Încă din start deputatul socialiștilor Ion Ceban a solicitat excluderea proiectului PD și PLDM din ordinea de zi. Motivul invocat de acesta ar fi fost lipsa avizelor din partea instituțiilor de stat. Totuși, cererea acestuia nu a fost votată, astfel că ambele proiecte au rămas în ordinea de zi. 

Primul proiect care a fost discutat a fost cel al Partidului Liberal. Potrivit autoarei, Corina Fusu, proiectul pune accentul pe propagandă, care ar contribui la distorsionarea opiniei publice. Aceasta a a mai declarat că securizarea spațiului informațional este o prioritate pentru Republica Moldova. Totuși, Fusu a specificat că „își exprimă dezacordul de a include proiectul PD. El nu are nici un aviz din partea Guvernului, Consiliului de Concurență, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, CNA altele”. 

Proiectul a fost votat în final de 6 deputați, iar 4 din ei s-au declarat împotrivă. Au fost două încercări de a vota după ce în primă instanță deputații PD Sergiu Sîrbu și Constantin Țuțu au votat contra, deranjați de afirmația anterioară a Corinei Fusu. Procedura de vot a fost reluată după o serie de mici consultări. 

Dezbateri în ce privește proiectul PD 

Referitor la obiecțiile formulate, deputatul PD, Sergiu Sîrbu a declarat că a trimis solicitările de avizare care urmează să vină în decursul zilei de astăzi. „Toate argumentele au fost expuse și solicităm ca și concept și ulterior în a doua lectură o să analizăm obiecțiile și propunerele”, a precizat acesta

„Este incorect cel puțin din punct de vedere moral. Acest proiect este periculos. Este contra pluralismului, dezvoltării mass-media. Este contra unor televiziuni care încearcă să reflecte echidistant situația din RM. Acest proiect vine să favorizeze un grup de presă. Este un lucru grav. Acest lucru va sfârși cu limitarea dreptului la exprimare a opiniei cetățenilor”, a adăugat deputatul socialist Ceban, care a votat împotriva proiectului alături de colega sa, Marina Radvan.

Comuniștii au precizat că fracțiunea nu are o poziție concretă în ce privește proiectul înaintat de PD și PLDM. Deputatul Corneliu Mihalache a declarat că se pronunță contra aspectului ce ține de propaganda străină însă ar susține stimularea „producătorului autohton”: „Eu consider că e important din punct de vedere a promovării produsului autohton. La moment spațiul audiovizualului nu aparține Moldovei, dar României și Rusiei”, a mai adăugat Mihalache. 

Și raportul celui de-al doilea proiect a fost aprobat. În favoarea acestuia au votat deputații PD, PLDM și PL. Comuniștii s-au abținut de la vot iar socialiștii au votat împotrivă. 

Proiectele urmează să fie incluse în ordinea de zi pentru a fi dezbătute în prima lectură. Acestea urmează a fi comasate pentru lectura a doua. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!