Calendarul independenței. 2001, anul care a readus toți așii în mâna comuniștilor

Calendarul independenței. 2001, anul care a readus toți așii în mâna comuniștilor

Anul 2001. Deja de un deceniu Republica Moldova este o țară independentă. Anul promite a fi unul cu multe surprize, întrucât deja la finele lui 2000 era clar că urmează un an electoral, după ce Parlamentul nu a reușit să aleagă șeful statului.Așadar, în data de 25 februarie, au loc alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul urma să devină unul istoric, ce va marca politicul de la Chișinău. 

Alegerile din 25 februarie 2001 a fost cel de-al doilea scrutin parlamentar anticipat de la declararea independenţei ţării. Acesta s-a desfăşurat în baza sistemului electoral proporţional absolut, în urma căruia au fost aleşi 101 deputaţi. 

Spiritul civic al cetățenilor s-a dovedit a fi unul ridicat - 67,52% dintre alegători cu drept de vot au venit la urne.

Mișcarea I - PCRM avansează și câștigă

La acel scrutin au participat 12 partide, 5 blocuri electorale şi 10 candidaţi independenţi. Precizăm că atunci, pragul electoral atât pentru partidele politice, cât și pentru blocurile electorale era de  6%, iar pentru candidații independenți - de 3%. Într-un final, doar trei dintre concurenții electorali au reuşit să depăşească pragul și să acceadă în Legislativ. Astfel, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a acumulat aproape 795 de mii de voturi, ceea ce constituia 50,07% din total, Blocul Electoral “Alianţa Braghiş” — în jur de 212 mii de voturi sau 13,36% din sufragii, iar Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD) — circa 131 de mii de voturi, adică 8,24% din total.

Mandatele deputațolor s-au distribuit astfel:

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova — 71 mandate;

Blocul Electoral “Alianţa Braghiş” — 19 mandate;

Partidul Popular Creştin-Democrat — 11 mandate.

În acest context, cu 71 de mandate de deputat din 101, PCRM devine primul și unicul partid din istoria Republicii Moldova care obține o majoritate constituțională. În calitate de președintă a Parlamentului este aleasă deputata PCRM, Eugenia Ostapciuc, liderul PCRM, Vladimir Voronin, devine Președinte al Republicii Moldova, iar Vasile Tarlev - Prim-ministru. 

Mișcarea II - deputații comuniști își aleg Președintele țării

La o săptămână distanță, în data de 4 aprilie 2001, Parlamentul Republicii Moldova l-a ales pe liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, în funcţia de Preşedinte al ţării. La acea ședință a Legislativului au fost prezenți 100 de deputaţi, iar la procesul de vot au participat 71 de parlamentari, reprezentanți ai fracțiunii PCRM și 18 deputați ai fracțiunii ”Alianța Braghiș”. Cei 11 membri ai fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat au refuzat să participe la votare. 

Adevărat că, deși parlamentarii aveau de ales între trei candidați propuși, deznodământul exercițiului electoral era oarecum previzibil, iar voturile celor 89 de legislatori s-au repartizat în felul următor:

Vladimir Voronin - 71 voturi

Dumitru Braghiș - 15 voturi

Valerian Cristea - 3 voturi

Iar asta a fost mult prea suficient pentru ca Vladimir Voronin să ajungă în  fotoliul de șef al statului, întrucât, conform Constituției, pentru alegerea președintelui Republicii Moldova era necesar votul a trei cincimi din numărul deputaților aleși (adică 61 de voturi). 

În discursul său de candidat la postul de şef al statului, publicat de oficiosul „Moldova Suverană”, Voronin declara că: „Este imoral să vorbeşti de democraţie când dreptul la o viaţa decentă este încălcat în cel mai brutal mod”. El i-a condamnat pe toţi predecesorii săi, citează Europa Liberă.

„Zece ani de rătăcire, confruntări interetnice, anarhie criminală şi umiliri sociale.”

Vladimir Voronin, 2001

De notat că alegerile prezidenţiale din 4 aprilie 2001 a fost primul exerciţiu de alegere a şefului statului de către Parlament după ce în iulie 2000 a fost modificat articolul din Constituţie cu referire la procedura de alegere a şefului statului, care până la acel moment era ales prin vot direct de către cetățeni.

Mișcarea III și... Full House

Mai departe, evenimentele s-au derulat ”pe repede”. În data de 11 aprilie 2001, Vasile Tarlev, care până la acel moment era director și Președinte al Consiliului de Administrație la fabrica de bomboane ”Bucuria”, este desemnat, prin decretul Președintelui Republicii Moldova,  în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru, iar de aici, el are undă verde pentru definitivarea programului de activitate și a listei de miniștri pe care urma să-i propună la cârma ministerelor. Deja la 19 aprilie 2001, Parlamentul acordă vot de încredere Guvernului Tarlev și aprobă programul de guvernare, intitulat "Renașterea economiei - renașterea țării". 

Programul de guvernare se axa pe trei obiective: conflictul transnistrean, reducerea sărăciei și combaterea corupției. În luarea de cuvînt după votul de învestire al Parlamentului, premierul Tarlev menționa că o condiție primordială pentru realizarea programului de guvernare este "colaborarea eficientă cu toate forțele politice și cu oamenii de bună-credință".

Relația cu Tiraspolul la un deceniu de independență: Una caldă, alta rece

La doar câteva luni după victoria politică a PCRM, începe o perioadă de confruntări dintre Chișinău și Tiraspol.  Deși, la 9 aprilie 2001, în cea de-a cincea zi de la alegerea sa în funcţia de Preşedinte, Voronin s-a întîlnit cu Smirnov, discutînd în cadrul întrevederii starea şi evoluţia procesului de negocieri, restabilirea activităţii grupurilor de experţi, valabilitatea documentelor semnate anterior, aderarea la Uniunea Rusia-Belarus, conferirea statutului de limbă de stat limbii ruse, recunoaşterea pe teritoriul Moldovei şi Transnistriei a actelor emise de instituţiile de resort ale părţilor, activitatea liberă pe teritoriul Moldovei şi Transnistriei a mass-mediei, difuzarea ediţiilor periodice şi a programelor TV, iar în data de 5 mai 2001, a fost eliberat subit din detenţie Ilie Ilaşcu.

Deja la 13 mai 2001, la postul de trecere şi control Bender, situat la hotarul administrativ dintre Moldova şi Transnistria, sosise cortegiul preşedintelui moldovean Vladimir Voronin, însoţit de un grup de aproximativ 40 de persoane, inclusiv Mitropolitul Moldovei Vladimir, paza Preşedintelui, colaboratori ai poliţiei moldoveneşti şi numeroşi reprezentanţi ai mass-mediei. Grănicerii transnistreni nu au permis trecerea cortegiului, fapt ce a marcat o nouă etapă în relaţiile dintre autorităţile de pe cele două maluri ale Nistrului. Trei zile mai tîrziu, pe 16 mai 2001, Voronin s-a întîlnit cu Smirnov şi a semnat cîteva documente importante:− Protocolul cu privire la armonizarea legislaţiei fiscale şi vamale; − Protocolul cu privire la atragerea şi garantarea reciprocă a investiţiilor străine; − Protocolul cu privire la recunoaşterea reciprocă pe teritoriul Republicii Moldova şi Transnistriei a actelor emise de instituţiile de resort ale părţilor; − Protocolul cu privire la stimularea activităţii libere a massmediei pe teritoriul Republicii Moldova şi Transnistriei, difuzarea ediţiilor periodice şi a programelor TV.

Evenimentele din 13 mai 2001, cînd preşedintele Voronin a eşuat în tentativa sa de a vizita Mănăstirea Noul-Neamţ fără acordul lui Smirnov, i-au demonstrat şefului statului moldovean cine este, de fapt, stăpînul Transnistriei. De aceea, Voronin a decis să conteste atribuţiile lui Smirnov, instituind din 1 septembrie 2001 „blocada vamală“ a Transnistriei şi anulînd ştampilele vamale oferite Tiraspolului de către Moldova în martie 1996. 

Ultimul acord între Chișinău și Tiraspol din 16 mai 2001 privind recunoașterea oficială de către Chișinău a actelor administrative și economice și a documentelor de toate tipurile emise de „republica transnistreană” a fost folosit de liderul transnistrean Igor Smirnov pentru a emite un „decret”, conform la care urmează pașapoartele de tip sovietic pentru a fi înlocuite cu cele transnistrene începând cu 1 octombrie 2001. În acest fel Smirnov subliniază că Tiraspol (adică Moscova) nu dorește deloc să rezolve conflictul în condițiile normelor internaționale, notează analistul politic Igor Boțan, în publicația sa ”Reglementarea transnistreană: o soluție europeană”.

Și totuși...

La 8 mai 2001, Republica Moldova devine membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului și începe participarea activă în cadrul sistemului comercial multilateral, implementând cu succes Acordurile OMC, iar la 28 iunie 2001, devine membru cu drepturi depline al Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est.

Mizele ideologice ale PCRM - scântei pe butoiul cu pulbere

Limba rusă - a doua limbă de stat, introducerea acesteia în calitate de disciplină obligatorie în școală, înlocuirea  cursului de Istorie a Românilor cu Istoria Moldovei și aderarea țării noastre la Uniunea Rusia-Belarus - au fost mizele ideologice, ale PCRM în campania electorală, dar care au generat ulterior doar discordie. Protestele în legătură cu aceste deziderate propulsate activ de comuniști au marcat întreg anul următor, 2002.  Despre baricade și cum a evoluat realitățile moldovenești sub guvernarea comunistă, citiți în editorialul de următor.

Va urma...

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Calendarul Independenței. Republica Moldova în 1998: Sărăcie, contrabandă, corupție și un leu prăbușit „sub preș”

Calendarul Independenței. Republica Moldova în 1998: Sărăcie, contrabandă, corupție și un leu prăbușit „sub preș”

Calendarul Independenței. Moldova anului 1997: Pensii achitate în orez și 95% dintre cetățeni - săraci

Calendarul Independenței. Moldova anului 1997: Pensii achitate în orez și 95% dintre cetățeni - săraci

Calendarul independenței. Moldova, 1999: Criză, sărăcie și restanțe

Calendarul independenței. Moldova, 1999: Criză, sărăcie și restanțe

Advertoriale
Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”

EMISIUNI
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  „N-a mâncat lupul iarna”: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lunii Gerar
 • 2
  O mașină a fost curpinsă de flăcări în parcarea de serviciu a Aeroportului (FOTO)
 • 3
  Un general american vorbește despre riscul unui război între SUA China. Când ar putea începe conflictul
 • 4
  Dosarul Bis Mobil Kitchen: 19 percheziții și alte cinci persoane reținute
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.