Primul epsiod de podcast o are drept protagonistă pe Susan Rose-Ackerman, profesoară de Drept și Științe Politice la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii. Rose-Ackerman a publicat pe scară largă în domeniile dreptului, economiei și politicilor publice și a editat nouă cărți despre aspectele corupției și ale dreptului administrativ. În cadrul acestui episod, discutăm despre propria experiență a doamnei Rose-Ackerman în domeniul corupției și anticorupției, dar și despre definițiile și soluțiile corupției. De asemenea, discutăm despre importanța politicii în înțelegerea atât a rădăcinilor corupției, cât și a succesului sau eșecului intervențiilor politice alternative.
Highlights din intervențiile invitatei:
· Am văzut schimbări uriașe în Europa de Est, deci nu este adevărat că nu pot exista schimbări în domeniul corupției și anticorupției. Desigur, oamenii au modalități uzuale de a face lucrurile, dar eu rezist foarte mult ideii că istoria devine o scuză pentru modul în care oamenii se comportă în termeni de corupție / integritate. Nu putem folosi o explicație culturală pentru ceva care pur și simplu nu este „așezat în piatră”.
· Evident, noul Guvern al Republicii Moldova trebuie să facă unele alegeri, în legătură cu problemele cele mai grave (fie vorba de achiziții publice, servicii sociale, domeniul afacerilor interne, etc). Dar trebuie de văzut realist unde se pot realiza cele mai mari progrese, și asta depinde și de un anumit nivel de realism despre domeniul în care se poate face ceva.
· Este posibil ca oamenii din Moldova să simtă că așa se fac lucrurile, într-o manieră mai puțin integră, dar pun pariu că nu le place. Deci, moldovenii vor fi cu siguranță aliați în lupta anticorupție, chiar dacă sunt obișnuiți cu asta. Dar pentru asta este nevoie de voință politică.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1103129794&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Spre final, Susan vorbește și despre cărțile sale „Corupție și guvernare: cauze, consecințe și reformă”, ediția a II-a și „Manual internațional privind economia corupției”.
Podcastul „Voices for democracy” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova.
Printre vorbitorii podcastului vor fi Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american) , Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Rosian Vasiloi (șef al poliției de frontieră din Republica Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).
Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului: https://soundcloud.com/anti-corruption-podcast.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.