Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat astăzi, 10 august,un proiect de lege pentru a modifica legea cu privire la Procuratură și includerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și instituirii răspunderii disciplinare a acestuia, precum și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor. Acesta urmează să fie supus votului.
Astfel, noul proiect de lege prevede introducerea unui articol nou, care va reglementa modul de efectuare a evaluării performanțelor și activităţii Procurorului General.
Această evaluarea va fi efectuată de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor. Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Aceasta nu va putea avea loc mai des decât o data în an.
Cine va face parte din Comisie
Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului va fi constituită din cinci membri, dintre care unul propus de Președintele Republicii Moldova, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.
Calitatea de membru al comisiei de evaluare va putea fi deținută de persoanele care dispun de calificare în domeniul dreptului managementului public având experiență de cel puțin 10 ani în domeniu de activitate profesională și o reputație ireproșabilă.
Concluziile comisiei
În urma evaluării performanțelor Procurorului General comisia de evaluare întocmește un raport motivat prin care acordă unul din următoarele calificative: „bine”, „foarte bine”, „excelent”, „eșuat”.
În cazul obținerii calificativului eșuat Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General.
Tragerea la răspundere disciplinară a Procurorului General
Totodată, se propune reglementarea procedurii de aplicare și tragere la răspundere disciplinară a Procurorului General.
Astfel, la inițiativa cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, a Comisiei de Evaluare a Performanțelor Procurorul General sau a Președintelui Republicii Moldova se poate iniția procedura disciplinară în privința procurorului general. Verificarea circumstanțelor invocate se efectuează de o comisie de disciplină constituită ad-hoc de către Consiliul Superior al Procuraturii
După finalizarea verificării sesizări cu privire la fapta ce poate constituie abatere disciplinară Comisia de Disciplină emite una din următoarele decizii motivate:
1. De încetare a procedurii disciplinare dacă nu identifică niciun temei de tragere la răspundere disciplinară
2. De transmiterea materialelor la Consiliul superior al procurorilor dacă identifica un temei de tragere la răspundere disciplinară.
Modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor
În ceea ce privește modificarea numărului de membri în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, se propune micșorarea numărului de la 15 la 12, prin excluderea Procurorului General, a procurorului șef al procuraturii UTA Găgăuzia și al președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.
Amintim că, prim-ministra Natalia Gavrilița a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că în viitorul apropiat vor fi întreprinsă acțiuni de îmbunătățire a activității Procuraturii, iar drept urmare, procurorul general al R. Moldova ar putea fi schimbat. Șefa Guvernului susține că în acest sens urmează să fie propuse proiect de modificare a legislației.
Vezi și aceste știri

Sergiu Litvinenco a înregistrat un Proiect de lege cu privire la Procuratură. Propune mecanisme care prevăd eliberarea lui Stoianoglo

Procuratura Generală, după criticile aduse de guvernare: „Nivelul înțelegerii a principiilor statului de drept este neașteptat de slab”

Reacția CSP la criticile aduse de guvernare: „Se periclitează ordinea de drept a țării”
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
