„Numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la CNA, reprezintă o politizare și subordonare politică a acestora, un control politic asupra justiției. Societatea își dorește anume depolitizarea acestora, astfel că ele să funcționeze independent de partidele politice, de puterea legislativă și cea executivă. Este foarte regretabil că asistăm la un proces foarte periculos, de supunere a instituțiilor de drept, a justiției, unui partid politic. Noi am luptat ani de zile pentru a elibera țara de un regim care a capturat instituțiile statului, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul și a uzurpa puterea în interesul unui partid”, se arată în comunicatul socialiștilor.
PSRM vrea ca proiectul să fie expertizat de Comisia de la Veneția, inainte de a fi supus votului.
„Noi vom insista pe necesitatea păstrării independenței instituțiilor de drept și a justiției, dar și pentru că aceste structuri să fie conduse de profesioniști, care nu sunt subordonați niciunui partid și la nicio altă forță. În acest sens, vom utiliza tot instrumentarul democratic pentru a apăra independența justiției și ne vom opune capturării statului în mod repetat.”
PAS propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Funcția prevede un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Inițiativa propusă de PAS va fi examinată și supusă votului la ședința Parlamentului din 13 august.
Proiectul de lege elaborat este elaborat de mai mulți deputați PAS, printre care și Olesea Stamate. Aici AGORA amintește că potrivit surselor noastre, deputata PAS Olesea Stamate ar putea fi propusă pentru funcția de șefă a Centrului Național Anticorupție. Întrebată despre o eventuală funcție în fruntea instituției, Stamate ne-a comunicat că nu a primit o astfel de propunere.
Precizăm că noul Guvern Gavrilița a anuțat schimbări pentru mai multe funcții de șefi în agenții și instituții importante pentru țară. Despre funcțiile unde persoanele sunt numite în bază de concurs, prim-ministra Natalia Gavrilița a sus recent că ar putea fi modificate regulile.
„Acolo unde e necesar un concurs vom face o evaluare. Dacă este o funcție unde concursul nu este necesar pentru că este o funcție de responsabilitate politică s-ar putea și să schimbăm regulile și să eliminăm cerința de concursuri. Iar acolo unde considrăm că e bine să fie mai mulți candidați, să fie transparent, se vor organiza concursuri”, punctează Gavrilița.
La fel, AGORA amintește că, pe timpul când Olesea Stamate era ministră a Justiției, a fost desfășurat concurs pentru funcția de procuror general. În cele din urmă, Stamate a anunțat intenția ca rezultatele concursului, în urma căruia în lista scurtă au ieșit patru candidați, să fie anulate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.