdată şi în facturile consumatorilor. Aceasta pentru că în trimestrul II consumul de gaze a fost mai mic de 3,24 ori comparativ cu primul trimestru, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În consecinţă datorită preţului mai mic de import în primul trimestru, costul mediu de import în prima jumătate a acestui an a fost de circa 156 de dolari pentru o mie de metri cubi.  Dar deja la preţul mediu de import pentru prima jumătate a acestui an a apărut o deviere mai mare de 5%, în timp ce Metodologia tarifară prevede un nivel de 3% de devieri a venitului reglementat, ce condiționează ajustarea prețurilor.

Publicitate

În trimestrul III preţul de import al gazelor a mai crescut cu încă aproximativ 15% respectiv s-a apropiat de nivelul de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel de preţuri de import nu constituie o surpriză, or Moldova a plătit în trecut şi peste 350-400 de dolari pentru o mie de metri cubi, inclusiv şi în epoca lui Voronin şi ulterior.

Aşa că trebuie să ne pregătim de o ajustare a preţurilor reglementate de către ANRE. Aceasta ar putea fi operată chiar de la 1 octombrie, sau de la 1 noiembrie, adică în pragul iernii. Mai ales că Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz, a anunţat deja că în septembrie, compania moldo-rusă urmează să depună o cerere de ajustare a tarifelor.

Potrivit unor estimări am putea asista la o creştere cu peste 30% a preţului la metan pentru consumatorii finali. Or preţul mediu anual de import va fi de circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 35% mai mult decât valoarea inclusă în tariful aprobat de ANRE în octombrie 2020.

„Cresc prețurile și în Rusia și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Nu pot vorbi exact despre procente exacte”, a declarat Ceban la un post TV. Șeful Moldovagaz a dat asigurări că această modificare de preț nu are legătură cu schimbările politice de la Chișinău.

Menționăm că în ultimele două luni prețul la metan la bursele regionale a ajuns și la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi. De vină este creșterea cu circa 55% a prețului produselor petroliere, înregistrată de la începutul acestui an, și tendință regională de majorare prețului și la gaz, ca urmare a unui deficit de această resursă energetică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal