
Un renumit festival de operă din România inițiază strângeri de fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii „Serghei Lunchevici”
Reconstrucția Filarmonicii din Chișinău, distrusă de un grav incendiu în luna septembrie 2020, va fi susținută prin intermediul Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”, desfășurat în România. Partenerii Filarmonicii își propun astfel, pe lângă obiectivele artistice, să strângă fonduri pentru reabilitarea clădirii.
・
O ediție specială a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” va avea loc, în perioada 20-22 august, în spații publice și centre culturale din Târgu Mureș, România.
„Festivalul și-a asumat, prin semnarea unui acord, rolul de partener și mediator în campania de strângere de fonduri pentru reconstruirea Filarmonicii din Chișinău. Suntem alături de autorități, de muzicieni și de publicul basarabean. Au pierdut un centru cu imensă valoare simbolică. Este o dramă care are un impact major asupra tuturor. Pe lângă simpatia pe care i-o datorăm unei comunități care și-a pierdut filarmonica, pentru restaurarea acestui prețios edificiu, ajutorul necesar este acum unul concret. Contăm pe sprijinul tuturor organizațiilor publice și private în acest demers nobil de ajutorare a fraților noștri din Republica Moldova”, menționează directoarea festivalului, Marian Jurgiu, potrivit unui comunicat de presă.
La rândul său, directoarea Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, Svetlana Bivol, a ținut să mulțumească organizatorilor din România.
„Dacă vom merge împreună, dacă vom fi toți împreună, într-o zi, în curând, în sala noastră de concerte vor răsuna iar aplauze. Ne-am propus să facem o campanie activă pentru colectarea fondurilor necesare reconstrucției, alături de iubitorii muzicii culte din R. Moldova și din diaspora și alături de parteneri de încredere la nivel european și internațional. Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”, prieten cu tradiție, ne este alături în acest demers”, a menționat Svetlana Bivol.
Pe 24 septembrie, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit.
Anterior, procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Centru a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată dosarul de învinuire a trei persoane care s-ar fi făcut vinovate de izbucnirea incendiului.
Potrivit rechizitoriului, la 24 septembrie 2020, fiind obligat să ia toate măsurile necesare pentru protecţia securităţii, inginerul-șef, care prin cumul era și inginer pentru protecția muncii, ar fi dat indicații tehnicianului superior și subalternului acestuia să execute lucrări de curățenie în încăperea blocului sanitar nr.1, precum și tăierea țevilor din oțel.
Fără a supraveghea lucrările cu polizorul concomitent cu efectuarea altor lucrări de reparație, construcție și montaj, a fost admis contactul particulelor din oţel incandescente cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere a locului efectuării tăierii, producându-se incendiul, care s-a extins și a cuprins toată clădirea.