Mai mulți veterani ai Serviciilor Operative MAI cer eliberarea ex-șefului IGP Alexandru Pînzari

Mai mulți veterani ai Serviciilor Operative MAI cer eliberarea ex-șefului IGP Alexandru Pînzari

Mai mulți membri ai Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne se pronunță în apărarea fostului ministru al Apărării și fost șef al IGP, Alexandru Pînzari. Aceștia cer eliberarea lui Pînzari din arest preventiv.

„Pentru noi, cei care am activat o viață în sistemul organelor de interne, este absolut evdient că dosarul lui Alexandru Pînzari este cusut cu ață albă și nu există nici un motiv real pentru plasarea lui în arest și pentru punerea sub învinuire. Calificăm cele ce i se întâmplă acum ca pe o gravă sfidare a legislației în vigoare, o încălcare grosolană a drepturilor omului, o sfidare a bunului simț și o batjocură în adresa întregului sistem polițienesc”, spun veteranii.

Mai mult, aceștia cred că Alexandru Pînzari ar fi unul dintre cei mai eficienți conducători ai Poliției Naționale din anii de independență și califică acțiunile oamenilor legii în raport cu fostul șef IGP drept „un atentat la rezultatele frumoase pe care le-a înregistrat”.

Publicitate

„Dat fiind cele menționate, cerem eliberarea imediată a lui Alexandru Pînzari și tragerea la răspundere a celor ce au fabricat acest dosar”, adaugă veteranii.

Amintim că, Anticoruptie.md notează cu referire la propriile surse că, fostul şef al IGP a fost reţinut după ce fostul său subaltern, Valeriu Cojocaru, şef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații care în timpul regimului Plahotniuc, a făcut declaraţii care îl incriminează atât pe Damir, cât şi pe Pânzari.

Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii curente. Aceeași sursă susține că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Damir ar fi folosit cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

Ex-ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a fost reținut în dimineața zilei de 30 iulie 2021 în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații (INI).

La 1 august, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Măsura rămâne în vigoare și după Curtea de Apel a respins recursul avocaților în dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI, depuse împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal