Calendarul Independenței: 2007 – Opoziția câștigă capitala și 2/3 din țară în urma alegerilor, iar Voronin îl declară pe Hristos „primul comunist din lume”

Calendarul Independenței: 2007 – Opoziția câștigă capitala și 2/3 din țară în urma alegerilor, iar Voronin îl declară pe Hristos „primul comunist din lume”

Alegerile locale generale din iunie 2007 au împins partidul de la guvernare în opoziție la nivel local. În același timp însă, unele posturi de televiziune și ziare au început a fi concentrate în mâinile unor personaje dubioase, apropiate, conform presei, familiei Voronin. Pentru prima dată în presă apare și numele oligarhului Vladimir Plahotniuc alături de cel al lui Veaceslav Platon.

Începutul anului a venit cu o veste bună pentru cei din dreapta Prutului și mai puțin bună pentru cei de pe malul stâng. Aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat pentru mulți dintre cetățenii moldoveni o limitare serioasă a liberei circulații în spațiul european. Majoritatea erau nevoie să intre în „mașinăria” birocrației de vize, ceea ce a condus la unele tensiuni între autoritățile de la Chișinău și București.

În contextul valului imens de cereri, la 16 ianuarie, președintele român Traian Băsescu a întreprins o vizită la Chișinău, unde după întrevederea cu Vladimir Voronin a obținut promisiunea că vor fi deschise două consulate noi: la Bălți și Cahul. Această promisiune însă va fi repede uitată, întâi de ministrul de Externe Andrei Stratan și spre sfârșitul lui iulie, de însuși președintele Vladimir Voronin, care declara că „acum se lucrează pentru a face accesibile vizele europene”.

Pe planul „liberalizării” regimului de vize, Moldova avea un avantaj ce deriva din planul de acțiune încheiat cu UE în 2004. În acest sens, la 9 februarie a fost dat startul negocierilor privind acordurile de facilitare a regimului de vize și readmisie între UE și Republica Moldova. Drept rezultat, la 25 aprilie, la Chișinău a fost inaugurat, pe lângă Ambasada Ungariei, un centru comun de eliberare a vizelor, iar la 10 octombrie au fost semnate acordurile de facilitare a regimului de vize cu UE și de readmisie.

Cu toate acestea, criza vizelor românești a fost una care a ținut ocupate primele pagini ale ziarelor aproape tot anul. Presa relata că guvernarea specula din plin această temă. Totodată, apar informații despre scheme prin care vizele se obțineau mai ușor, dar contra bani, fiind implicați inclusiv înalți funcționari diplomatici, cum ar fi consulul României de la Chișinău. În replică, președintele Băsescu a respins aceste acuzații, declarând că ar fi vorba doar de un „truc orchestrat în adresa României”.

Numărul mare de solicitări și cozile imense care se formau la Consulatul României de la Chișinău, i-au determinat pe mulți moldoveni să meargă după vize românești la Consulatul din Odesa.

Comuniștii pierd capitala

 La 3 iunie 2007 a avut loc primul tur al alegerilor locale generale, unde în urma rezultatelor 2/3 din consiliile raionale au devenit fiefuri ale opoziției. Astfel, Partidul Comuniștilor trece de la guvernare în opoziție. Adevărata surpriză a venit însă pe 17 iunie când, în turul doi pentru șefia capitalei, a ieșit învingător candidatul liberal Dorin Chirtoacă. Acesta a obținut un scor de 61,17%, devansându-l cu mult pe comunistul Veaceslav Iordan.

„Se vedea cu ochiul liber că alegătorii au optat în scrutinul din iunie pentru o schimbare reală și substanțială a vectorului politic, pentru un curs european adevărat, realizat cu idei și oameni noi.”

Jurnal de Chișinău

Opinia dată era de altfel împărtășită de mai mulți analiști politici, care evidențiau victoria tânărului liberal și prestația surprinzătoare a vicepreședintelui de atunci al Partidului Democrat Vlad Filat.

Comentând rezultatele alegerilor locale în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei, Voronin declara că acestea „nu-s nici în beneficiul statului, nici al bisericii”.

„Evenimentul este unul foarte important impactul căruia se va resimți în special la alegerile parlamentare din 2009”, susțineau analiștii politici, citați de portalul Moldova Azi.

În luna septembrie pe scena politică moldovenească au început unele regrupări pentru alegerile parlamentare din 2009. Astfel, Filat a anunțat că părăsește Partidul Democrat din Moldova. Gestul său a fost dur criticat de Diacov, care declara că Filat ar fi devenit „un instrument în tentativa de a crea probleme” și urma a fi utilizat de comuniști.

Și presa de limbă rusă l-a criticat dur pe Filat, amintindu-i că este unul dintre deputații care la 4 aprilie 2005 l-a votat pe Voronin președinte pentru un al doilea mandat, fără a regreta acest pas. De altfel, Filat era numit și „un veteran al politicii moldovenești”, el deținând mai multe funcții publice încă de la sfârșitul anilor 1990.

Mass-media devine tot mai „concentrată”

 Cu câteva luni înainte de alegerile locale, în primele zile ale anului, consilierii municipali au acceptat vânzarea posturilor municipale de radio și televiziune din Chișinău. În realitate însă, potrivit presei declarate anticomunistă, cele două instituții media au fost de fapt partajate, Antena C revenind comuniștilor iar EuroTV –  creștin-democraților. De altfel, consilierul PPCD Mihai Roșcovan afirma că înstrăinarea acestora fusese făcută cu încălcarea legii, valoarea lor fiind diminuată în mod intenționat.

Aceste decizii au atras critici din partea ambasadelor internaționale, care au susținut că astfel sunt îngrădite libertatea de exprimare și pluralismul de opinii. Mai mult, în momentul acelor achiziții nu se cunoștea nimic despre noii proprietari din acte.

Mai târziu s-a aflat că este vorba de Vladimir Plahotniuc, care mai târziu va obține și rețeaua a II-a de stat, ce acoperea prin eter circa 95% din teritoriul țării. Prin aceasta inițial era transmisă televiziunea centrală a URSS, iar după 1990 – a revenit televiziunii române, în baza unui acord încheiat între cele două guverne. Pentru retransmisie se achita o anumită taxă.

În luna iulie însă, autoritățile moldovenești au invocat o presupusă datorie de 150.000 de euro care aparținea TVR și au decis retragerea licenței și sistarea emisiei. Un concurs pentru această rețea a fost organizat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care a declarat câștigătoare firma Telefe M International, fondată cu puțin timp înainte.

„Jurnal de Chișinău” și „Timpul” au scris că noul post tv îi aparținea lui Răzvan Paveliu, „este cumnat cu Viorel Țopa”, numele căruia era legat de afacerea prin care a fost preluată conducerea băncii Victoriabank de Plahotniuc. 

 Spre sfârșitul toamnei, publicația de limbă rusă „Ekonomiceskoe Obozrenie” scria că Media Satelit, care difuza programele Pervîi Kanal în Moldova, NIT și postul cu acoperire națională 2 plus, a schimbat într-o singură zi casa de vânzări Video International pe „proaspăta și autohtona Casa Media”.

Jurnaliștii scriau că aceasta îi aparținea lui Vladimir Plahotniuc și că în scurt timp reușise să instituie un monopol pe piața de publicitate, deținând o cotă de până la 80%, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Amnistia fiscală și așteptarea „boom-ului” investițional

 Migrația masivă a cetățenilor moldoveni peste hotarele țării era în continuă desfășurare și după cei șase ani de guvernare comunistă. Astfel, în 2006, remitențele de peste hotare au ajuns să constituie 1,2 miliarde de dolari sau 35% din PIB, ceea ce i-a făcut pe experții Băncii Mondiale să susțină că fără acestea marea majoritate a populației Republicii Moldova ar fi intrat într-o sărăcie și mai mare.

Problema emigrării cetățenilor peste hotare, în căutarea unui loc de muncă bine plătit, a ajuns și în atenția președintelui comunist Vladimir Voronin, care a cerut Guvernului realizarea mai multor măsuri pentru a facilita venirea tinerilor specialiști în sate. Una dintre acestea se referea la achitarea de către stat a unui credit de până la 300 de mii de lei, pentru construcția unei case în cazul în care familia tânărului specialist va avea trei copii sau mai mulți.

„Astfel vom rezolva o multitudine de probleme – vom îmbunătăți situația demografică și vom menține satul. Moldoveanul care are o casă niciodată nu o va abandona. Oriunde îl vor duce drumurile, el oricum va reveni acasă”, spunea Voronin.

 În luna aprilie a aceluiași an, președintele a prezentat un proiect de reformă fiscală prin care propunea legalizarea capitalului, amnistia fiscală și cota zero pe venitul reinvestit. Ziarele afiliate guvernării, au prezentat aceste măsuri drept unele „liberale” ce trebuiau să asigure un „paradis fiscal pentru investitori, o dezvoltare intensivă a economiei moldovenești, creșterea salariilor și fundamentarea unei clase de mijloc”.

Cea mai criticată reformă propusă a fost amnistia fiscală prin care urmau a fi șterse datorii de patru miliarde de lei la buget. Experții în finanțe publice susțineau că această măsură era una incorectă față de agenții economici care își achitau taxele și impozitele. Aceștia mai susțineau că era nevoie de reforme mai profunde cum ar fi reducerea corupției din justiție și asigurarea unei competiții loiale pe piață.

Încă o tentativă de rezolvare a problemei transnistriene

 La 11 aprilie, liderii opoziției, Dumitru Diacov și Iurie Roșca au fost convocați într-o ședință cu ușile închise, unde li s-a spus că Rusia ar dori rezolvarea problemei transnistriene până la sfârșitul anului. În acest sens trebuia dizolvat Parlamentul și organizate alegeri parlamentare anticipate pe întreg teritoriul țării. În plus, RM urma să devină un stat neutru și să recunoască privatizările din stânga Nistrului.

La presiunea liderilor Uniunii Europene, pe 4 iulie, Voronin a organizat o întâlnire neformală cu ambasadorii străini la Chișinău, unde a prezentat propunerile părții rusești. Acesta a menționat și nesiguranța decidenților de la Moscova în privința faptului că Moldova s-ar putea uni cu România a doua zi după retragerea trupelor ruse, dar și de procesul de redobândire a cetățeniei române.

O tendință duplicitară a liderului PCRM a fost observată la sfârșitul anului când, la Chișinău declara că Rusia ar urmări demilitarizarea regiunii transnistriene și acordarea unei autonomii ca în cazul celei găgăuze, iar la Moscova, presa rusă, susținea că de fapt Moldova ar fi acceptat prezența unor baze militare ruse pe teritoriul său. Lucru respins categoric de SUA și UE.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Calendarul Independenței. 2005: Moldova debutează la Eurovision, Voronin este reales președinte, iar capitala rămâne fără primar

Calendarul Independenței. 2005: Moldova debutează la Eurovision, Voronin este reales președinte, iar capitala rămâne fără primar

Calendarul Independenței. 2004 ne aduce NATO la graniță, primul recensământ al populației și ne închide școlile românești din Transnistria

Calendarul Independenței. 2004 ne aduce NATO la graniță, primul recensământ al populației și ne închide școlile românești din Transnistria

Calendarul Independenței: Planul Kozak și Integrarea Europeană sau despre cele două umbre ale administrației prezidențiale comuniste din 2003

Calendarul Independenței: Planul Kozak și Integrarea Europeană sau despre cele două umbre ale administrației prezidențiale comuniste din 2003

Advertoriale
Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Orange Systems Academy explorat de studenţii UTM în cadrul unui stagiu de practică

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

Anul acesta tu ești Moș Crăciun cu cardul de credit CIAO de la EXIMBANK!

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

„Pământul ne hrănește, iar noi putem să îl răsplătim cu grija noastră” – lecții dedicate Zilei Mondiale a Solului (VIDEO)

Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.