Numele Plahotniuc, Platon, Șor și Cavcaliuc au răsunat azi la Președinție. CSS a discutat despre fuga acestora din țară și măsurile luate de Procuratură

Numele Plahotniuc, Platon, Șor și Cavcaliuc au răsunat azi la Președinție. CSS a discutat despre fuga acestora din țară și măsurile luate de Procuratură

Procuratura dă vina pe proceduri, atunci când trebuie să dea un răspuns în privința oameni anchetați de corupție, dar plecați din țară. La ședința Consiliului Suprem de Securitate din 10 august, reprezentații organelor de drept au spus că nu pot face prea multe pentru a preveni fuga acestora. Maia Sandu a pus în discuție numele persoanelor care nu pot fi aduse în fața legii, pentru că au dispărut din Moldova, printre ei: Plahotniuc, Platon, Șor și Cavcaliuc.

„Despre măsurile pe care le întreprind organele responsabile pentru a preveni fuga din țară a unor personaje anchetate în cazuri de corupție mare. Procuratura este în vacanță și la propriu și la figurat. Au fost invitați reprezentații PG, PA și PCCOCS. S-a prezentat doar un reprezentant al PG. Avem situații când personaje implicate în ilegalități au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipse de progrese din partea Procuraturii pentru readucerea lor și tragerea la răspundere a acestor oameni. Primul episod s-a întâmplat în 2019 când au plecat Plahotniuc, Iaralov, Șor, Botnari. De curând au plecat Andronachi și Cavcaliuc. Mai există și altă grupare. Am văzut că a plecat din țară Platon și știm că lista e lungă, cea a oamenilor care ar putea să plece din țară. Ca să nu ne pomenim în această situație, cum e cazul lui Plahotniuc, am încercat să aflăm astăzi răspunsuri de la Procuratură. Ce fac pentru a preveni eschivarea acestor persoane. Procuratura spune că procedurile sunt de vină și nu pot aplica măsuri de restricționare a deplasării. CSS a reiterat că lumea își dorește respectarea legii”, a declarat președinta țării.

Maia Sandu are totuși o îndoială în privința acestei scuze invocate de Procuratură.

Publicitate

„Nu înțelegem de ce în cazul unor arestări ale oamenilor de afaceri, profesori, procedurile nu încurcă, iar în cazul dosarelor de corupție mare – procedurile încurcă. Nu am primit argumente convingătoare și informații liniștitoare. Acest lucru e îngrijorător. Au fost exprimate îngrijorări că se raportează tranzacții financiare frauduloase, care nu sunt anchetate de Procuratură. Banii și proprietățile furate de acești oameni sunt în continuare la dispoziția lor, banii sunt consumați și devine tot mai dificilă recuperarea acestora.”

Consiliul Suprem de Securitate a întocmit un șir de recomandări la acest subiect pe viitor. Lista recomandărilor va fi făcută publică mai târziu.

„Am formulat o serie de recomandări pentru Procuratura Generală: recomandări de evaluarea riscurilor, recomandări legate de procurori, să ne asigurăm că nu există proaste intenții și că acești procurori sunt eficienți. Recomandările o să le facem publice astăzi până la sfârșitul zilei. O să revenim la acest subiect în scurt timp. De asemenea, sunt necesare modificări ale cadrului legal. Ele vor fi discutate cu Munisterul Justiției și ele vor fi propuse Parlamentului pentru a fi îmbunătățit cadrul legal.”

La ședința de azi, 10 august, CSS a examinat situaţia privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanele acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare. Ședința a avut loc în componența veche.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal