Republica Moldova a încălcat Directiva Comunității Energetice Europene privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice, prin neadoptarea tarifelor de distribuție pentru toți operatorii sistemelor de distribuție și îngrădirea dreptului consumatorilor la acces liber la rețelele de distribuție. Țara noastră a aderat la Comunitatea Energetică Europeană în 2009 și s-a obligat să se conformeze legislației comunitare.
Secretariatul Comunității Energetice Europene a trimis pe 22 mai o scrisoare deschisă adresată autorităților Republicii Moldova. În evaluarea sa preliminară, Secretariatul concluzionează că, prin neadoptarea tarifelor de distribuție pentru toți consumatorii finali (inclusiv furnizori), Republica Moldova nu respectă obligațiile care îi revin în temeiul Directivei 2009/72 / CE, privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice.
În scrisoarea deschisă, Secretariatul relevă eșecul ANRE în adoptarea tarifelor de distribuție pentru toți operatorii sistemelor de distribuție din țară sau cei externi pentru utilizarea rețelei de distribuție, precum și neadoptarea unui tarif în acest sens. În plus, consumatorilor li se îngrădește dreptul de acces la rețelele de distribuție și, prin urmare, dreptul de a alege în mod liber furnizorul.
Scrisoarea deschisă care a fost expediată ar trebui să fie privită în contextul mai larg al unei disfuncționalități persistente de ANRE în cazul îndeplinirii funcției de reglementare a sectorului energiei electrice cum era de așteptat, în conformitate cu legislația Comunității Energiei. Pe lângă lipsa de tarife de distribuție, nivelul tarifelor la energie electrică cu amănuntul, adoptate de ANRE în prezent creează o stare de tensiune în domeniul alimentării cu energia electrică și poate cauza probleme grave a securității aprovizionării. Independența activității ANRE a fost pusă la mari dubii și în trecut.
Prin expedierea scrisorii deschise, Secretariatul inițiază o procedură preliminară, al cărei scop este de a oferi Republicii Moldova posibilitatea, un termen de două luni, pentru a reacționa la învinuirea de neconformare la legislația Comunității Energetice, și care să permită Secretariatul Comunității Energetice să stabilească fondul complet cazului.
În conformitate cu articolele 6 și 16 din Regulamentul de procedură pentru soluționarea litigiilor, părțile interesate pot avea acces la dosarul cauzei și pot prezenta observații scrise cu privire la prezenta cauză Secretariatului în termen de o lună de la 22 mai 2015.
Comunitatea Energetică Europeană este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe a electricității și gazului între UE și alte țări, care a început activitatea pe 1 iulie 2006.
La 18 decembrie 2009 a fost aprobată intrarea Ucrainei și a Republicii Moldova în Comunitatea Energetică Europeană, urmând a fi efectivă în momentul în care cele două țări își vor modifica legislațiile în domeniul gazelor naturale, în așa fel încât să fie conforme cu normele europene.
Amintim că până în prezent ANRE nu a stabilit noi tarife la energia electrică precum și la gazele naturale. Unii experți declară că această amânare este dictată de influența factorilor politici.
Vezi și aceste știri

Raportul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării: Cele mai multe decizii de constatare au vizat lezarea demnității (GRAFIC)

Curse ilegale de mașini, pe o stradă din capitală: Oamenii legii au întocmit 67 de procese verbal
