Calendarul Independenței: 2008 - Schimbarea Guvernului și scandalurile legate de traficul de droguri, corupție și privatizările ilegale

Calendarul Independenței: 2008 - Schimbarea Guvernului și scandalurile legate de  traficul de droguri, corupție și privatizările ilegale

Nici după șapte ani de guvernare comunistă lucrurile nu arătau atât de bine precum s-a așteptat sau au promis la început liderii PCRM. Un regres major al acestui an a fost înregistrat în domeniul libertății de exprimare dar și a luptei cu corupția. Anul fiind unul preelectoral, aceste preocupări au fost trecute, cumva, pe planul doi. 

Schimbarea Guvernului, bucuria președintelui

Anul a început cu demisia, la 19 martie, a premierului Vasile Tarlev, aflat în funcție din 2001, și înlocuirea acestuia cu prim-viceprim-ministra Zinaida Grecianîi. Oficial,  premierul susținea că „a venit timpul să le fie dată o șansă persoanelor tinere din guvern”. De altfel, cabinetul Tarlev a fost cel mai longeviv Guvern, aflat vreodată la cârma țări.

La scurt timp, în data de 31 martie, în Parlament a fost votat Guvernul condus de Zinaida Grecianîi, care nu a venit cu schimbări esențiale în componența cabinetului, din moment ce 2/3 din miniștri și-au păstrat fotoliile. Prim-ministra declara că Guvernul este unul tehnocrat și are menirea „să consolideze societatea”. Publicația „Moldavskie Vedomosti”, susținea, la moment, că majoritatea politicienilor, inclusiv cei din opoziție, erau de părere că Grecianîi era cea mai bună alegere, fiind potrivită pentru a-i fi încredințată misiunea de a opri declinul abrupt înregistrat de PCRM.

Liderul PDM, Dumitru Diacov, susținea că Zinaida Grecianîi este „o persoană simpatică și cu experiență”.

Sursa foto: Radio Europa Liberă Moldova

„Guvernul Tarlev ajunsese să fie destul de slab, incoerent şi cu puţine realizări. Devenise incomod chiar şi pentru preşedintele Voronin, care nu mai putea justifica lipsa progreselor în faţa partenerilor occidentali”, a afirmat analistul Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul, pentru portalul Unimedia.md.

Ziarul de limbă rusă „Moldvaskie Vedomosti” relata în numărul din 11 aprilie, că omul de afaceri Vladimir Plahotniuc ar fi fost la un pas să devină premier, întrucât era considerat a fi „omul cel mai apropiat de Voronin businessmanul, poate că mai apropiat decât de feciorul lui, Oleg Vladimirovici”. Eventuala echipă a oligarhului ar fi inclus personaje ca Viorel Țopa (pentru funcția de guvernator al BNM), Serghei Iaralov (pentru șefia CNPF), Viorica Cărare, Sergiu Diaconu și alții.

Aceeași publicație mai susținea că Plahotniuc era destul de cunoscut celor din Președinție, dar plin de mistere în public. De altfel, acesta conducea mai multe afaceri în Republica Moldova, printre care se numărau Petrom-Moldova, Victoriabank, localul select Nobil Club și Nobil Air „cu care zboară uneori peste hotare Voronin”.

Aceste afirmații au fost confirmate și de jurnaliștii de la „Timpul” care ,în articolul din 5 decembrie, întitulat „Taxi aerian de lux pentru Voronin”, scria că în ultimii doi ani, șeful statului călătorea peste hotare doar cu un business jet de lux, ce avea doar opt locuri și aparținea companiei Nobil Air, condusă de Plahotniuc. Ultimul a negat că ar avea vreo atribuție la această companie, deși, câțiva ani mai târziu, continua să fie proprietarul companiei, ce-i drept prin interpuși.

Cea mai mare captură de droguri din istoria Republicii Moldova

 Un control obișnuit și, aparent de rutină, a unui microbuz care trecea pe lângă Președinție a dus la descoperirea celei mai mari capturi de droguri din istoria Republicii Moldova. Deși șoferii au declarat că transportau fasole, poliția a descoperit 200 de kg de heroină. Totul s-a întâmplat la 20 martie, ceea ce a dat naștere mai multor speculații.

Mai multe instituții media, dar și politicieni de opoziție susțineau că o asemenea cantitate majoră de droguri nu putea intra în țară și circula nestingerit prin centrul capitalei, fără știrea mai marilor persoane din domeniul securității. Inclusiv, angajați ai MAI, sub protecția anonimatului, declarau presei că ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, ar fi fost la curent cu această operațiune.

În seara aceleiași zile, urma să aibă loc o conferință de presă a ministrului de Interne, Gheorghe Papuc. Acesta însă nu a mai apărut, fiind înlocuit de viceministrul Valentin Zubic. Mai mult, unele instituții de presă anunțau că Papuc ar fi în arest la domciliu, speculații alimentate, în special, de faptul că agenții de circulație care au descoperit captura au fost inițial demiși iar mai apoi repuși în funcție.

 Deși deputații din opoziție au solicitat demararea unei anchete în privința ministrului de interne Papuc, acuzându-l că ar fi fost implicat în toată această afacere, președintele Vladimir Voronin i-a luat apărerea, susținând că nu există dovezi clare în acest sens. Mai mult, aceste afirmații au fost susținute inclusiv de Procuratura Generală, care l-a audiat doar în calitate de martor.

Acest dosar a scos la iveală totuși gradul mare de corupție care exista în interiorul guvernării, iar cazul nu putea fi neglijat nici măcar de șeful statului, care nu a ezitat să dea și nume, ale unor magistrați, avocați și procurori care „ar fi fost implicați într-o grupare criminală”. Anume în mijlocul acestor discuții apare în fostul ziar al Guvernului „Moldova Suverană” numele lui Veaceslav Platon care ar fi fost autorul mai multor combinații.

 „Numai din litigiile pe care le-a inițiat cu companiile străine urmează să încaseze aproximativ 400 de milioane de dolari. Acestea sunt sumele pe care le va primi fără a lucra sau fără a da ceva în schimb”, scria același ziar, apropiat PCRM.

„Majorări legale” înainte de electorală

 Tot în 2008, guvernarea comunistă s-a pregătit pe plan legal de scrutinul parlamentar care urma să aibă loc în 2009. Astfel, pe lângă declarațiile liderilor opoziției, care susțineau că ar fi persecutați, de rând cu redacțiile ziarelor independente, comuniștii s-au pus pe majorat pragul electoral.

 Astfel, majoritatea parlamentară a decis ca acesta să fie majorat pentru partide de la 4% la 6%, să fie interzise blocurile electorale și participarea în cadrul alegerilor a cetățenilor cu două sau mai multe cetățenii. Ultimul amendament a făcut obiectul unei sesizări depuse la CtEDO de către prim-vicepreședintele PLDM, Alexandru Tănase și vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă.

 Cei doi au obținut câștig de cauză la 18 noiembrie, CtEDO solicitând revizuirea legislației în acest domeniu și calificând-o drept una discriminatorie. Deși contestată, decizia a fost menținută și de Marea Cameră a Curții, care a considerat, în unanimitate, că a existat violarea dreptului la alegeri libere.

 „Curtea a reacționat prompt, pe motiv că această lege ar fi un pericol iminent pentru fragila democrație din Republica Moldova. La numai o lună de la intrarea în vigoare a legii, CtEDO a cerut explicații guvernului”, a declarat avocata Janeta Hanganu, reprezentantă a reclamanților la Înalta Curte. Tănase susținea că această normă ar viza blocarea accesului în Parlament a politicienilor  incomozi de opoziție.

 Acțiunile în vederea pregătirii pentru alegeri au avut loc și în plan bugetar, lucru sesizat în cadrul alocațiilor bugetare pentru primării. Astfel, în februarie, 1/3 din primarii din țară, s-au declarat nemulțumiți de felul în care decurg lucrurile la nivel de autonomie financiară. Aceștia au acuzat guvernarea comunistă că ar alocat fondurile bugetare după culoarea politică a edililor, localitățile conduse de comuniști obținând mai mulți bani decât restul. Acuzațiile au fost negate de Voronin.

Privatizări ilegale și performanțe modeste

Potrivit publicației „Ekonomiceskoe Obozrenie”, Republica Moldova se număra printre țările care se aflau în acel an pe lista neagră a Departamentului de Stat al SUA. Motivul era lipsa acțiunilor guvernării în lupta cu traficul de ființe umane, fapt ce putea duce la pierderea unui grant de 300 de milioane de dolari din cadrul Programului Provocările Mileniului.

 Anul 2008 s-a remarcat și prin privatizarea a două obiective publice, fiind vorba de Stadionul Republican și complexul hotelier Codru, catalogate de către „Jurnal de Chișinău”ca fiind „afaceri păguboase pentru stat”, deoarece au fost vândute unor persoane apropiate puterii. În 2016, RISE Moldova scria că hotelul Codru a fost transferat către compania Finpar Invest SRL, care se considera că ar aparțin lui Plahotniuc.

Privatizarea hotelului „Codru” trezește și astăzi discuții asupra legalității acesteia. Sursa foto - Mold-street. 

Fostul ministru al Economiei și Comerțului, Igor Dodon, a fost mereu acuzat de faptul că ar fi înstrăinat oligarhului Vlad Plahotniuc la un preț de nimic hotelul Codru. În replică, Dodon a susținut că a încercat să prevină acest fapt, trimițând o scrisoare secretă lui Voronin, fapt negat de fostul șef al statului, care a declarat că o asemenea scrisoare nu a existat niciodată. Mai mult, și Agenția Proprietății Publice, a confirmat inexistența acestei scrisori.

Privatizările au continuat în timp record, existând intenția de a deetatiza, inclusiv compania Air Moldova, naționalizată de comuniști în 2002. La 9 decembrie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat însă Guvernul RM pentru faptul că a naționalizat firma de la un investitor german, obligând statul să plătească reclamantului o despăgubire în valoare de aproape șapte milioane de euro.

 Într-o sinteză dedicată sfârșitului de an, ziarul „Jurnal de Chișinău” ironiza că în tot anul „au fost arestați” doar un tricolor la 31 august, un brad instalat de primarul Chirtoacă și un măgar și porc, de la protestul inedit al activistului Anatol Mătăsaru, arată sursa citată  Radio Europa Liberă Moldova în analiza dedicată anului 2008.

Nici în soluționarea problemei transnistrene guvernarea comunistă nu a făcut pași mari, deși Voronin declara că până la alegerile din 2009, chestiunea ar urma să fie soluționată. O condiție a Rusiei era ca mediatorii și observatorii din formatul 5+2 să semneze un document prin care asigurau recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova, ceea ce presa califica drept intenție de blocare a unei eventuale aderări la NATO.

Pe plan economic, țara nu a suferit de pe urma crizei financiare declanșate în SUA în 2008, fapt confirmat inclusiv de reprezentanții Băncii Mondiale. Unii experți economici susțineau că acest lucru se întâmpla, urmare a faptului că țara depindea de volumul mare de remitențe, care însumase în acel an aproape două miliarde de dolari. Cu toate acestea, măsuri de austeritate au fost pregătite de guvernanți.

Astfel, ministrul Economiei și Comerțului, Igor Dodon, susținea că trebuie reorganizate și reoptimizate mai multe sectoare și aplicate reforme mai radicale. Se propunea, în consecință, reducerea numărului bugetarilor cu 3.000 în 2008,  în 2009 cu 4.000, iar în 2010 cu aproape 10.000 de angajați.

Totuși, la finalul lui 2008, rapoartele internaționale arătau că Republica Moldova rămânea în continuare restantă la capitolul drepturilor omului, libertății mass-media, cel electoral și altele.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Calendarul Independenței: 2007 – Opoziția câștigă capitala și 2/3 din țară în urma alegerilor, iar Voronin îl declară pe Hristos „primul comunist din lume”

Calendarul Independenței: 2007 – Opoziția câștigă capitala și 2/3 din țară în urma alegerilor, iar Voronin îl declară pe Hristos „primul comunist din lume”

Calendarul Independenței: 2006 – Preț dublu la gaze și un embargo care a pus la pământ sectorul vinicol

Calendarul Independenței: 2006 – Preț dublu la gaze și un embargo care a pus la pământ sectorul vinicol

Calendarul Independenței. 2005: Moldova debutează la Eurovision, Voronin este reales președinte, iar capitala rămâne fără primar

Calendarul Independenței. 2005: Moldova debutează la Eurovision, Voronin este reales președinte, iar capitala rămâne fără primar

Advertoriale
Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.